Pozor, žabe na cesti!

Pridne roke ljubiteljev živali tudi letos pomagajo žabicam varno prečkati cesto na njihovi poti do Radenskega polja. Bi pomagali tudi sami? Prostovoljcev so zelo veseli, udeležba pa zna biti za vas tudi zelo poučna. Preverite!

Poučen video

Prostovoljci vabljeni zvečer med 19:30 in 22:00 uro(odvisno od števila živali) in zjutraj po 7:30 ob cesti Mlačevo – Račna (zbor ob začetku zaščitne ograje iz smeri Mlačevo). Obvezna oprema so vedra in zvečer čelne svetilke ter odsevni jopič. Priporočena je topla in nepremočljiva obleka ter obutev. Žabice se bo pobiralo vsak dan predvidoma do konca meseca. Info:031 231 681 / Lara Kastelic

 

Mi smo se akcije udeležili v torek, 20.3. 2012, ko se nas je zbralo kar 25 prostovoljcev, med njimi tudi četrtošolci, člani naravoslovnega krožka OŠ Šmarje – Sap. V prijetnem vedeželjnem vzdušju smo čez cesto spravili 2264 živali. In ja, med prostovoljci smo bili tudi taki, ki nam prijemanje žab ni tako samoumevno. Večinoma smo predsodke premagali, si pomagali z rokavicami, nekateri celo s smetišnico. Vas še vedno ne mika? Lahko pa pomagate kot zapisnikar.

Že v dopoldanskem času smo pri preštevanju in pobiranju žabic zmotili koordinatorko akcije Laro Kastelic, ki nam je navdušeno pojasnila zakaj pravzaprav gre.

Letos je akcija še posebej pomembna, saj zaradi suše razmnoževanja verjetno sploh ne bo.

 Zakaj gre?Dvoživke, ki preko leta živijo v gozdu in za razmnoževanje potrebujejo vodo (krastače, rjave žabe, pupki) se v tem času selijo proti vodi. V našem primeru se selijo proti Radenskem polju, kjer je vode načeloma dovolj in se vodna telesa tudi obdržijo dovolj dolgo, da lahko mlade dvoživke zaključijo razvojni cikel. Problem je, da jim njihovo pot preseka zelo prometna cesta Mlačevo – Račna. V ta namen smo s pomočjo gasilcev  iz Račne in Čušperka ter študentov Kmetijske šole GRM iz Novega mesta postavili kilometer dolgo ograjo, ki živali zaustavi, mi pa jih nato večino varno prenesemo čez cesto. Letos je akcija še posebej pomembna, saj zaradi suše razmnoževanja verjetno sploh ne bo. Še posebej ogrožene so krastače saj se premikajo veliko počasneje od rjavih žab.

Kdaj? Pobiramo samo spomladi, ko je selitev populacije časovno najbolj zgoščena. Živali, ki jim pomagamo čez cesto se seveda tudi vračajo v gozd, vendar v daljšem časovnem obdobju in je zato težje prestreči živali na selitveni poti. Poleg tega bi bila bolj zahtevna tudi postavitev ograje na drugi strani cestišča ter finančne potrebe.

S štetjem živali želimo ugotoviti katere vrste se selijo na tem območju, kje in kdaj, da bi lahko učinkovito načrtovali postavitev trajnih podhodov, ki so dolgoročno najprimernejša in najboljša rešitev.

Kakšne so številke? Med akcijo število prenešenih živali tudi preštejemo in zabeležimo. S štetjem živali želimo ugotoviti katere vrste se selijo na tem območju, kje in kdaj, da bi lahko učinkovito načrtovali postavitev trajnih podhodov, ki so dolgoročno najprimernejša in najboljša rešitev. Prvo leto smo imeli približno 17 000 dvoživk (Številka je nekoliko manjša, ker smo postavljali ograjo v daljšem časovnem obdobju in zamudili del selitve), drugo leto 22 000, lansko leto pa 24 000. Mislimo, da smo v slovenskem merilu kar med prvimi, če ne kar prvi po številu prenesenih dvoživk.

Prostovoljci so iz bližnje ali pa daljne okolice (Grosuplje, Dobrepolje, Škofljica), pripeljejo se tudi iz Ljubljane, Domžal… Govorili smo z gospo Valerijo Godec, ki pomaga žabicam po celi Sloveniji, kjer jo pač potrebujejo. Tokrat je bila aktivna na odseku ceste ob Radenskem polju, kjer ni postavljene ograje. Gradbenica po poklicu in prirodoslovka po duši opozarja, da marsikdaj ni dovolj, če dvoživko samo preneseš čez cesto. Problematični so namreč pognojeni travniki, saj žabe preko kože strupene snovi dobijo v telo in zato poginejo. Kjer so travniki pognojeni je tako najbolje žabe prenesti kar do vode. Na Radenskem polju kmetje sicer lahko gnojijo le s hlevskim gnojem. Je pa odvisno od travnika in lastnika koliko je ta pognojen in ali dodaja tudi kakšne umetne substance.Težava je tudi  prometna cesta, ki je za prostovoljce zelo nevarna. Tu bi si želeli pomoč  policije ali gasilcev.

 

 

Irena Gantar, foto in video: Drevored

 

 

One Response to "Pozor, žabe na cesti!"

  1. Irena Gantar says:

    Krajinski park Radensko polje na svojem FB profilu: “Če potegnemo črto, smo do današnjega dne v okviru Projekta pomagajmo žabicam čez cesto prenesli na delu z ograjo 15000 dvoživk. Glede na številke iz prejšnjih let jih na našo pomoč čaka še 8000.”

     
    Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.