Kuh’ja l Dolenjski banana split
V trgovini imam prevelike oči, kadar kupujem banane, potem pa doma v peharju velikokrat čakajo do čisto črnega konca… Ker smo se že malo naveličali smutijev, sem danes spekla kar banana split, super različico sladice, ki smo jo v otroških letih jedli po slaščičarnah ob morju.
Sestavine (2-3 osebe)
2 zreli banani
vrečka vanilijevega sladkorja
2 žlici rjavega sladkorja
slabo pest mandljevih lističev
slaba pest kosmičev (tiste, ki jeste za zajtrk)
4 kepice vanilijevega sladoleda
Postopek Banano kar z olupkom vred razpolovimo po dolžini. Vsako polovico posujemo z vanilijevim sladkorjem. Ponev na štedilniku dobro segrejemo, vanjo položimo list peki papirja in na papir položimo banano s sladkorjem navzdol.
Pečemo jo približno 5 minut, oz. toliko časa, da sladkor začne karamelizirati. Med tem časom, ko se banana peče posebej v drugi ponvici karameliziramo sladkor. Dve žlici sladkorja vsujete v ponev in počakate, da se začne topiti. Ko porjavi in se že malo kadi iz njega vsujte še lističe mandljev in kosmiče. Dvakrat z leseno kuhalnico pomešajte, da se karamela dobro oprime kosmičev in odstavite iz ognja. Na krožnik položite pečene banane, dodajte kepico ali dve sladoleda in potresite s karameliziranimi mandlji in kosmiči.
Slastno, vam rečem.
Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano, z njenim Mitjem sestavljata dvojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.
Saša Drobnič Škrjanec, foto: FoodSTYLIST
Oddajte svoje mnenje
Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!