Sončna elektrarna na strehi Osnovne šole Brinje

V preteklih treh letih je bilo v Sloveniji postavljeno okrog 800 elektrarn na obnovljive vire energije, od tega največ sončnih. Naslednja bo obratovala na strehi Osnovne šole Brinje, katero je za delovanje sončne elektrarne v najem vzelo slovensko podjetje Bisol.

Naše okolje je tako na lokalni kot na svetovni ravni pred velikim izzivom: kako potrebo po čedalje večji porabi energije uskladiti z zmanjšanjem izpustov toplogrednih plinov. Tudi zato je Evropska unija februarja 2011 sprejela cilje, katerih namen je do leta 2050 preprečiti segrevanje ozračja za več kot 2 stopinji. Načrt EU za prehod v nizkoogljično družbo in energetsko učinkovitost si med drugim zastavlja cilj zmanjšanja vseh emisij toplogrednih plinov do 80 odstotkov, med drugim tudi s popolno ukinitvijo vozil na bencinski in dizelski pogon. Zamenjava obstoječih fosilnih goriv naj bi se izvedla predvsem z lokalnimi energetskimi viri, predvsem z obnovljivimi viri energije.

Predvidena moč sončne elektrarne bo 440,5 kW in naj bi po izračunih proizvedla 456 MWh električne energije, kar je približno toliko, kot letno porabi 130 gospodinjstev.

Med obnovljive vire energije štejemo tudi sončno energijo, ki je do okolja prijazen, neizčrpen in brezplačen vir. Pred časom je veljalo, da se investicija v pridobivanje sončne energije ne izplača. Danes je zgodba povsem drugačna – materiali in stroški izdelave sistemov za pridobivanje sončne energije so cenovno dostopnejši, tehnologija se z vsakim letom bolj izpopolnjuje, tudi država pomaga s subvencioniranimi odkupnimi cenami električne energije, ki so približno 4-krat višje od tistih, s katerimi kupujemo elektriko od distributerjev.  Porast sončnih elektrarn je v zadnjem času celo tako skokovit, da je generalni direktor direktorata za energijo na gospodarskem ministrstvu Janez Kopač napovedal spremembo uredbe, s katero bi vlaganje v elektrarne sicer nadaljevali, vendar v nekoliko manjšem obsegu.

Na včerajšnji okrogli mizi v okviru posveta Odpravimo ovire na poti do obnovljive energije v Sloveniji je bilo predstavljeno, da je Slovenija v preteklih treh letih dosegla velik premik na področju učinkovite rabe energije, saj je v tem obdobju prihranila skoraj 3 odstotke energije. Po besedah Kopača naj bi največ na tem področju storila industrija in gospodinjstva, najmanj pa javni sektor.

Zato nas še toliko bolj veseli, da se je Občina odločila izkoristiti streho Osnovne šole Brinje za pridobivanje okolju prijazne energije. Predvidena moč sončne elektrarne bo 440,5 kW in naj bi po izračunih proizvedla 456 MWh električne energije, kar je približno toliko, kot letno porabi 110 gospodinjstev. Sončna elektrarna naj bi bila dokončana konec letošnjega leta, ko bo priključena na električno omrežje.

 

Zoran Kovačević, foto: Sun Ra Solar, Zoran Kovačević

Preberite tudi

8 Responses to "Sončna elektrarna na strehi Osnovne šole Brinje"

 1. vasco says:

  Zanima me koliko je vredna investicija postavitve sončne elektrarne na OŠ Brinje in v kakšnem času bo investicija s prodajo električne energije v javno omrežje povrnjena?

   
  Odgovori
  • Zoran Kovačević says:

   Višina investicije mi ni znana, a dogovorjeno je, da bo investitor plačeval občini Grosuplje 6,5 odstotka od skupnega letnega prihodka delovanja sončne elektrarne. Najem strehe se vrši za dobo 25 let. Investitor je slovenska družba, ki ima lastno proizvodnjo fotonapetostnih modulov.

    
   Odgovori
 2. Marjan says:

  Če prav razumem, ni investirala Občina nič, samo oddala je streho v najem. Je tako?

   
  Odgovori
 3. ANDREJ BREZEC says:

  Marjan, prav razumeš.
  Odgovor Vascotu: Dobili smo uradni podatek iz podjetja BISOL, da bo investicija dober milijon evrov, elektrarna se bo amortizirala v sedmih letih.

   
  Odgovori
 4. Andrej Brezec says:

  Za primerjavo smo prejeli še podatek od ravnateljice OŠ Brinje, ki pravi, da šola letno porabi 144,6 MWh elektrike. Torej bo elektrarna v enem letu proizvedla toliko energije, kolikor je šola porabi v približno treh letih.Brez dvorane.

   
  Odgovori
 5. Monter says:

  Smo pa našraufal več kot 20000 šraufov. Tko, da upam, da bo držal.

   
  Odgovori
 6. Monter says:

  Je! In iz šraufencigerja. No 100 gor ali dol. Šraufov mislm.

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.