KUH’JA l Francoska klasika po kranjsko

Ječmenova pogača s kranjsko klobaso, ki sliši na ime  tarte flambe po kranjsko. Tole je super pogača, ki jo postrežemo, kadar s prijatelji klepetamo in se veselimo ob kozarcu dobrega vina.

KUH’JA – Tako kot reče legendarna 92-letna Drobničeva mama iz Žalne.

Testo
200 g ječmenove moke
200 g ostre bele moke
100 g črne ali pirine moke
½ kvasa
3 dcl tople vode
½ čajna žlička soli
muškatni orešček

Vse moke med seboj dobro premešamo in stresemo v široko posodo. Na sredini napravimo jamico in vanjo stresemo vzhajan kvas. Po robu moke natresemo še sol in nariban muškatni orešček. Prilijemo toplo vodo in umesimo testo. Testo pustimo enkrat vzhajati. Nato ga razvaljamo na približno centimeter debelo in položimo v okrogel pekač.

Nadev
1 cela kranjska klobasa
1 lonček kisle smetane
2 manjši čebulici
nasekljan peteršilj

Kranjsko klobaso za 5 minut pokuhamo. Nato jo olupimo in meso razdrobimo. Čebulo olupimo in nasekljamo na tanke lističe. Testo premažemo s kislo smetano. Povrhu potresemo čebulo, kranjsko klobaso in sveže nasekljan peteršilj. Pogačo pečemo na 200°c približno pol ure. Postrežemo toplo s kozarcem cvička. Juhu juhuhu…

Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano – s fotografom Petrom Irmanom in svojim Mitjem sestavljajo trojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.

Saša Drobnič Škrjanec, foto: FoodSTYLIST

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.