Naredili smo domače njoke in pite

V torek, 24.3.2015 je v Osnovni šoli Louisa Adamiča potekala delavnica, kjer so se obiskovalci učili o pripravi domačih njokov in pit. Delavnico je organiziral Zavod Drevored.

Na prvem terminu delavnice Domači njoki in pite nas je obiskala osnovnošolka Nina Vidic, udeleženka novinarske delavnice na OŠ Brinje, ki je pripravila ta prispevek. Obeh terminov delavnic se je skupaj udeležilo 26 udeležencev.

Kuharice so kuhale s srcem, zato je prijetno dišalo in tudi jedi so bile odlične.

Delavnice so se udeležile predvsem obiskovalke, pa tudi nekaj otrok. Na začetku je strokovnjakinja na področju kulinarike Saša Drobnič Škrjanec predstavila, kaj vse je potrebno za pripravo. Zaupala je tudi nekaj kuharskih skrivnosti in podala uporabne nasvete za pripravo domačih pit in njokov. Ko so se kuharice pripravile za delo, so najprej olupile krompir in začele gnesti in valjati testo. Pri tem so se sproščeno  pogovarjale in smejale. Slišala sem pregovor, ki pravi: » Če kuhaš s srcem, je tudi hrana veliko boljša.« Kuharice so kuhale s srcem, zato je prijetno dišalo in tudi jedi so bile odlične.

Nekatere obiskovalke so se delavnic, ki jih je pripravil Zavod Drevored, že udeležile. Tam so se učile obrezovati drevesa, delati domače rezance in še veliko zanimivih stvari, ki nam v življenju velikokrat pridejo prav.

Foto-zgodba s prve delavnice

Recept za pripravo domačih njokov.

Sestavine za 4 osebe

  • 1 kg krompirja
  • 200 g pšenične moke
  • 1 jajce
  • 1 žlička soli
  1. Krompir temeljito operemo. Zložimo ga v večji lonec in zalijemo s hladno vodo, ki jo rahlo solimo. Krompir zavremo, nato pa ga kuhamo na zmernem ognju še 25 minut.
  2. Krompir odstavimo, odcedimo in počakamo nekaj minut, da se ohladi. Še toplemu krompirju odstranimo lupino in ga pretlačimo z vilico ali s pomočjo pasirnika.
  3. Pretlačen krompir zvrnemo na desko. Na sredini kupa naredimo jamico, v katero dodamo jajce in sol. Med mešanjem postopoma dodajamo moko. Gnetemo toliko časa, da nastane mehko in prožno testo.
  4. Na kuhalnik pristavimo večjo posodo z vodo, ki jo rahlo osolimo in zavremo. Ko čakamo, da voda zavre, iz testa izoblikujemo njoke. Na pomokani deski iz testa najprej naredimo dolg svaljek s premerom približno 1,5 cm. Nato razdelimo svaljek na manjše, 2 cm dolge njoke. Da bo lažje, si pomagamo s topo stranjo noža.
  5. Njoke po porcijah polagamo v vrelo vodo. Ko priplavajo na površino, so kuhani.
  6. Kuhane njoke odcedimo in postrežemo k raznovrstnim jedem.

PA DOBER TEK!

 

Nina Vidic, Osnovna šola Brinje Grosuplje, 9. razred, foto in fotozgodba: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.