Malo šokantna tekaška delavnica

 Velika večina udeležencev tekaške delavnice, ki jo je v tem tednu organiziral Zavod Drevored, se je na delavnici ogorčeno prijela za glavo. Večina je bolj ali manj poznala tisto splošno pravilo, da je potrebno teči bolj po prstih, a video-analiza teka je bila šokantna tudi za izkušene tekače. 

Tekaška delavnica s tekaškim trenerjem Urbanom Praprotnikom je bila v sredo, 26. 6. 2013 v OŠ Louisa Adamiča na Tovarniški 14 v Grosupljem. Organizator: Zavod Drevored.

18 tekačev, nekaj začetnikov in tudi nekaj starih tekaških mačkov se je zbralo na triurni delavnici, da bi s pomočjo tekaškega trenerja Urbana Praprotnika izboljšali svojo tehniko teka.  ”Moti me, da ne napredujem več” je pojasnil svoj razlog za obisk delavnice maratonec, gospod srednjih let, ki je zadnji maraton(42km) pretekel s časom 3h15min. Po uvodnem teoretičnem delu, je bila velika večina udeležencev še vedno prepričana, da teče dokaj pravilno. A le do takrat, ko so svoj tek videli na počasnem posnetku kamere, ki napravi 300 sličic v sekundi. Spoznanje je bilo, kot je napisala udeleženka Nataša, šokantno:

Zanimivo, mogoče za večletnega in laično rečeno “izkušenega” tekača kar malo šokantno, ko ugotoviš, da tvoj tek ni “pravi”. Dobro je vedeti, kaj je lahko razlog tekaške poškodbe ter seveda kako teči, da ne pride do poškodbe … in prav zato je takšna delavnica res dobrodošla. Hvala organizatorju in seveda Urbanu za nov vpogled v tehniko teka in nov cilj.

Tekaško delavnico s tekaškim trenerjem Urbanom Praprotnikom bomo ponovili v jesenskem terminu. Če želite, da vas o njej pravočasno obvestimo nam pišite na info@drevored.si.

Z video-testom smo potrdili Urbanovo predpostavko, da 90 % rekreativnih tekačev lahko bistveno izboljša tehniko teka, saj sta le dve udeleženki tekli “pravilno”. Zaradi deževnega popoldneva smo preostanek delavnice izvedli kar v avli šole, kjer smo preko različnih vaj začutili “pravilen” tek, Urbanovo strokovno oko pa je opozarjalo in popravljalo napake. Razširili smo si tudi znanje o vajah za raztezanje in krepitev posameznih mišic pomembnih za tek in medtem odkrili tudi kakšno, ki smo jo do zdaj mogoče malo zanemarjali.

Zaključni del delavnice je bil namenjen izbiri prave tekaške obutve, ki je še kako pomemben faktor. Tudi tokrat so nam pomagali videoposnetki, tokrat od zadaj, pri katerih je dobro vidno, kako se obnaša stopalo posameznega tekača pri teku. Presenetljiv je podatek, da če bi tekli bosi, bi večina tekla pravilno, zato kot pravi Urban, testi na bosi nogi, ki jih delajo v trgovinah s športno obutvijo, niso zanesljivi.

Polni novega znanja, zagona in ciljev smo se razšli. In če ravno razmišljate o tem ali bi šli teč ali ne, le upoštevajte Urbanov nasvet:

Kadar razmišljamo, ali bi ali ne bi šli na tek, preprosto kar pojdimo in si raje med tekom vzemimo čas za pametnejša razmišljanja. Urban Praprotnik

Želimo ustanoviti tekaško skupino v Grosupljem in iščemo “trenerja” oziroma nekoga, ki bi bil pripravljen skupino voditi. Javite se, Urban Praprotnik pa “vodji” ponuja svojo pomoč s svetovanjem.

 

 

 

 

Irena Gantar, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.