Kuh’ja l 100% masleni žepki
Ste za malo klasike v kuhinji? Izvirnik recepta je star več kot 70 let. No, če ste tudi malo »vintage« in ste pred kratkim imeli koline, lahko tele piškote napravite kot v izvirniku s »prašičjim salom«. Za vse ostale pa naj bo z maslom. Seveda, z maslom! Saj veste, da margarini manjka samo en atom da postane plastika?
500g ostre moke
½ vrečkice pecilnega praška
250g masla
1 lonček kisle smetane
ščepec soli
1 vanilijev sladkor
marmelada za nadev
mleti sladkor za posip
Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo v večjo posodo. Nato dodamo zmehčano maslo, kislo smetano, sol in vanilijev sladkor. Zamesimo gladko fino testo. Oblikujemo hlebček ali disk, ga tesno zavijemo v folijo za živila in hitro z njim v hladilnik. Tam naj počiva vsaj eno uro. Potem testo na pomokani leseni površini tanko razvaljamo, z manjšim modelom izrežemo kroge in na sredino damo za noht marmelade. Mi so dali domačo slivovo, ki smo ji primešali malo mletega cimeta. Kroge prepognemo na pol in zunanji rob stisnemo z vilico, da se žepki zaprejo in dobi rob malo šiviljski videz. Pečemo jih 10 minut na 180 C in še vroče potresemo v sladkorju v prahu. V veliko sladkorju v prahu. Ker so tako najboljši.
Te piškote je treba kar hitro spraviti v promet, a mislimo, da to ne bo problem. Če jih boste delali s »prašičjim salom«, pa to zadržite zase in preverite reakcijo prijateljev kasneje, ko bodo njihova usta že našminkana s sladkorjem …
Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano z njenim Mitjem sestavljata dvojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.
Saša Drobnič Škrjanec, foto: FoodSTYLIST
Oddajte svoje mnenje
Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!