Izbira: Pogovorni večer s prof. dr. Renato Salecl

Novembra se bo v okviru pogovornih večerov, ki jih prireja Literarna skupina KD Teater, kot gostja predstavila filozofinja in sociologinja dr. Renata Salecl. Z njo se bo o knjižni uspešnici Izbira pogovarjala Larisa Daugul. Izbira Renate Salecl razlaga, kako moto »bodi ti« lahko postane tiranija, vztrajanje pri izbiri kot zgolj osebni kategoriji pa ovira za družbene spremembe.

Problem izbire je, da te tudi v najtežjih situacijah naredi krivega. Če zbolim, me ideologija obravnava kot krivo, ker nisem dovolj telovadila ali jedla zdrave hrane. Bolnik je tako dojet kot kriv za lastno bolezen in celo za dejstvo, da se ni sam ozdravil. Če denimo pade v roke zdravilca, ki ga uči, da mora pozitivno razmišljati glede zdravljenja, njegova bolezen pa se kljub optimistični nastrojenosti ne izboljšuje, bo nanj padlo breme še večje krivde … Renata Salecl v intervjuju za knjiga.dnevnik.si

 

Vsak dan nas z vseh strani prepričujejo, da je naše življenje odvisno od izbire. Občutek imamo, da identiteta, tako kot izdelki na policah supermarketov, kot kariere in odnosi, samo čaka, da jo izberemo. A ta domnevna svoboda se v resnici lahko sprevrže v hud strah ter občutke neustreznosti in krivde. Izbira Renate Salecl razlaga, kako je poznokapitalistična krilatica »bodi ti« lahko tiranija, ki vodi v še hujši nemir, vztrajanje pri izbiri kot zgolj osebni kategoriji pa ovira za družbene spremembe.
Kulturni dom Grosuplje, 29. 11. 2012 ob 19.00, VSTOP PROST!

 

Prof. dr. Renata Salecl je filozofinja in sociologinja, zaposlena kot znanstvena svetnica na Inštitutu za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. Je tudi redna gostujoča profesorica na Cardozo School of Law v New Yorku, na BIOS Centre London School of Economics ter na Birkbeck College School of Law v Londonu. Njene prejšnje knjige so bile prevedene v deset jezikov. V slovenščini je pred kratkim izšla njena knjiga O tesnobi ter ponatis knjige Disciplina kot pogoj svobode.
Vir: Izbira, Renata Salecl, 2010, mladinska.com, foto: arhiv.mvzt.gov.si
Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.