Vesela kahlica – veseloigra življenja in težave prvih let

Vzgojiteljica Jana Vidovič je izdala knjigo otroških pesmic z naslovom Vesela kahlica. 

vesela-kahlica2Veseloigro življenja in težave prvih let je skupaj s svojima sodelavcema Tanjo Gorenc in Jožetom Rupnikom oblikovala v glasbeno pravljico, ki jo bodo omenjeni vzgojitelji  iz vrtca zasebnega Kobacaj iz Grosuplja zapeli in zaigrali z različnimi instrumenti Lepo vabljeni.

Za pokušino naslovna pesem Vesela kahlica …

Veselo kahlico lahko slišite v torek, 12. aprila 2016, ob 17. 30. uri v dvorani Mestne knjižnice Grosuplje.

Drugi o “kahlici”

SONJA KORANTER, pesnica in pisateljica, o Veseli kahlici

“Janine pesmice, ki so kot drobci iz življenja raziskujočega otroka, ni napisala Jana. Napisala jih je Ljubezen, materinska ljubezen, ki ve, ki zna, ki opazuje in podoživlja vsak otrokov dih in korak, jok in smeh. Kako otroka naučiti, kaj sme, česa ne sme, če ne skozi igro besed, slikovito igralnico stavkov in podob, torej skozi pesniško melodijo. Njene pesmi so dolg korak čez dan, tišina v noči, zmedenost in čudenje jutra, prelep pogled na svet. Vse to si malčki zapomnijo, ne samo prepovedi; zapomnijo si melodijo pesmi, glasov, ki ljubijo in prepovedujejo obenem. Ne morem reči, katera mi je najbolj všeč, ni potrebno; dodam samo lahko, da se nizajo iz trenutka v trenutek, kot tudi življenje traja od trenutka do trenutka.

Igra je to, vesela igra življenja, ki bo pomagala rasti otrokom, njihovim staršem, babicam in dedkom. Predvsem pa upam, da Janino podoživljanje otroškega sveta ne bo ostalo samo pri Veseli kahlici.”

VALENTIN CUNDRIČ, pesnik in pisatelj, o Veseli kahlici:

Pesmi za otroke in o njih ustvarjajo samostojen kozmos, v njem pa se počutimo dobro tudi odrasli. Če ne kot pesniki pa kot bralci. V književnosti pa je tako: nekaj se obdrži dalj časa in nekaj je kratkega hipa. Pesmim Jane Vidovič napovedujem obstojno prihodnost. In kaj me je prepričalo? Tudi spevnost pesmi, saj so celo uglasbene. Seveda ni zgolj to. Med dobrimi teksti je užitek utemeljevati že prvi vtis s kaj in kako.

Kaj in kako! Prisrčnost v odnosu do sveta in nikakršne nakane, da bi pesnica popravljala otrokovo zaznavanje, in tako ne kvari otrokovega zrenja iz sebe in vase. To so tista srečna leta, ko življenje pripada človeku, ne pa da je že otrok last življenja po želji ali celo ukazu družine in vzgojiteljev. (Naj poudarim, da je tudi avtorica pričujoče knjige vzgojiteljica v vrtcu, in o vrtcih po Sloveniji imam sploh dobro mnenje, ker znajo krmariti med otrokovim in družbenim.)

Eno samo žuborenje prisrčnih zlogov iz pesmi v pesem, in nikjer ni prizadeta otrokova suverenost. In univerzalnost. Nekaj iztrganin iz tekstov:

…Z ROKO ZAMAHNE PO OČETOVI GLAVI. / MAMICI POLEŽE »TA SLADKE« LASE. / …REKA TEČE, TEČE, / A MIDVA TEČEVA HITREJE. / …VSAK DAN JE DAN ODPRTIH UST. / …NEKAJ HOČEM ŠE, / KO SPOMNIL BI SE LE. / …TRMAST KOT DED. / …PA VSEENO MALI VRAGEC

/ DOKONČAL JE KOPIJO NEBES. / …A SESTRICA NI LE TU IN TAM, / JE VSEPOVSOD. A JAZ SEM SAM.

   S temi primeri ali vzorci otrokove neposrednosti sem skušal ujeti enkratnost in neponovljivost trenutka, vrednega pesmi.

 

 

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.