Razdejanje in reševanje na škocjanskem koncu

Na povabilo iz Škocjana smo si danes ogledali opustošenje ob cesti Grosuplje – Turjak in malo poklepetali z domačini.

Bolj ko se peljete iz Velikih Lipljen proti Škocjanu, več podrtih dreves vas spremlja ob cesti. Na nekaterih delih je razdejanje neverjetno, predvsem v ovinku pod Sloko goro drevje leži podrto v pasovih po celem pobočju. Domačini pravijo, da je pokalo kot na fronti. No, tudi razdejanje v gozdu je kot na bojišču.

Škocjan z okolico že od nedelje, 2. februarja, dopoldan nima redne preskrbe z elektriko. Deležni so je bili občasno, pomagali so si z agregati. Enega jim je pripeljala vojska, nekateri so jih uspeli kupiti, solidarno so si pomagali med seboj, tako da se je več sosedov priklopilo na en agregat ali pa so si jih izposojali. Oskrba s pitno vodo je bila nemotena.

Na vhodu v Male Lipljene smo srečali dva moška, ki sta ravno nalagala agregat v avto, da ga odpeljeta do naslednje hiše. Danes so namreč spet brez elektike. Ne vedo, zakaj. Kot sta povedala, so bili dva dni tudi brez vseh telefonskih povezav.

Nov gasilni dom v Škocjanu je, logično, prazen, fantje so non-stop na terenu. Ljudje na vsakem koraku pohvalijo njihovo požrtvovalnost. Kot nam je s ponosom povedala starejša gospa, je tudi njen sin cele dneve na intervencijah: »Prišel je domov, malo odspal in že so šli naprej, reševat. Tudi zdajle je nekje na terenu.« Vsak drugi dan so jim malo priklopili agregat, vsaj za skrinjo, nekateri so menda živila zakopali kar v sneg.

Porabnike pitne vode v vaseh Velike Lipljene, Železnica, Male Lipljene, Škocjan in del Medvedice, ki se oskrbujejo z javnega vodovodnega sistema Lipljene obveščamo, da je zaradi povišane motnosti potrebno vodo v prehrambene namene prekuhavati. Obvestilo velja do preklica. Uporabnike prosimo za razumevanje. JKP Grosuplje, 8. 2. 2014

Član PGD Škocjan, Primož Svetek, nam je poslal nekaj fotografij z intervencij in na kratko opisal dogajanje:

Od takrat dalje pa je bilo nedeljskega počitka konec, delali smo res v nemogočih razmerah.

“Najhuje je bilo v nedeljo, ko se je prva intervencija zgodila že ponoči. Potem smo imeli na voljo nekaj ur spanja, do osme zjutraj, ko so nas poklicali na naslednjo. Od takrat dalje pa je bilo nedeljskega počitka konec, delali smo res v nemogočih razmerah. Gasilsko društvo je ostalo brez elektrike, generatorja nimamo. V gasilskem domu je bilo od 3 do 4 stopinje. Toplo nam je bilo le v kombiju, ko smo se vozili od intervencije do intervencije. Ob mraku se je stvar še poslabšala, ker smo si lahko svetili le z “Maglight-kami”; imamo le dve, ki sta kaj kmalu izgubili energijo. Praktično nepretrgoma smo odstranjevali podrta drevesa s cest vse do 20h. Najbolj kritična je bila cesta Turjak – Grosuplje, za katero si štejemo v čast, da smo jo uspeli sproti čistiti, da je bila prevozna. Tudi vse druge lokalne ceste smo redno pregledovali. Za konec dneva se nam je pokvaril še kombi, ki smo ga popravili ob baterijskih svetilkah do 22h, tako da je bil nared za nočno dežurstvo. Do včerajšnje odjuge je sledilo dežurstvo, dan in noč, ko je bila vsakih nekaj ur intervencija in odstranjevanje podrtega drevja. Zdaj izgleda malo bolje in upamo, da se je narava malo umirila.”

Po zbranih vtisih je Primož dodal še nekaj svojega razmišljanja in opažanja:

“Saj ne, da bi se pritoževal; vsi smo bili zagnani, polni energije in nas v bistvu sploh ni zeblo. Po dnevu ali dveh, ko so se mi misli malo uredile, sem prišel do tega, da smo imeli res obupne razmere za delo. Za piko na i je v nedeljo okoli 20.30 prišel plug iz Grosuplja, ki smo ga prosili, da se zapelje 200 m izven grosupeljske občine, po glavni cesti proti Turjaku, kjer je bila zadnja intervencija in je ostalo od 10 do 15 cm snega na cesti. Pa nas je gladko zavrnil, da je to druga občina in da morajo to narediti drugi. No, edino takrat “nam je malo padlo dol”, ko smo videli, kako sebično je odreagiral.”

Po telefonu smo govorili tudi s poveljnikom škocjanskih gasilcev Janezom Severjem, ki je pohvalil sodelovanje s Civilno zaščito in s sosednjimi gasilskimi društvi, s katerimi so skupaj čistili teren, da so bile ceste kolikor toliko prevozne in so električarji lahko izvajali popravila. Pravi, da niso bili odrezani od sveta, saj so zapirali cesto samo takrat, ko so odstranjevali drevesa, teh naj bi bilo preko šestdeset. Opravljali so tudi dostave zdravil in živil določenim prebivalcem na bolj odmaknjenih predelih. Postregel nam je še z nekaterimi podatki: prva intervencija se je začela že v soboto, 1. februarja, ob 23.50. Vse dni je dopoldan delalo po osem, popoldan pa po štirinajst prostovoljnih gasilcev. K sreči ni bilo poškodovanih ljudi, hiš ali avtomobilov. Na vprašanje, ali so bili dovolj opremljeni in česa jim je primanjkovalo, nam je naštel manjko: teleskopska žaga, na splošno žage, ki so jih gasilci prinesli od doma in pa agregat, saj nimajo svojega. Naj omenimo, da imajo en kombi, ki pa ima častitljivih dobrih 20 let.

Kot pri vseh nesrečah so bili tudi v tej zgodbi prostovoljni gasilci junaki, ki so za skupnost nesebično žrtvovali svoj čas in zdravje. Oddolžimo se jim, ne samo z zahvalami in občudovanjem, temveč tudi z dejanji, ki bodo omogočila, da bodo primerno opremljeni za svoje poslanstvo.

 

Andrej Brezec, foto: PGD Škocjan, Drevored

 

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.