Novoletni rokometni turnir, Beograd 26. – 29. 12. 2014

Na pobudo staršev in trenerja Rokometnega kluba Grosuplje sta se na 11. Novoletni rokometni turnir v Beogradu prijavili ekipi kadetov in starejših dečkov B.

Turnir je mednarodnega značaja, katerega glavni pokrovitelj so Terme Čatež. Na turnirju so tako poleg slovenskih ekip sodelovale še ekipe iz Hrvaške, Makedonije, Bosne in Hercegovine ter Francije. Iz Slovenije so se turnirja udeležile tudi ekipe RK Gorenje, RK RIKO Ribnica, RK Škofljica, RK Loka, RK Slovan, RK Drava Ptuj in RK Cerklje.

S pomočjo staršev igralcev je stekla organizacija poti in nastanitve. Na pot smo se izpred OŠ Brinje podali v hladnem prazničnem petkovem jutru. V Beograd smo prispeli v popodanskih urah in se po končani namestitvi v hotelskih sobah odpravili na večerni ogled mesta.

Pod razpadajočim stropom je privezanih več kot 150 veder …

Prizorišče otvoritvene tekme letošnjega novoletnega rokometnega turnirja je bil športni objekt Pinki v Zemunu. Ledeno mrzla dvorana, v kateri so ta dan potekale tekme naših kadetov, je v resnično slabem stanju. Pod razpadajočim stropom je privezanih več kot 150 veder, ki preprečujejo deževnici, da bi uničila že tako precej dotrajan parket, sanitarije so večinoma nedelujoče, predvsem pa izredno umazane. Na sobotni otvoritveni tekmi turnirja se je ekipa kadetov RK Grosuplje pomerila z domačo ekipo RK Rukobel iz Beograda in kljub borbeni kolektivni igri doživela poraz. Tudi v naslednji tekmi je bila njihova nasprotnica ekipa države gostiteljice RK Smederevo. Ob spremljanju te tekme smo bili navijači priča zelo pristranskemu sojenju sodnikov in »pozabljanju« beleženja doseženih golov naših igralcev s strani zapisnikarjev. Le ti so bili namreč večino časa zaposleni z medsebojnim klepetanjem in preverjanjem sporočil na svojih mobilnih telefonih, zapisnikarsko mesto pa so med tekmo svobodno zapuščali. V popoldanskem času smo se preselili v dvorano Radnički, ki je sicer prijaznejša in toplejša, vendar ima resno poškodovan parket in je brez  prostora za gledalce. Nasprotniki naše ekipe starejših dečkov so bili v prvi tekmi člani ekipe Valence Handball iz Francije. Zmaga naših fantov, je tako med igralce, kot tudi med navijače, prinesla nepopisno veselje. V drugi tekmi so se starejši dečki  pomerili z nasprotniki RK Vojvodina. Naši fantje so se v igri proti leto starejšim, izredno agresivnim in vsaj za glavo višjim mogotcem, izkazali za prave heroje. Kljub porazu smo bili veseli, da so jo fantje odnesli brez resnejših poškodb.

Nedeljski dopoldanski tekmi kadetov smo ponovno spremljali v hladni dvorani Pinki. V prvi tekmi so bil njihov nasprotnik Valence Handball iz Francije. Sojenje tekme je bilo korektno, igra športna in borbena, vendar je bilo na koncu treba priznati premoč francoski ekipi. Popoldanski termin je bil ponovno namenjen starejšim dečkom. V edini, za igranje rokometa primerni dvorani tega turnirja – Hali sportova,  so se pomerili z domačim moštvom Šamot 65. Poraz naših igralcev je bil jasen že po nekaj minutah igre, saj smo bili lahko ponovno priča izredno nekorektnemu sojenju, dopuščanju agresivnega vedenja domačih igralcev in namernega poškodovanja naših fantov ter »pozabljivosti« zapisnikarjev pri beleženju doseženih golov našega moštva. Žal se, zaradi slabe organizacije urnika tekem s strani organizatorja, igralci RK Grosuplje ta večer niso mogli udeležiti zaključnega druženja vseh ekip novoletnega rokometnega turnirja, saj so bili v času zabave še vedno na igrišču.

Ponedeljkova, zadnja tekma naših starejših dečkov proti domačemu RK Palanka, se je končala z enim golom razlike v korist domačinov. S to tekmo so  starejših dečkov turnir zaključili na odličnem 16. mestu, kadeti pa so zasedli zelo dobro 20. mesto. Po končanih tekmah smo se vsi skupaj podali še na ogled nogometnega stadiona in muzeja NK Crvena Zvezda. Obisk Beograda smo, tako kot se spodobi, zaključili s slastnimi čevapčiči in krenili proti domu.

Brez dobre organizacije s strani Suzane Kitak in Tonija Fortuna, ne bi šlo, saj smo bili organizacijsko prepuščeni sami sebi. Zahvala in pohvala trenerjema Vidu Reparju in Marku Madžaraviču  in seveda navijačem, ki z glasnim in športnim navijanjem  niso spodbujali  le grosupeljskega moštva, temveč vse slovenske udeležence turnirja. Hvala tudi našemu šoferju Janiju za brezskrbno pot in potrpežljivost v velikem tujem mestu.

Izjave igralcev:

“Starejši dečki in kadeti rokometnega kluba Grosuplje smo se med božično-novoletnimi prazniki udeležili turnirja v Beogradu. Kljub dolgi vožnji, nam je pot v dobri družbi hitro minila. Ob prihodu smo si ogledali center Beograda in se udobno namestili v hotelu Rex. V soboto so se pričele prve tekme in kadeti smo v dvorani Pinki odigrali dve borbeni tekmi, ki smo jih žal izgubili. Popoldan smo se odpeljali v dvorano Radnički, kjer so z odlično igro starejši dečki dosegli  zmago. Naše navijanje je bilo zelo glasno, vendar starejšim dečkom ni pomagalo do druge zmage. Po celodnevnem tekmovanju in navijanju smo se odpravili v hotel in se ob pogovoru pripravili na tekme naslednji dan. V nedeljo sta obe ekipi prikazali zelo dobro igro in borbenost, vendar so bili nasprotniki močnejši. V ponedeljek smo si dopoldan ogledali stadion Marakana. Popoldan pa  so starejši dečki odigrali še zadnjo tekmo in se uvrstili na odlično 16 mesto. Kadeti pa smo dosegli 20 mesto. Pred odhodom domov smo si zaželeli še porcijo čevapčičev, na katero smo kar nekaj časa čakali v snegu in mrazu. Pot domov je ob obujanju spominov na zanimiva doživetja v Beogradu minila še hitreje. Spomine bomo obujali še dolgo in takšna potovanja nam bodo za vedno ostala v lepem spominu. Zato se najlepše zahvaljujemo vsem sponzorjem, ki ste nam pomagali znižati stroške. Še posebej pa se zahvaljujemo Fundaciji Drevored, ki je v celoti krila stroške enemu od naših rokometašev.”

M. Brezec, član kadetov

“Meni je bilo v Beogradu zelo lepo. Dobil sem veliko novih izkušenj. S soigralci smo se povezali in se uigrali za nadaljevanje sezone. Videli smo tudi stadion Marakano, kar mi je bilo v Beogradu najbolj všeč.”

U. Grum, član kadetov

“Turnirja sem se ful veselil. Upal sem, da bomo več tekem zmagali. Nasprotniki so bili leto starejši, kar se je poznalo na fizični moči. Zadovoljen sem bil z našo igro. Imeli smo bolj malo prostega časa za ogled Beograda.”

F. Fortuna, član starejših dečkov

Beograd po Beogradu:

Priznamo, da so bila pričakovanja nad organizacijo turnirja, s strani glavnega organizatorja, večja. Razočarali so nas sodniki, ki so v tekmah slovenskih ekip proti domačinom, nekorektno opravljali svoje delo. Nudenje prve pomoči na igrišču, s strani odgovornih oseb, je bilo pod vsako kritiko. Na voljo namreč ni bilo niti ene ledene obloge za hlajenje poškodb, protibolečinski sprej pa je bil na voljo le članom domačih ekip. Prav tako smo razočarani nad »pozabljivostjo« beleženja doseženih golov slovenskih ekip in skrajno nezainteresiranostjo članov zapisnikarske mize.

Vsi udeleženci turnirja verjamemo, da so nas te »napake« le še okrepile. Turnir je povezal obe udeleženi rokometni ekipi z drugimi slovenskimi ekipami in združil slovenske navijače. Kot ekipa igralcev RK Grosuplje in njihovih navijačev smo se imeli res krasno in v spominu nam bo za vedno ostalo naše nepozabno druženje.

Zahvala našim donatorjem

Zahvala donatorjem, ki so se odzvali na našo prošnjo, in kljub recesiji ter težkim časom pomagali našim fantom in jim omogočili udeležbo na novoletnem rokometnem turnirju v Beogradu: s finančnimi prispevki Belimed d.o.o, Elektro Ljubljana, Podjetje za distribucijo električne energije, d.d., Fundacija Drevored, Nina Kastelic s.p. izdelava gostinske opreme ter z materialnimi dobrinami Pekarna Grosuplje, Špela Ahlin in Tomaž Ambrožič. Hvala vam!

 

Nataša Fortuna in Petra Majcen, foto: RK Grosuplje

 

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.