Kuh’ja l Kakavov kolač
Danes je ta’debeli četrtek, ki velja za god debelih ljudi. Na ta dan gospodinje pričnejo s pripravo različnih jedi, katerim je skupno to, da so nasitne. Danes torej zacvrčijo prvi krofi in flancati, zadiši pa tudi po ocvirkovi potici. Receptov za krofe v teh dneh kar mrgoli, legendarno paličarjevo pohaje in ocvirkovo potico smo v Kuh’ji že pripravljali. Torej tokrat nekaj tretjega – kakavov kolač. Če ne bo dovolj nasiten, pa odrežite še en kos (-:
S pustnim časom so povezane najrazličnejše šege in običaji. Poleg pustnih mask to obdobje pred začetkom posta zaznamuje tudi bogata in obilna hrana, kar je še posebej veljalo nekdaj. Ljudje so se, če je bilo le mogoče, držali načela, da se je v času pusta potrebno desetkrat do sitega najesti, sicer so verjeli, da bo letina tistega leta slaba. Prvi dan, ko so začeli uživati bogate pustne jedi, je bil običajno »debeli četrtek«, zadnji pred začetkom posta, ko so se lahko do sitega najedli predvsem mesnih dobrot. (vir: Družina.si)
4 jajca
130 g masla
180 g muscovado sladkorja
250 g moke
50 g mletih mandljev
2 dcl mleka
3 cl ruma
pecilni prašek
vanili sladkor
2 veliki žlici grenkega kakava
100 g bele čokolade
kakavova zrna za posip
Vse suhe sestavine dobro premešamo. Rumenjake, sladkor in maslo sobne temperature penasto umešamo. Damo na stran. Iz beljakov naredimo čvrst sneg. Rumenjakovi masi primešamo suhe sestavine, dolijemo mleko z rumom in na koncu zrahljamo s snegom. Maso vlijemo v pomaščen pekač in pečemo na 200°C , približno 40 minut oz. toliko časa, da je lesene paličica suha, ko z njo prešpikamo kolač.
Kolač ohladimo in prelijemo s topljeno belo čokolado ter posujemo s kakavovimi zrni. Belo čokolado stopimo na vodni kopeli, pazimo, da voda pod posodo ne vre, ker se nam čokolada lahko sesiri.
Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano, z njenim Mitjem sestavljata dvojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.
Saša Drobnič Škrjanec, foto: FoodSTYLIST
Oddajte svoje mnenje
Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!