Prijetno vzdušje v Koščakovi sobi

Znani pisatelj Feri Lainšček in njegov kolega Franci Just, ustanovitelja Založbe Franc&Franc, sta na kratko predstavila poslanstvo Založbe in predstavila pesniški zbirki Anti/SONETI Iva Frbežarja in Sledi na slani Željka Kozinca.

Zdelo se je nenavadno, da so v Mestni knjižnici Grosuplje, izbrali »majhno« sobo za literarni večer tako eminentnih gostov. Gospa Marija Samec je na to odgovorila, da je pesnikom in pisateljem Koščakova soba zelo pri srcu in res se je izkazalo, da je to prijeten, domač ambient, kot nalašč za dogodke z dušo. Nekje okrog štirideset več ali manj stalnih gostov tovrstnih prireditev je uživalo v srečanju.

Feri Lainšček: “Mislim celo, da je pismenost med Slovenci veliko večja kot vidimo v televizijskem dnevniku. Slovenci smo zelo pismeni.”

Simona Cizar, stalna sodelavka Založbe, je prebrala nekaj pesmi, beseda je dala besedo in deležni smo bili simpatičnih osebnoizpovednih zgodb dveh bivših grosupeljčanov.

Ivo Frbežar se je pošalil, da je rojen v »Londonu« in, da ne bi bilo pomote, je dodal, da v tistem pri Šmarju-Sapu. Dejal je, da je »ušel« iz Grosuplja na Ilovo Goro, ker potrebuje mir, samoto in bližino narave za svoje ustvarjanje, saj poleg besed uporablja tudi barve in čopiče. Po naročilu tudi opremlja otroške slikanice z ilustracijami. Z veseljem in za preživetje, je dodal.

Željko Kozinc ima še posebej lepe spomine na Koščakovo sobo, saj je tu sklenil srečno zakonsko zvezo. Tudi on rad poseže po »penzlih«, precej se ukvarja tudi s fotografijo, predvsem za svojo potopisno literaturo, po kateri ga najbolj poznamo.

Oba sta si bila enotna v pohvalah na račun naše knjižnice, tako v arhitekturnem, kot v vsebinskem smislu. Željko Kozinc pravi, da je to ena izmed petih najlepših knjižnic v Sloveniji.

Težko je strniti v kratek članek tako bogat večer, ki so ga s svojo, občudovanja vredno skrbnostjo, pripravile naše knjižničarke in umetniki. Lahko vam je le žal, da niste bili del tega prijetnega vzdušja. Pa kdaj drugič.

Drobec literarnega večera si poglejte v videu.

 

 

Andrej Brezec, video: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.