Delavnica DOMAČI ŠTRUKLJI

Skutini od moje babice so najboljši. Ne, naša stara mama je naredila take ajdove, da jim nobeni ne sežejo do gležnjev. Mah, moja mama naredi orehove, da padeš okoli. Poznate to debato?

Kaj pa vaši? So najboljši ali so lahko še boljši? O tem, da je doma narejeno boljše, zagotovo pa bolj zdravo kot “kupivno”, verjetno ne rabimo izgubljati besed. Domača kuha je lahko veliko bolj enostavna, če poznamo nekaj trikov. Štruklje zaviti v moker ali suh prtič? Sladkati prej ali potem? Pripravo štrukljev bomo temeljito obdelali s strokovnjakinjo na področju kulinarike Sašo Drobnič Škrjanec.

Kol’kor štrukljev tol’ko okusov

Ženin in nevesta pod mizo štruklje jesta, na vil’ce jih natikata, pa v usta jih pomikata.

 Naj vas vlečeno testo, ki je prvi bau bau, ko beseda nanese na pripravo domačih štrukljev, nikar ne odvrne od tega, da bi se jih lotili sami. Tudi najbolj vešče “štrukljarice” priznavajo, da se testo dandanes vleče res še zelo malo, ker si nobena gospodinja noče mastiti niti prstkov niti pultov in miz, kot so si jih nekdaj.  Vrst testa za štruklje je namreč obilo, če jih pomešamo še z neskončno možnimi nadevi, pa dobimo celo paleto okusov. A brez skrbi, na delavnici bomo obdelali tudi vlečeno testo, zraven primaknili še nekaj bolj enostavnih načinov priprave testa za štruklje in dodali še ščepec navdiha za nadeve.

Zavod DREVORED organizira delavnico izdelave domačih štrukljev, ki bo v četrtek, 12. 11. 2015 in torek, 17.11.2015 med 17.00 in 19.30 uro v gospodinjski učilnici OŠ Louisa Adamiča na Tovarniški 14 v Grosupljem. ZARADI VELIKEGA ZANIMANJA SMO DODALI ŠE TRETJI TERMIN, kjer so še prosta mesta. Dodaten 3. termin bo v četrtek 26. 11. 2015 od 17.00 do 19:30 ure v gospodinjski učilnici OŠ Louisa Adamiča na Tovarniški 14 v Grosupljem

PRIJAVA IN CENA: Prijave so obvezne in jih sprejemamo na irena@drevored.si, cena delavnice je 30 €, ob prijavi plačate akontacijo v višini 10 € ali pa celoten znesek na trr: 6000 0000 0252659 (Hranilnica LON) za Zavod Drevored, Brezje pri Grosupljem 90, pripis: delavnica štruklji. Če z delavnico ne boste zadovoljni, vam bomo v celoti povrnili plačilo.

POMEMBNO: Število je omejeno na 12 udeležencev delavnice zaradi optimalnega dela v manjši skupini. Pohitite s prijavo!

KONTAKT: irena@drevored.si, GSM: 040 232 609 (Irena)

OBVEZNA OPREMA: Udeleženci bodite primerno obuti (čista, udobna obutev) in oblečeni (predpasnik,speti lasje). S seboj prinesite valjar in prozorno folijo za živila, da boste pripravljene štruklje lahko odnesli domov.

sasa-drobnic-skrjanec-2

TAKTIRKO delavnice bo vihtela Saša Drobnič Škrjanec.

Saša je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila v praksi v družinski gostilni. Prijatelji ji pravijo “gospa Barilla”, saj za gostinsko skupino Kaval Group pripravlja edinstvene domače testenine in njoke. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano, z njenim Mitjem sestavljata dvojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka, pravi naslov za kulinarični nasvet, zato za drevored.si ureja rubriko Kuh’ja. S Sašo smo uspešno izpeljali že delavnico domačih testenin in delavnico domači njoki in pite.

DARILNI BON: Kulinarična delavnica je lahko lepo darilo za vse ljubitelje vihtenja kuhalnice. Za darilni bon za delavnico nam pišite na irena@drevored.si.

TEMA DELAVNICE: Štruklji – priprava testa in nadevov

Naredili bomo štruklje iz različnih vrst testa:  pirino, ajdovo, krompirjevo in vlečeno testo. Dobili boste številne namige za sladke in slane nadeve, na delavnici pa bomo pripravili skutin, orehov, pehtranov, kostanjev in bučni nadev. Seveda ne bo manjkalo namigov in kulinaričnih fint, ki jih Saša vedno rade volje deli s kuharskimi navdušenci. Za pokušino bomo enega od štrukljev tudi skuhali, ostale boste lahko odnesli in jih skuhali doma.

delavnica-struklji-sasa

Udeleženci boste dobili tudi zloženko z osnovnimi recepti različnih vrst testa za štruklje.

Za Dolenjsko se štruklji štejejo za najboljšo jed, kadar, zlasti za likofe, morajo priti na mizo. Povsod jih poznajo, kuhane, pečene in ponekod celo ocvrte, sladke in slane, nekvašene in vzhajane. Na Dolenjskem so štruklji prava obredna jed, brez njih ne more biti farnega ali vaškega proščenja. Tako so postali tradicionalna kulinarična posebnost Dolenjske. Ko ima cerkevi zavetnik praznik oz žegnanje vabimo prijatelje in sordnike, da pridejo na štruklje. Imamo pa v mislih pečene, hajane orehove štrukeljce. Janez Trdina, pisatelj

Irena Gantar, foto: Drevored, Foodstylist (portret Saša)

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.