Zbor z biserno ogrlico

Prof. Jakob Müller iz Zavoda Leo Grosuplje nam je poslal oceno koncertnega dogodka:

Šestega decembra letos je imel v Šmarju – Sapu koncert ženski pevski zbor Biser pod vodstvom svoje zborovodkinje Ane Erčulj. Štiridelni program (z bogatim dodatkom) je bil sestavljen iz umetniško prirejenih ljudskih pesmi v prekmurskem, slovenskobeneškem, rezijanskem, ziljskem, kanalskem in belokranjskem srbskem narečju ter iz nekaj umetnih pesmi slovenskih skladateljev, zlasti reprezentativno je bil zastopan pred kratkim umrli Pavle Merkù. Koncertni program je bil enovit v odnosu do slovenstva; glasbeno: melodično, ritmično, interpretativno in tematsko čudovito raznovrsten; izvajanje je bilo tehnično na zavidljivi višini,interpretacija – razen na dveh mestih – izvrstna, koreografija – z izjemo odhoda z odra – domišljena. Skratka: izvedba, pri kateri je – na Miklavžev dan ­ ubrano sodeloval tudi sv. Miklavž, je vredna občudovanja in pohvale. Nekoliko moteči so bili samo absolutno nepotrebni toni samohvale v uvajalnih napovedih in nekaj koreografskih poz sicer odlične zborovodkinje.

biser_na_odru_v_smarju_sapufoto: Boštjan Maver, več fotografij na povezavi

Zbor je nedvomno sposoben to hitro odpraviti, še izpopolniti glasovno harmonijo, zlasti v srednjih legah ter razširiti program še z drugimi obrobnimi narečji Slovenije in zamejstva (Istra, Porabje), pri belokranjskih ljudskih pa razlikovati med belokranjskimi in belokranjsko srbskimi, ki smo ju slišali v Šmarju – Sapu.

 

Jakob Müller, Zavod Leo Grosuplje, zavod za jezik, leposlovje, kulturo in zgodovino

Naslovna fotografija: VA

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.