Permakulturna delavnica

Kaj je permakultura? Marsikdo je že kaj slišal ali prebral o tem »alternativnem« načinu vrtnarjenja in kmetovanja. Vendar permakultura ni zgolj obdelovanje zemlje, permakultura postaja življenjski stil.

Permakulturo lahko opišemo kot etični sistem načrtovanja, primeren za pridelavo hrane, izrabe prostora ter gradnjo prebivališč. V njej se prepletajo ekologija, krajinarstvo, ekološko kmetijstvo, arhitektura in agrogozdarstvo. Poudarek ni na posameznih elementih, temveč na povezavah med njimi, pri čemer se doseže sinergijski učinek. Permakultura sloni na pozornem in preudarnem opazovanju narave in naravnih sistemov ter prepoznavanju univerzalnih vzorcev in principov z vključevanjem le-teh v naše okoliščine.

Mogoče se sliši malo komplicirano, vendar je permakultura v svojem bistvu preprosta, saj črpa znanje iz narave in bogatega izročila z upoštevanjem sodobnih spoznanj. Njene principe lahko uporabimo takorekoč na vsakem koraku in s tem ustvarjamo harmonijo med človekom in naravo.

Zavod Drevored organizira delavnico Kaj je permakultura? in izdelava visoke grede v soboto, 20. 4. 2013, od 9h do 17h, več informacij na koncu članka.

Več o bistvu permakulture nam bo na uvodnem predavanju razložila pionirka permakulture v Sloveniji, Jožica Fabjan.

Nekaj podatkov iz življenjepisa Jožice Fabjan:

 • 26 let je delala v osnovni šoli, kjer je med drugim ohranjala tradicijo šolskih vrtov,
 • 1994 je opravila tečaj Uvod v permakulturo,
 • bila je na strokovnem obisku v Avstraliji – zibelki permakulture,
 • je soustanoviteljica Društva za permakulturo Slovenije,
 • od leta 1997 je bila dva mandata predsednica društva,
 • do danes se je udeležila velikega števila permakulturnih usposabljanj, tako v Sloveniji kot v tujini,
 • vodila je in še vodi številna predavanja, delavnice, tečaje -  usposabljanja s področja permakulture,
 • v času njenega mandata predsednice je društvo organiziralo evropsko permakulturno konferenco v Sloveniji,
 • od leta 2011 je zunanja strokovna sodelavka Inštituta za trajnostni razvoj v švicarsko-slovenskem projektu Šolski ekovrtovi,
 • leta 2012 je dobila naziv mednarodne permakulturne učiteljice, načrtovalke in organizatorke.

Udeleženci  delavnice boste lahko kupili knjigo, ki ji nekateri pravijo biblija permakulture, UVOD V PERMAKULTURO z 20 % popustom, torej po ceni 20 € namesto 25 €. KLIK za ogled prvih nekaj strani knjige.


Jedro permakulture je načrtovanje in v okviru tega si bomo ogledali več kot sto let staro kmetijo Pri Prosenu, ki nas bo gostila, prepoznavali njene lastnosti in potenciale. Kmetijo sta pred nekaj leti prevzela Tatjana in Peter, ki šele vstopata v svet permakulture. Posestvo, ki meri preko 20 hektarov, na krasni lokaciji, oddaljeni od avtoceste cca 7 km, združuje takorekoč vse od gozda, pašnikov, starega sadovnjaka, čebelnjaka do stare arhitekture.

Na delavnici bomo tudi zavihali rokave in se lotili izdelave visoke grede. Visoke grede so uspešen način sonaravnega pridelovanja zelenjave, saj na manjšem prostoru dosežemo z manj dela večje učinke.

Prednosti visoke grede pred klasično gredo:

 • prvovrstni pridelki brez uporabe kemičnih pripravkov,
 • povečanje površine za pridelavo, povečan pridelek (predvsem v prvih letih),
 • enostavnejše delo – manj sklanjanja,
 • hitrejša proizvodnja humusa – prhka zemlja, hitrejši razvoj korenin,
 • toplejša tla in zgodnejše uspevanje zelenjave.

I  N  F  O :

TERMIN: sobota, 20. aprila 2013, od 9.00 do 17.00

LOKACIJA: Gorenja vas pri Polici 8, Grosuplje – glej zemljevid, opis poti: avtocesto zapustite pri izvozu pri Hotelu Kongo, Grosuplje in v krožišču zapeljete v smer proti Polici, prečkate avtocesto in se držite smeri desno po prednostni cesti skozi Malo in Veliko Staro vas do odcepa levo za Dolenjo vas ter v križiščih sledite označevalnim tablam z napisom Permakultura.

PROGRAM: uvod v permakulturo, načrtovanje in ogled kmetije, izdelava visoke grede

PREHRANA: Na kmetiji vam bomo postregli z domačim zajtrkom, odličnim kosilom, domačimi napitki in sladkostmi. Vsa prehrana in pijača bo izključno ekološkega porekla in je vključena v ceno.

PRIJAVA IN CENA: Prijave sprejemamo na info@drevored.si, cena delavnice je ugodnih 25 €, ob prijavi plačate akontacijo v višini 10 €, še bolj enostavno pa celoten znesek na trr: 6000 0000 0252659 (Hranilnica LON) za Zavod Drevored, Brezje pri Grosupljem 90, pripis: permakulturna delavnica.  Če z delavnico ne boste zadovoljni, vam bomo v celoti povrnili plačilo. Delavnica bo izvedena, če bo prijavljenih najmanj 10 oseb, maksimalno pa sprejmemo 20 udeležencev.

POTRDILO: Po zaključku boste prejeli tudi potrdilo o opravljeni delavnici.

OPREMA: Priporočamo primerno obutev in oblačila za zemeljska dela, nikakor pa ne pozabite lopate, tudi kakšne grablje bodo prišle zelo prav. Obvezna pa je dobra volja!

KONTAKT: info@drevored.si, GSM: 041 323 356 (Andrej)

 

 

 

Andrej Brezec, Jožica Fabjan, viri: knjiga Uvod v permakulturo, Bill Mollison, foto: Drevored, osebna arhiva Jožice Fabjan in AB, internet

Preberite tudi

One Response to "Permakulturna delavnica"

 1. VRTNARKA says:

  Super, končno še nekaj za na “kmete”. Komaj čakam in upam da nam bo vreme naklonjeno

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.