Kuh’ja l Čokoladni mousse z jesenskimi malinami in slivami
Tule lahko dodamo samo: “njami!” Pa veselo na jelo (-:
Slivova karamela
200 g svežih sliv
4 velike žlice sladkorja
1 palčka cimeta
0,5 cl konjaka
0,5 cl vode
Slive izkoščičimo in jih zrežemo. Sladkor stresemo v kozico in počakamo, da se stopi in rahlo porjavi. Previdno prilijemo vodo, konjak, slive in razlomljeno palčko cimeta. Pomešamo, da se sladkor lepo razpusti in dušimo približno deset minut. Odstavimo iz ognja in pustimo čez noč, da se ohladi in zgosti.
Malinova karamela
200 g svežih malin
4 velike žlice sladkorja
0,5 cl vodke gozdni sadeži
0,5 cl vode
Ponovimo postopek kot pri slivah, le da tukaj, ko dodamo maline, takoj odstavimo posodo iz ognja in samo narahlo potresemo, da se maline lepo prelijejo s sladkorjem. Prelijemo v hladno posodo in tudi pustimo čez noč, da se ohladijo in prepojijo s karamelo. Če bomo maline dušili ali kuhali nam bodo razpadle, tega pa ne želimo.:)
Za Mousee
2 jajci
250 g črne čokolade
180 g sladkorja
3 dcl sladke smetane
Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in odstavimo, da se malo ”usede” in ohladi. Nato nad soparo penasto umešamo rumenjaka in sladkor, mešamo kar 20 minut, da lepo naraste. Posebej stepemo sneg iz beljakov in posebej sladko smetano. Sneg in smetano ne stepimo do konca, naj bosta kar malo bolj tekoča saj bo tako mousee bolj kremast.
Rumenjakovo maso prelijemo v ohlajeno čokolado, zmešamo in dodamo še sneg in stepeno smetano. Narahlo premešamo. V Steklene kozarčke položimo sadno karamelo in dodamo čokoladni mousse, lahko ga nadevamo z žlico ali pa nabrizgamo z dresirno vrečko. Dekoriramo s čokoladnimi ostružki in svežim sadjem.
Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano, z njenim Mitjem sestavljata dvojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.
Saša Drobnič Škrjanec, foto: FoodSTYLIST
Oddajte svoje mnenje
Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!