KUH’JA l ”Ajnfoh” ajdova torta
Bo jutri vaš prvošolček prvič prestopil šolski prag? Zakaj ga ne bi presenetili s prav posebno tortico, ki jo bo (brez vaše slabe vesti) lahko zmazal tudi več kosov. Zakaj? Ker vsebuje torta iz ajdove moke cel kup zdravih reči, za povrhu pa jo je še prav ” izi bizi” pripraviti. Da bo teknila tudi ob kaki drugi slavnostni priložnosti ali kar tako za posladek, verjetno ne rabimo posebej poudarjati.
Imate kulinarično vprašanje, zagato ali težavo? Zaupajte nam jo na info@drevored.si, naša strokovnjakinja Saša bo svoje znanje in izkušnje, kulinarične trike in skrivnosti z veseljem delila z vami.
Za biskvit:
5 jajc
6 žlic ajdove moke
2 žlici mletih mandljev
5 žlic sladkorja
1 čajna žlička pecilnega praška
Ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake in sladkor penasto umešamo, da naraste v dvojno maso. Iz beljakom stepemo sneg. K jajčni masi dodamo polovico moke, v katero smo vmešali pecilni prašek in žlico mandljev, dodamo še veliko žlico snega in sestavine dobro umešamo. Nato dodamo še preostanek moke in sneg ter NARAHLO zmešamo. Testo ulijemo v okrogel model za torte ( 26 cm), premazan z maslom. Torto položimo v razgreto pečico (180°C) in jo pečemo 15 minut oz. z leseno palčko preverimo ali se testo nanjo ne prijema več, takrat je torta pečena.
400 g kisle smetane
400 g brusničnega džema
žlica marelične marmelade
80 g črne čokolade
0,4 dcl sladke smetane
Ohlajeno torto razpolovimo in jo najprej premažemo s kislo smetano, nanjo namažemo še brusnični džem in pokrijemo z drugo polovico torte. Celo torto premažemo z marelično marmelado in jo oblijemo s topljeno čokolado (čokolado stopimo na vodni kopeli in ji prilivamo sladko smetano, da je lepo gosto, tekoča). Torto lahko tudi okrasite s svežim sadjem (npr. jagode, maline) ali pa jo enostavno posujete z mini bonbončki ali barvnimi drobtinicami.
Oddajte svoje mnenje
Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!