Spustili smo gregorčke l Grosuplje 2016

Takoj, ko so taborniki postavili brv in smo se prostovoljci odpravili k malici, da si naberemo moči za pomemben večer, so se h Grosupeljščici že spustile najbolj nadebudne “posadke” z gregorčki.

Prva – zelo številčna, organizirana – skupina je prišla iz bližnjega vrtca Rožle, ki že vrsto let neguje tradicijo spuščanja gregorčkov po Grosupeljščici na predvečer gregorjevega. Bolj, ko se je mračilo, več družin je prihajalo dopolnit letošnjo “floto” gregorčkov. Ladjice, splavi, parniki, hišice … vseh mogočih oblik, velikosti in materialov so zapluli po mestnem potoku. Otroci so nepopisno uživali, tekali ob potoku in spodbujali svoja plovila na poti do končne “rampe”, kjer smo jih po najboljših močeh čimbolj nepoškodovane pobirali iz vode in izročali kapitanom v spomin ali za ponovni spust.

Prireditev Spuščanje gregorčkov po Grosupeljščici 2016 je bila 11. 3. 2016.

Po ocenah organizatorjev se je dogodka udeležilo preko 800 ljudi. Gregorčke so izdelali v vrtcu, šoli, doma ali na delavnici, ki jo je na dan dogodka v OŠ Brinje organiziral Preplet - društvo za ustvarjalno skupnost. Prepletovci so z okraski, ki so jih izdelali otroci iz romskega naselja Smrekec in  vrtca Rožle, poskrbeli tudi za lično okrasitev prireditvenega prostora. Koordinacijo in vodenje dogodka je prevzel Zavod Drevored, pri postavitvi začasne brvi, izdelavi stopnic in skrbi za varnost in red na dogodku pa so se ponovno izkazali taborniki Rodu Louis Adamič iz Grosuplja.

O gregorjevem in gregorčkih

Po starem koledarju, ki je veljal do 16. stoletja, je bil prvi pomladni dan 12. marec, na katerega je godoval papež Gregor I. V ljudskem spominu je ostalo, da so na gregorjevo dnevi vse daljši in se po zimskem počitku narava prične prebujati.

Daljšanje dneva je bilo še posebej pomembno za kraje z obrtniško tradicijo, kajti s simbolnim ‘metanjem luči v vodo’ so naznanili konec dela ob svečah, oljenkah in petrolejkah. Tako je bila predvsem na Gorenjskem navada, da so na predvečer gregorjevega spuščali barčice v vaškem potoku.

Že tretje leto smo prireditev skupaj pripravile organizacije:

  • DREVORED, zavod za aktivno mesto
  • PREPLET – društvo za ustvarjalno skupnost
  • Društvo tabornikov ROD LOUIS ADAMIČ Grosuplje
  • Vrtec Kekec – enota ROŽLE

Dogodek postaja tradicionalen, prebivalci ste ga vzeli za svojega, saj udeležba vsako leto krepko narašča, letos so se nam pridružili tudi obiskovalci iz drugih občin. Potrebno je povedati, da je organizacija zelo zahtevna in kompleksna, letos je bilo v pripravo in izvedbo vloženih kar preko 250 prostovoljskih ur dela.Veseli smo bili obiska župana dr. Petra Verliča in direktorja občinske uprave Dušana Hočevarja. Upamo, da bo Občina Grosuplje prepoznala pomembnost in potencial dogodka za ohranjanje kulturne dediščine ter ga primerno finančno podprla. Za razliko od lani, ko smo prvič kandidirali na občinskem razpisu, kjer pa je komisija projekt – iz nam nerazumljivih razlogov – ocenila z nič točkami. Tako nismo prejeli niti evra in smo morali vse stroške kriti iz lastnih virov.

Hvala!

Zahvaljujemo se organizacijam in posameznikom, ki so nam pomagali pri organizaciji dogodka: OŠ Brinje Grosuplje, podjetju Gramat Gril d.o.o., Strelskemu društvu Grosuplje in vsem prostovoljcem.

gregorcki_grosuplje_2016_25_p

Posebna zahvala Pizzeriji KOVAČIJA, ki je čez dan in zvečer poskrbela za lakoto in žejo prostovoljcev.

 

Andrej Brezec, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.