Spuščanje gregorčkov po Grosupeljščici

Spustil se je mrak in prvi otroci so pod svetlobno piramido vkorakali do brvi ter spustili svoje gregorčke. Bilo nas je veliko, zagotovo okrog 500!

O gregorjevem in gregorčkih

Po starem koledarju, ki je veljal do 16. stoletja, je bil prvi pomladni dan 12. marec, na katerega je godoval papež Gregor I. In v ljudskem spominu je ostalo, da so na gregorjevo dnevi daljši in da se po zimskem počitku narava prične prebujati.

Daljšanje dneva je bilo še posebej pomembno za kraje z obrtniški tradicijo, kajti s simbolnim ‘metanjem luči v vodo’ so naznanili konec dela ob svečah, oljenkah in petrolejkah. Tako je bila predvsem na Gorenjskem navada, da so na predvečer gregorjevega spuščali barčice v vaškem potoku.

Spuščanje gregorčkov je bilo 11. 3. 2015 na nabrežju Grosupeljščice.

“Na Gregorjevo – otec, še veš? – se ptički ženili so, za šolskim vrtom v mejici gostili se, pili so; midva preko ceste sva slušala… `Čuješ živ-živ?´…” Oton Župančič, pesem Duma

V Grosuplju smo letos na predvečer gregorjevega že drugič spuščali barčice. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju med Zavodom Drevored, društvom Preplet, vrtcem Rožle ter taborniškim rodom Louisa Adamiča Grosuplje.

Delavnica

Avlo Osnovne šole Brinje je na dan dogodka napolnilo okoli 100 otrok in njihovih staršev, ki so iz vej, mahu, polžjih hišic, storžev ter lubja izdelali gregorčke. Skupaj smo se nato odpravili do mesta spuščanja, ki se je nahajalo na travniku poleg nogometnega igrišča. Tam so bili zbrani tudi preostali kapitani in kapitanke, ki so že nestrpno pričakovali pričetek.

Razstava

V vrtcu Rožle, kjer tradicijo spuščanja gregorčkov obujajo že kar nekaj let, so pripravili tudi čisto pravo razstavo domiselnih ladjic, ki so jih izdelovali v dneh pred gregorjevim …

gregorjevo grosuplje

Spust

Lanterne, trakovi ter ptički, ki so jih izdelali v vrtcu, so krasile instalacijo na mestu spuščanja, ki jo je postavil kipar Ljubomir Zidar. Brv čez Grosupeljščico, ki so jo postavili taborniki, je osvetljevala svetloba bakel.

Otroci in starši so se drug za drugim sprehodili po brvi in izpustili svoje gregorčke. Da nam ni bilo dolgčas, smo med čakanjem na prečkanje brvi občudovali predstavo z ognjenimi poji, ki so jo pripravile Prepletke. Reka luči je odplula do mosta pri tržnici, kjer smo s pregrado gregorčke zaustavili in lastnikom vrnili ladjevje.

Hvala!

Zahvaljujemo se organizacijam in posameznikom, ki so nam pomagali pri organizaciji dogodka: OŠ Brinje Grosuplje, Gramat Gril d.o.o., NK Grosuplje, Tine Boh, Pupa pub, fotografi: Vasja Ambrožič, Patricija Kastelic in Nina Lozej in vsi prostovoljci.

Iz zakulisja …

Pomlad je tu. Ptički se ženijo. Naslednje leto pa se znova snidemo na predvečer gregorjevega.

Lara Kastelic, Preplet, foto: Vasja Ambrožič, Nina Lozej, Drevored

Preberite tudi

3 Responses to "Spuščanje gregorčkov po Grosupeljščici"

 1. KAPITAN says:

  300? Če mene vprašate, nas je bilo najmanj 500 tisti večer ob Grosupeljščici. Prav živahno je bilo. Super!

   
  Odgovori
 2. Irena Gantar says:

  Smo popravili številko :-) Kapitan že ve!

   
  Odgovori
 3. Gregorjevo – Leaneen says:

  […] Foto: Drevored […]

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.