Rezultati fotonatečaja Grosuplje 2014

Objavljamo zmagovalce fotografskega natečaja Grosuplje 2014, ki ga je organiziral Zavod DREVORED

Tema natečaja: “Nastaja mesto” Grosuplje je mlado hitro rastoče naselje, ki je šele pred kratkim, konec leta 2005, dobilo naziv mesto. Z natečajem smo iskali urbane motive in utrip mesta Grosuplja.

Na natečaj je prispelo 20 fotografij, 8-ih avtorjev, tričlanska strokovna komisija je ocenjevala le 14 fotografij, saj 6 prejetih fotografij ni ustrezalo pogojem natečaja. Na prva tri mesta je postavila fotografije dveh avtorjev. Zanimivo je, da je zmagovalna fotografija po izboru bralcev ista fotografija, ki jo je strokovna komisija postavila na tretje mesto. Prav tako kot na preteklem slikarskem natečaju LokalART.

razstava-fotonatecaj-grosuplje-2014

Vse ocenjevane fotografije si boste lahko ogledali na razstavi v pritličju Mestne knjižnice Grosuplje do 13. 11. 2014. Otvoritev razstave in podelitev nagrad je bila v četrtek, 23. 10. 2014.ob 17.00 uri. Vabljeni!

 

Strokovna komisija v sestavi

je s točkovanjem razvrstila zmagovalne fotografije po naslednjem vrstnem redu:

1. NAGRADA: Nikita Xever / Z eno nogo v mestu

natecaj Grosuplje 1 mesto

Na zmagovalni fotografiji #Z ENO NOGO V MESTU« se dobesedno zrcali hiter utrip mesta. V fotografijo je lepo ujeta tradicionalna in moderna arhitektura. Predvsem karakter strehe nove knjižnice fotografiji dodaja prepoznavnost lokacije, v tem primeru Grosuplja. Likovno fotografijo zaznamuje močan kontrast med črno in belo, nesimetrična oblika odseva in močna črna figura, ki z leve strani vstopa v format. Čestitke in zahvala vsem sodelujočim za poslane fotografije z željo, da se v prihodnjega natečaja udeleži še več fotografinj in fotografov. (Vasja Ambrožič, član komisije)

2. NAGRADA: Olga Xever / Skozi čas

natecaj Grosuplje 2 mesto

Žal mi je, da se je prijavilo tako malo avtorjev.  Izbora res ni, vendar pa mislim, da je treba ljudi spodbuditi za v prihodnje. Mislim, da v bistvu nobena fotografija ne izraža popolnoma ideje natečaja. No, mogoče zame samo “Skozi čas”, ki sem ji dala največ točk. Zmagovalna fotografija mi je bila že od začetka zelo všeč, ampak je pri Skozi čas prevagal kanček nostalgije. (Barbara Čeferin, članica komisije)

3. NAGRADA in NAGRADA BRALCEV: Olga Xever / Selitev

natecaj Grosuplje 3 mesto

Res škoda, da se ni na natečaj prijavilo in poslalo svoja dela več avtorjev. Kljub skromni udeležbi, so bila nekatera poslana dela nadpovprečna. Zmagovalna fotografija “Z eno nogo v mestu” lepo izraža transformacijo Grosuplja iz rahlo zaspanega podeželskega mesteca v novejše dinamično manjše mesto,  pri katerem je še vedno ohranjene nekaj starejše vaške arhitekture. (Peter Irman, član komisije)

1. NAGRADA je denarna nagrada v vrednosti 300 EUR. 2. NAGRADA je praktična v vrednosti 150 EUR. 3. NAGRADA je praktična v vrednosti 50 EUR. *NAGRADA po izboru bralcev je praktična v vrednosti 100 EUR * Glasovanje je potekalo na socialnem omrežju Facebook od 6. do 10. oktobra, zmagala je fotografija “Selitev”, ki je v tem času prejela 284 »všečkov«.

logo-občina-grosupljeGlavni pokrovitelj natečaja je Občina Grosuplje

Ostali pokrovitelji natečaja

logotip-3a

vidal_fotonatecaj_2014

logotip mixilab nov

Hvala…

Splošne določbe

Nagrajenci bodo objavljeni na portalu drevored.si in obveščeni po spletni pošti. Avtorji s sodelovanjem na natečaju soglašate, da lahko organizator vse prejete materiale v povezavi z nagradnim natečajem brez omejitev uporablja na svojih spletnih straneh, na razstavi in drugih materialih, vendar le v povezavi z natečajem. Avtor jamči, da je prijavljeno delo v celoti njegovo avtorsko delo ter da z njo ni kršil nobenih avtorskih pravic in/ali katerihkoli drugih pravic tretjih oseb. Komisija se lahko odloči, da določene nagrade ne podeli.

Davki od nagrad 

Nagrajencem se po Zakonu o dohodnini, kot velja na dan sprejema teh pravil, vrednost dobitka v natečaju oz. nagradnem žrebanju, ki presega 42 EUR, všteva v davčno osnovo. Organizator bo obračunal in plačal akontacijo davka od denarne nagrade v skladu z veljavnimi predpisi. Akontacija dohodnine bremeni nagrajenca, bruto vrednost nagrade (to je vrednost, ki je enaka izročeni nagradi, že povečani za akontacijo dohodnine) pa bo organizator poročal davčnemu organu. Plačilo dohodnine od darilnega bona je obveznost nagrajenca. Morebitne druge davčne obveznosti bremenijo nagrajenca. Vsi nagrajenci morajo organizatorju zaupati potrebne podatke za poročanje davčnemu organu.


Zavod DREVORED, foto: freeimages.com

 

Preberite tudi

3 Responses to "Rezultati fotonatečaja Grosuplje 2014"

 1. Nikita Xever says:

  No, kot zanimivost lah povem, da me je, ob čakanju na akterja en avto, ki je zavijal z Adamičeve na Kolodvorsko presenetil, tako da nisem mogel niti odreagirat. Seveda sem celo lužo dobil v aparat in v naročje :) Sej nism vedu, kaj nej nardim, mi je šlo kr mal na smeh; ampak samo mal :) – nč: najprej gašenje jeze, potlej čiščenje opreme in koker sm trmast – spet čakanje, da se vsi mehurčki razpočijo … Fotografska je težka :)

  Lp, Nikita

   
  Odgovori
 2. Cigo says:

  Ni treba biti nič presenečeni nad slabim odzivom. Ljudje so povsem na dnu. Kaj češ fotografirati in se potikati za eno dobro fotko cel dan če te pa tare tisoče stvari. To je povsem zgrešen natečaj. Če bi raje vprašali za slike kako ljudje serjejo bi dobile na tisoče fotk z mobilcev folka, ki serjejo po grosupljem.

   
  Odgovori
 3. Nikita Xever says:

  Fotografija je izražanje ljubezni; enako kot lončarstvo, slikarstvo, književnost, vrtičkarstvo, kiparstvo, glasbeno ustvarjanje … Le zakaj bi bili ljudje “na dnu” in le zakaj bi fotonatečaj povezovali s posameznikovim počutjem? – kr neki … Razpisani temi natečaja so bile primerne nagrade sponzorjev, ki so postavili temu primeren izziv. Odločitev za sodelovanje je stvar posameznika. Drugo leto nas bo vsekakor mnogo več, saj tako težka tema v Grosuplju več ne obstaja :) Ali pač? – bomo videli …

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.