Simbioza v Mestni knjižnici Grosuplje

Obiskali smo torkovo delavnico projekta Simbioz@ v Mestni knjižnici Grosuplje. Ob našem prihodu so v računalniški učilnici odmevale Slakove in Avsenikove melodije, saj so bili udeleženci delavnice  ravno sredi raziskovanja internetnega portala YouTube. Vzdušje v učilnici je bilo odlično in prav tako so se počutili udeleženci, ki so znova sedli v “šolske klopi”. Učno uro “srfanja” po internetu smo izkoristili tudi za predstavitev našega portala.

Simbioz@

je vseslovenski prostovoljski projekt, ki letos poteka že drugič in tako ponovno povezuje dve generaciji. Namen projekta je preko medgeneracijskega sodelovanja poskrbeti za dvig računalniške pismenosti starejših. Mladi bodo na delavnicah, ki bodo potekale v knjižnicah, šolah in domovih za starejše po vsej Sloveniji naučili starejših računalniških veščin. Takšno medgeneracijsko sodelovanje bo priložnost, vredna doživetja, izkušnja, vredna spomina. Več…

Od 15. do 19. oktobra 2012 , med 9.00 in 11.00 ter 16.00 in 18.00 uro v računalniški učilnici Mestne knjižnice Grosuplje. Info 040 940 888.

Stane Zupančič, udeleženec: Za računalnikom nisem prvič, ga imam tudi doma. Delavnico sem obiskal, ker si želim izpopolniti, nadgraditi znanje. Hodim še v službo in mi bo to znanje zelo prav prišlo. Sem zelo zadovoljen z mladimi prostovoljci, ki zadevo vodijo. Izvedel sem precej novega, saj sem glede računalnika samouk, oziroma znam, kar so me naučili moji otroci. Da sem med udeleženci danes edini moški, se mi pa zdi le slučaj.

V Grosupljem

projekt poteka pod okriljem Mestne knjižnice Grosuplje. Od koordinatorke Aleksandre Saše Žagar Gros smo izvedeli, da v projektu sodeluje okrog 50 udeležencev starih okrog 60 let in med njimi sta le dva moška. Pri izpopolnjevanju računalniškega znanja jim pomaga okrog 20 mladih prostovoljcev. Mesta za udeležence so zaradi omejenega števila računalnikov večinoma že zasedena, lahko pa se jim pridružite s svojim prenosnikom. V četrtek bodo spoznavali družabno omrežje Facebook, v petek pa mobilno telefonijo (pisanje SMS sporočil, …) zato so mobilni telefoni obvezni. Obenem vabijo prostovoljce, ki bi bili pripravljeni sodelovati v petek popoldan. V drugi polovici novembra pa knjižnica pripravlja podoben projekt v obliki računalniških delavnic. Več o tem bo kmalu na njihovi spletni strani.

V drugi polovici novembra Mestna knjižnica Grosuplje organizira še en podoben projekt v obliki računalniških delavnic.

Maja Rožac Mihovec, prostovoljka: Letos sodelujem pri projektu prvič. Sodelujem zato, ker imam ob tem dober občutek in se mi zdi prav, da se generacije povežemo in sodelujemo ter drug drugemu pomagamo. Za delo prostovoljca ni potrebno biti profesionalec, dovolj je neko osnovno znanje. Prostovoljci dobimo v ta namen tudi posebno gradivo, da se lahko pripravimo. Včeraj smo se na primer učili osnov pisanja in oblikovanja besedila v Wordu, danes spoznavamo internet, jutri bomo spoznavali elektronsko pošto, v četrtek Facebook in v petek mobilno telefonijo.

 

Gantar Irena, foto: Drevored.si, vir: simbioza.si

Preberite tudi

2 Responses to "Simbioza v Mestni knjižnici Grosuplje"

 1. Jan says:

  Vsi se zelo hitro učijo in so zelo prijazni
  Zelo sem vesel, da sem jih vodil in jih naučil veliko novega. Jan *

   
  Odgovori
  • Irena Gantar says:

   Ja, res je bilo dobro vzdušje. Sem se zdaj spomnila, gospoda z delavnice, ki je rekel, da se je luštno učiti zato, ker ni za ocene. Sem pa pozabila pokazat kje lahko komentirajo na Drevoredu, ampak mislim, da bodo kar sami pogruntali.

    
   Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.