KUH’JA l ”Ajnfoh” ajdova torta

Bo jutri vaš prvošolček prvič prestopil šolski prag? Zakaj ga ne bi presenetili s prav posebno tortico, ki jo bo (brez vaše slabe vesti) lahko zmazal tudi več kosov. Zakaj? Ker vsebuje torta iz ajdove moke cel kup zdravih reči, za povrhu pa jo je še prav ” izi bizi” pripraviti. Da bo teknila tudi ob kaki drugi slavnostni priložnosti ali kar tako za posladek, verjetno ne rabimo posebej poudarjati. 

KUH’JA – Tako kot reče legendarna 92-letna Drobničeva mama iz Žalne.

Imate kulinarično vprašanje, zagato ali težavo? Zaupajte nam jo na info@drevored.si, naša strokovnjakinja Saša bo svoje znanje in izkušnje, kulinarične trike in skrivnosti z veseljem delila z vami.

Za biskvit:

5 jajc

6 žlic ajdove moke

2 žlici mletih mandljev

5 žlic sladkorja

1 čajna žlička pecilnega praška

Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, da naraste v dvojno maso. Iz beljakom stepemo sneg. K jajčni masi dodamo polovico moke, v katero smo vmešali pecilni prašek in žlico mandljev, dodamo še veliko žlico snega in sestavine dobro umešamo. Nato dodamo še preostanek moke in sneg ter NARAHLO zmešamo. Testo ulijemo v okrogel model za torte ( 26 cm), premazan z maslom. Torto položimo v razgreto pečico (180°C) in jo pečemo 15 minut oz. z leseno palčko preverimo ali se testo nanjo ne prijema več, takrat je torta pečena.

Za nadev in preliv:

400 g kisle smetane

400 g brusničnega džema

žlica marelične marmelade

80 g črne čokolade

0,4 dcl sladke smetane

Ohlajeno torto razpolovimo in jo najprej premažemo s kislo smetano, nanjo namažemo še brusnični džem in pokrijemo z drugo polovico torte. Celo torto premažemo z marelično marmelado in jo oblijemo s topljeno čokolado (čokolado stopimo na vodni kopeli in ji prilivamo sladko smetano, da je lepo gosto, tekoča). Torto lahko tudi okrasite s svežim sadjem (npr. jagode, maline) ali pa jo enostavno posujete z mini bonbončki ali barvnimi drobtinicami.


Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano – s fotografom Petrom Irmanom in svojim Mitjem sestavljajo trojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.