Spuščanje gregorčkov po Grosupeljščici 2017

Tudi letos bomo obudili staro ljudsko šego in pozdravili daljši dan s spuščanjem gregorčkov. Letos bodo zaradi ugodnejšega termina gregorjeve ladjice zaplule že v petek, 10. 3. 2017, torej dan prej kot običajno. Ladjico iz naravnih materialov izdelate sami doma in jo pridete spustiti z nami, lahko pa pridete le občudovati plavajoče lučke, čarobno vzdušje in ognjeni spektakel.

Pri dogodku sodelujemo Zavod DREVOREDPREPLET, društvo za ustvarjalno skupnost, VVZ Kekec, taborniki Rodu Louis Adamič Grosuplje in PGD Grosuplje.

Spuščanje gregorčkov bo v petek, 10. 3. 2017,  na nabrežju Grosupeljščice pri nogometnem igrišču. Vabljeni!

Prosimo, da zaradi varnosti in lažjega poteka dogodka upoštevate navodila redarjev na dogodku!


Program:

Lokacija in predlogi za parkiranje

18:00 – 20.00 spuščanje gregorčkov

18:30  ognjeni spektakel – žonglerska in ognjena skupina Čupakabra

Udeležence prosimo, da imajo s seboj radovedne glave in napeta ušesa. Vsem kapitanom gregorčkov priporočamo svetilko in športno obutev, otroci pa naj imajo s seboj tudi starše in nekaj potrpljenja. Gregorjeve ladjice naj bodo iz naravnih materialov. Prosimo, da zaradi varnosti in lažjega poteka dogodka upoštevate navodila redarjev na dogodku!

Prostore, kjer lahko pustite jeklene konjičke si oglejte na sliki desno, če je možno, jo mahnite kar peš.

Delavnica:

Delavnici izdelave gregorjevih ladjic bosta v torek, 7. 3. 2017 ob 16.00(Dodaten termin!) in 17.30(Je polna!) v Mestni knjižnici Grosuplje. Organizacija: Preplet, prijave so zaradi predpriprave obvezne, prijavnico najdete tule.

O gregorčkih

unnamed (8)

Na predvečer gregorjevega je bila navada, da so se vaščani zbrali in »metali luč v vodo«. Kovači, lončarji, pletarji ter preostali rokodelci so na ta dan prenehali uporabljati oljenke, petrolejke ter ostala svetila. Dan je bil namreč že tako dolg, da niso več potrebovali dodatne svetlobe. Tako so  zmagoslavje daljšanja dneva nad nočjo praznovali s simboličnim metom luči v vodo. Voda pa ni odplavila samo teme, pač pa tudi vse tegobe, ki so morebiti pestile ljudi. Nekoč so v vodo metali s smolo polite oblance ali pa stare in dodelane peharje oblite s smolo. Danes pa v vodo spuščamo lepo izdelane hiške, v katerih gorijo svečke, splave s svečkami in podobne plavajoče in svetlikajoče se umetnine.

Razstava gregorčkov

V vrtcu Rožle vsako leto pred dogodkom izdelujejo gregorjeve ladjice in jih razstavijo, morda med njihovimi lanskimi izdelki najdete kak navdih …

Utrinki prejšnjih let … (klik, klik)

gregorcki-2016

Gregorčki 2016

gregorcki-2014

Gregorčki 2014

gregorcki-2015

Gregorčki 2015

Irena Gantar, Zavod DREVORED, foto naslovna: Vasja Ambrožič, foto: Drevored, Preplet

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.