Velikan pod Boštanjem

Tudi letos so Boštanj obiskala pravljična bitja. Če so v lanskem letu udeleženci delavnic izdelovali škrate iz različnih materialov, smo se to poletje odločili izdelati čisto pravega Velikana.

Velikan, velikanske igre in veliko zanimivega

Velikan ima namreč zelo pomembno vlogo: skrbno varuje škrate in druga bitjeca pred vsemi možnimi vsiljivci in temačnimi silami. Ker pa imajo tudi velikani mehko srce in iskrive oči, si krajšajo čas z igranjem  različnih iger. Tako smo izdelovali igre, kot je Spomin ter Človek ne jezi se, Tri v vrsto in Podiranje kegljev v nenavadno večjih dimenzijah. Ustvarjali smo predvsem iz materialov, ki bi bili sicer zavrženi. Tako se je hitro zgodilo, da smo izdelali nepredvidljive in zelo zanimive kreacije.

Ob tem pa je omenjeno ustvarjanje spremljalo še vrsto drugih aktivnosti, kot so športne igre, izdelovanje glasbil, slikanje, cirkuške igre itd.  Zadnji dan pa so udeleženci pripravili glasbeni točki za svoje starše ter ostale obiskovalce, razstavo izdelkov ter olimpijado Velikanovih iger.

Tako je, združili smo starše in otroke, ki so se merili v igrah, ki so jih v prejšnjih dneh izdelali udeleženci. Bilo je dosti spodbujanja in navijanja pa tudi izpodbijanja. Vsega ravno prav. Ob koncu pa je vsak igralec dobil skrivnostno sporočilo, ki je bilo pritrjeno na gromozanski lovilec sanj. Saj veste, kako je – naš Velikan je ogromen, tako potrebuje ogromen lovilec sanj. Sanje Velikana se tako ujamejo v lovilec, dobre najdejo pot skozenj in lebdijo med peresi, storži, nanizanimi školjkami in kamenčki, slabe pa ostanejo ujete v mrežo ter se stopijo v jutranjem soncu.

Ustvarjalne delavnice je vodil akademski kipar Ljubomir Zidar pod okriljem Kulturnega društva Grosuplje – mesto kipov z Laro Kastelic, Darjo Koščak, Nastasio Končina in Tino Koščak. Potekale so ob delavnikih med 13. in 24. avgustom od 10h do 14h.

V zadnjih treh letih smo dodobra raziskali škrate in druga pravljična bitja v gozdu, jamah, predvsem pa v naši domišljiji. Škratom smo postavili Velikana ter poskrbeli za njihov prosti čas in miren spanec. Zgodbo o pravljičnih bitjih tako zaključujemo. Kaj nas čaka naslednje leto, naj ostane še skrivnost. Organizatorji že kujemo načrte. Do takrat pa se predajajte sanjarjenju, ustvarjanju, raziskovanju svojih notranjih utripov in nežnemu žgečkanju sončnih žarkov…

Projekt so podprli: Občina Grosuplje, Center Grajski vrt Boštanj, Pekarna Grosuplje, Zveza kulturnih društev Grosuplje, Motvoz in platno d.d., Radeče Papir d.o.o. 

 

Tina Koščak, foto: arhiv Tine Koščak

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.