Varuhi gozda pod Boštanjem – počitniško varstvo

Pod gradom Boštanj bodo tudi letos potekale počitniške aktivnosti za otroke in mladino. Prejšnja leta so se zgodbe pletle okoli škratov, velikanskih žuželk, vil in velikana. Letošnje dogajanje pa bodo zaznamovali Varuhi gozda. Kdo so ta bitja, ki varujejo naše gozdove? So to le živali, pravljična bitja ali tudi ljudje? To bomo raziskovali na sedmih različnih delavnicah, ki jih bodo vodili strokovni mentorji. Z nami bo ustvarjala kiparka Lučka Koščak, ki ima v Občini Grosuplje razstavljenih več skulptur. Kipar in restavrator Ljubomir Zidar z nami že vrsto let vsako poletje odkriva otroško ustvarjalnost. Igralka Manca Dorrer je bila z nami pod Boštanjem preteklo leto in se veseli ponovnega raziskovanja gledališkega nastopanja. Ana Novak, študentka violine na Akademiji za glasbo, je med drugim tudi članica glasbene skupine Noreia, ki se uskvarja z irsko glasbo in nas bo popeljala v svet zvočil in glasbenih inštrumentov. Prepletka Nastasia Končina bo z otroki odkrivala sposobnosti lastnega glasu, Lara Kastelic bo ob Blagajevi poti postavljala skulpture iz naravnih materialov, Tina Koščak bo otroke vodila v raziskovanje lastnega telesa z izraznim plesom. Lea Lukan pa bo v novinarski ekipi sledila celotnemu dogajanju.

1234720_402070113248590_1020387144_n glasbilo lovilec-sanj sladoled-in-rak

Aktivnosti bodo potekale v odprtih prostorih pod Boštanjskim gradom, v sosednjem gozdu in na travniku. Spoznavali bomo kraške značilnost Radenskega polja, zgodbe o gradu Boštanj ter Blagajevo pot, ki vodi okoli gradu. Slednjo bomo tudi oživeli z zgodbo o Varuhih gozda. Naše ustvarjanje bomo predstavili na zaključnem dogodku v petek, 22. avgusta ob 18.00 uri. Že sedaj vabljeni na čarobno gozdno doživetje! Po končani predstavi bo v večernih urah sledil koncert tradicionalne irske glasbe s skupino Noreia.

Brezplačne aktivnosti organiziramo v sodelovanju s centrom Grajski vrt Boštanj. Aktivnosti se bodo odvijale pod gradom Boštanj med 11. in 15. ter 18. in 22. avgustom, med 10.00 in 14.00 uro. Organizirano bo tudi celodnevno varstvo, kjer bo potekalo slikanje, risanje, spoznavanje kotičkov sveta, izdelava papirja, igranje športnih iger ter še in še. Varstvo je plačljivo (55eur/teden). Otroci, ki se udeležijo varstva bodo vključeni v delavnice, ki potekajo med 10. in 14. uro.

Več informacij: FB Preplet – društvo za ustvarjalno skupnost; spletna stran:  http://preplet.wix.com/drustvo

OPIS DELAVNIC

Likovno

Likovno – scenska delavnica s kiparjem in restavratorjem Ljubomirjem Zidarjem

11. – 22. 8. od 10.00 – 11.45

Udeleženci aktivnosti bodo iskali pravljična bitja v barvastih packah, risali in slikali na ogromne formate (1m x 2m, 1m x 10m, 2m x 3m) ter izdelali različne inštalacije, ki bodo vključene v sceno na zaključnem dogodku. Inštalacije bodo nastajale iz različnih materialov, kot so kartonski tulci, kaširan papir, glina, žica, mavec, blago, recikliran material ipd. Aktivnost bo vodil Ljubo, ki navdušeno pričakuje 10-dnevni ustvarjalni potep, v katerem združuje najrazličnejša pravljična bitja, od škratov, vil, velikanov …  Sicer je samostojni ustvarjalec na področju kulture, akademski kipar, restavrator, magister umetnosti, aktiven andragog in pedagog.

Kiparska

Kiparska delavnica s kiparko Lučko Koščak

11. – 22. 8. od 10.00 – 11.45

Udeleženci bodo ob dotiku z glino razvijali občutek za prostorsko izražanje in oblikovanje. Spoznali bodo tehnike izdelave živalskih, človeških in drugih motivov. Udeleženci bodo izdelali skulpture, ki bodo pomembne del zaključne predstave. Aktivnost bo vodila Lučka Koščak, ki ima v Grosupljem ter njegovi okolici razstavljenih več svojih del. Njene skulpture pa so znane tudi širom sveta. Nenehoma vodi različne ustvarjalne aktivnosti za vse generacije. S svojim načinom dela, izredno čutnostjo in zavzetostjo udeležence popelje v svet glinene ustvarjalnosti.

Glasovna

Glasovna delavnica z učiteljico razrednega pouka Nastasio Končina

11. 8. – 15. 8. od 12.15. – 14.00

Mladi bodo spoznali in odkrili pravo barvo svojega glasu skozi zavedanje svojega telesa  – inštrumenta. Skozi različne vaje in igre bodo  poglobili zavedanje fizičnega telesa in pomembnost pevske drže. Udeleženci se bodo naučili nekaj preprostih pesmi. Poudarek bo na doživljanju pesmi in na igri dinamike. Aktivnost bo vodila Nastasia, ki deluje v različnih glasbenih zasedah in že več let izvaja različne dejavnosti za otroke in mladino znotraj in zunaj meja Slovenije.

Land

Land ­art delavnica z biologinjo Laro Kastelic

11. 8. – 15. 8. od 12.15. – 14.00

Udeleženci bodo doživeli Radensko polje preko izdelovanja skulptur iz naravnih materialov, ki jih bodo našli v bližnjem gozdu in na travnikih. Iz podrtih debel, vej, listja, gozdnih plodov, vsega kar bodo našli bomo ustvarili čarobna gozdna bitja. Pri delu se bodo srečali z različnimi živalmi in rastlinami in izvedeli, kako se imenujejo in kako živijo. Skozi igro in ustvarjanje bomo poglobili odnos do narave in razumevanje delovanja ekosistema. Po koncu delavnic bodo obiskovalci Blagajeve poti okoli Boštanja med sprehodom videli (ali pa spregledali) delo otroških rok, ki bo sčasoma razpadlo in se po naravni poti vrnilo v gozd. Aktivnost vodi Lara. Lara želi živeti na način, ki spoštuje ljudi in naravo. Eno leto je preživela v ekovasi v Nemčiji. Zaščita in varovanje narave je zanjo kot biologinjo podlaga za njeno delovanje, ki ga uporablja tudi pri delu z otroki. Že več let sodeluje na poletnih delavnicah pod Boštanjem, v spomladanskih mesecih pa ji lahko pomagate prenašati čez cesto dvoživke na Radenskem polju.

Novinarska

Novinarska delavnica z Leo Lukan

11. 8. – 15. 8. od 12.15. – 14.00

18. 8. – 22. 8. od 12.15. – 14.00

Vsak teden se aktivnosti udeleži druga skupina otrok.

Veselo dogajanje pod Boštanjskim gradom bomo ubesedili in razširili. Pravijo, da gre dober glas v deveto vas. Da se bo naš glas res slišal daleč naokrog, bomo za pomoč poprosili Radio Zeleni Val ter Grosupeljske Odmeve. Skupaj bomo naredili radijsko oddajo ter napisali časopisni članek.  Poskrbeli bomo tudi za foto utrinke dogajanja in se tako potrudili ujeti ustvarjalno vzdušje. Vabljeni vsi radovedni, vsevedni, tudi tisti… malo manj zgledni. Na novinarski potep se bomo odpravili z Leo, ki se rada  igra z besedami, pa tudi z otroki, in tako se zgodi, da večkrat sodeluje pri različnih delavnicah za otroke. Pogosto vzame pot pod noge in se odpravi raziskovat skrite kotičke sveta. Privlačijo jo ljudje, takšni in drugačni, nasmejani in zadržani, nagajivi in ubogljivi.

Gledališka

Gledališka delavnica z igralko Manco Dorrer

18. 8. – 22. 8. od 12.15. – 14.00

Otroci se bodo učili osnove gledališča in filma ter dramsko in filmsko igro. Spoznavali bodo kaj vse je igralčevo delo in kako ustvarjamo dramski oziroma filmski lik. Delali bodo na improvizaciji, zbranosti, vajah za glas ter še marsikaj drugega. Skozi celotne delavnice se bodo pripravljali na nastop ob zaključku aktivnosti. Aktivnost vodi Manca, ki je igrala v več celovečernih filmih, gledaliških ter plesnih predstavah. Hkrati pa poučuje igro v osnovnih ter srednjih šolah. Delavnica je primerna za otroke med 8 in 12 letom.

Glasbena

Glasbena delavnica

18.8. – 22.8.  od 12.15. – 14.00

Otroci bodo lahko zaigrali na otroška, Orffova in lastna glasbila (ki jih posameznik proizvede s svojim telesom), zelo lepo pa tudi vabljeni, da prinesejo svoje inštrumente, če jih imajo – pa naj bo to karkoli od flavte, kitare do kakšnega preprosta tolkala, izdelanega doma. Raziskovali bomo različne zvoke, se igrali z glasbenimi barvami, ustvarjali različna vzdušja, poskusili pripovedovati zgodbo z glasbeno govorico, se naučili različnih pesmic in na koncu skupaj zagodli in zapeli. Primerno za otroke od 8 leta starosti naprej. Aktivost vodi Ana Novak, študentka violine na Akademiji za glasbo. Ana veliko nastopa v različnih klasičnih komornih zasedbah in orkestrih, predstavila pa se je tudi s solo recitali, igra na ulici, piše avtorsko glasbo ter poučuje otroke. Sodelovala je z različnimi skupinami, tudi s Simboličnim orkestrom pod vodstvom Bojana Cvetrežnika pa tudi z Mačjo godbo, ki z Neco Falk izvaja glasbo Maček Muri avtorja Jerka Novaka. Trenutno je članica skupine Noreia, ki izvaja irsko tradicionalno glasbo po celi Sloveniji.

Gibalno-plesna

Gibalno-plesna delavnica s Tino Koščak

18.8. – 22.8. od 12.15. – 14.00

Na igriv način bomo spoznavali prostor ter občutek za gibanje s skupino. Krepili bomo občutek za koordinacijo telesa v prostoru ter artikulacijo giba. Skupina bo pripravila krajšo predstavo, ki bo del zaključnega dogodka. Na plesni potep se bomo odpravili skupaj s Tino. Tina raziskuje možnosti gibalnega izražanja. Sodelovala je pri različnih plesnih predstavah, ukvarja se tudi s t.i. integrativnim plesom, plesom, ki združuje gibalno ovirane in neovirane.

Cirkuška

Cirkuške vragolije

Med odmori se bodo otroci imeli možnost preizkusiti v različnih cirkuških veščinah: od žongliranja, hoje po slack line-u, vrtenju pojev pa do hoje s hoduljami.

Vabljeni, da se nam pridružite, na brezplačnih ustvarjalnih aktivnostih med 11. in 22. avgustom (delavniki) od 10.00 do 14.00.

Otroci pa se lahko tudi udeleži celotnevnega varstva od 7.30 do 17.00.  V času varstva bodo otroci skupaj z nami raziskovali kotičke sveta, se igrali športne igre, se potepali po Radenskem polju, opazovali in sodelovali pri naravoslovnih poskusih se učili cirkuških veščin, se prepuščali barvam in likovnemu ustvarjanju ter ustvarjanju iz recikliranih materialov. Varstvo je plačljivo.

Več informacije je na voljo na spletni strani društva: www.preplet.wix.com/drustvo, lahko pa nam tudi pišete: drustvo.preplet@gmail.com, ali nas pokličete: 031-707-730 (Tina), 041-466-541 (Nastja).

 

Preplet – društvo za ustvarjalno skupnost

 

 

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.