Namig za kup knjig 2014

Naše povabilo desetim lokalcem in lokalkam, ki smo jih povabili, da nam predlagajo dobro poletno branje se je glasilo: “Pošljite nam  naslove 3 – 5 priljubljenih knjig, ki so na vas naredile vtis, tak ali drugačen in jih pospremite s kratkim opisom.” 

knjige

KLIK! Seznam najbolj izposojenih knjig Mestne knjižnice Grosuplje

Izbrali smo jih pisano in po občutku: znane in manj znane, slavistko in pesnika, učitelja in vzgojiteljico, glasbenika, novinarke, voditeljice, PR-ovko in skorajšnjega gimnazijskega maturanta. Kdo je kdo? Ne povemo, mogoče pa jih razkrije njihov namig za kup knjig ali domiselni komentarji. Nekateri so svoj izbor zaokrožili navzgor in predlagali še več knjig, ne bomo jim zamerili, kajne? Še posebej zato, ker v poletnih mesecih izposoja knjig v Mestni knjižnici Grosuplje poskoči za 11 0dstotkov od letnega povprečja, kar pomeni, da je knjižnica precej “izropana”. Dodajamo tudi seznam najbolj izposojenih knjig v zadnjem letu.


ANA Čakš

Moje plažno-mrežne poslastice ali po slovensko, top trijo, ki v senci sončne žarke lovijo.

OSMI POVERJENIK (Renato Baretić)

Malček provokativno političen, satiričen roman, kaj roman, cela drama na otoku Trečič, z glavnim junakom na čelu, Sinišo ( osmi poverjenik ), ki je mnogo predaleč od svojega lastnega srca.

ELEGANCA JEŽA (Muriel Barbery)

Humorne globoke misli najstnice, izpoved hišnice in na novo priseljenega Japonca, ki vse skupaj dodatno začini, se prepletajo pod isto streho. Nikakor ti ne mora biti dolgčas ob odlično izbranih besedah romana, medtem ko piješ ledeno kavo.

OZVEZDJE JADRANA (Mate Dolenc)

Mate Dolenc je obvezno poletno čtivo, med njimi knjiga Ozvezdje Jadrana,v kateri ne manjka niti recept za brodet po biševsko.In recept zaključi takole: “… sebe zalivamo s črnim vinom, dokler med obrednim plesom ne pademo s terase v nežno naročje rožmarinovega grma.” no, verjetno, je brodet na meniju naslednji dan. Če pa ti slane besede strastnega podvodnega ribiča Dolenca prekrijejo kožo, obvezno preberi, tudi nagrajen roman Pes iz Atlantide in še in še, mnogo njih.

Da pa mladina ne bo brez češarkov sedela pod borovci, predlagam tudi njegovi knjigi Morska dežela na železniški postaji , ki fantazijsko opisuje kraljestvo živali pod morsko gladino in pa Mali princ z otoka. Slednja je lahko tudi za odrasle. PSSST in ne govori naokoli.

In še nekaj poletnih, dobrih:

NOČ V EVROPI ( Simona Glavan)

Mladost, ki ni več naivna in odraslost, ki ni še zacementirana.

OKUS PO MOŠKEM ( Slavenka Drakulić )

Smrtonosna ljubezen, Dexter v ženski vlogi. Branje za takrat, ko bo pihala hladna burja in bo pasalo pivo iz kleti.

VIKTOR JELEN, SANJAČ ( Vladimir P. Štefanec )

Sanja in sanja o vsakdanjih rečeh, kot so služba, ženske in čaka, da ga doleti nekaj velikega.

TISOČ VELIČASTNIH SONC ( Khaled Hosseini )

Za vse tiste, ki jim je bil všeč njegov ganljiv prvenec Tek za zmajem.

IVO Frbežar

Morda nisem pravi naslov za predlaganje t.i. “poletnega branja”, ker knjig s takim pomenom pravzaprav nikoli nisem (vsaj načrtno ali namenoma) bral. Torej. Menda naj bi šlo za lahkotno branje, karkoli že to komu pomeni. (Kolikor razumem in slišim od prijateljic, naj bi šlo za ljubezenske in kriminalne romane in pašo možganov, hehe)

Prav tako nisem poznal “mladinskega branja”, ker so mi knjižničarke že v rani mladosti ponudile v branje odlične knjige, ki jih sedaj, ko mi spomin počasi peša, lahko ponovo berem. Torej sem moral precej razmisliti, se potruditi in tako je nastal tale “spisek” :

- Ena od zanimivih knjig, ki mi je ostala v spominu je San Michele, zgodbe s Caprija, ki jo je napisal pisatelj in zdravnik Axel Munthe, ki je na otoku tudi živel in ga malone proslavil. Lepi opisi, da ne govorim, kako mu je ponagajala njegova mala opica.

- Letos je minilo 100 let od 1. sv. vojne. Mogoče bi bila, predvsem za moške, zanimiva knjiga Bogdana Sajovica Krvava Soča ali  Svetovna vojna ob Soči Igorja Grdine. Zanimivo in  obenem poučno branje. Lahko se ob tem podate v kraje, kjer so se bitke odvijale in si jih lastnoglavo ogledate. Če ste bajker, potem se iz Tolmina zapeljite po zaviti cesti na Kolovrat. Dober mesec dni nazaj sem bil sam  tam, si ogledal muzej na prostem, kaverne, postal ob mejniku in se zazrl preko Benečije vse do morja in na  drugo  stran v pogorje Krna. Ne bo odveč tudi ogled muzeja v Kobaridu, če še niste bili tam.

- Za mularijo bi bilo zanimivo vzeti v roke knjigo o Argonavtih. Tisto iz stare babičine Slovenčeve knjižnice ali novo: Argonavti Apolonija Rodoškega Huberta  Clemza,  ki pred nekaj leti izšla v slovenskem prevodu. Klasika, ki še danes  vzbuja fantazijo. Mlade mamice lahko zvečer svoji deci prebirajo tudi iz istoimenske slikanice Daneta Zajca.

- Kdor ima rad humor naj vzame v roke romanček Moskva Petuški Jerofejeva ali pa Šolo za pijance (satirični priročnik) mojega prijatelja Bogdana Novaka na podobno temo. Kdor želi, mu jo pošljem celo po povzetju … hehe. V ta sklop bi šel tudi zanimiv roman Ilje Stogoffa mASIAfucker, ki je izšel  v zbirki 100 slovanskih romanov.

- Tistim, ki ne morejo(mo) brez poezije bi pa priporočal, da s seboj na dopust vzamejo Orfejev spev, Antologijo svetovne poezije, v kateri bodo prav  gotovo našli kaj zase, ali pa obnovili svoje poznavanje biserov svetovne poezije. Opozarjam pa, da bo zanjo potreben poseben nahrbtnik, ker je precej debela (dobrih 7 cm). Ampak, za dobro poezijo vse.

- In končno. Meni bo poleti delalo družbo Mitološko izročilo Slovencev Dr. Zmaga Šmitka.

Sicer pa karkoli boste izbrali bo dobro. Ženskam posebej ne bom svetoval, hehe One že imajo svoje čtivo pripravljeno. Prav gotovo ne Coelha, ki (kot pravita moja prijatelja Jurij Paljk in Polona Glavan) izumlja toplo vodo in jo preprodaja naivnim bralcem.

Pa lepo poletje želim, toplo ali hladno, kakor želite.

MANICA J. Ambrožič

To noč sem jo videl –  DRAGO JANČAR

Pretresljiva, vrhunsko napisana zgodba o mladi ženski, o vojni, o Sloveniji in o Evropi  v času, ko je bil svet v krvavem vrtincu.

Ujetnik nebes  - CARLOS RUIZ ZAFON

Tretji del odlične trilogije, ki se začne z romanom Senca vetra, sledil mu je roman Igra angela.  Življenje je čarobni krog.

Sto let samote –   GABRIEL GARCIA MARQUEZ

Vrhunski roman letos umrlega Nobelovega nagrajenca za književnost. Magični realizem v mestecu Macondo.

 Evropa – AVGUST DEMŠAR

Avgust Demšar je psevdonim avtorja odličnih krimičev, ki se dogajajo v Mariboru. V prvi seriji romanov, med katere sodi tudi Evropa,  primere rešuje inšpektor  Martin Vrenko, v novi seriji inšpektor Miloš.

IVO Dovič

Čefurji raus!, Goran Vojnović

Knjiga, ki sem jo bral od polnoči do 3h zjutraj.

Svet demonov, Carl Sagan

O tem, zakaj se ljudje tako zlahka odpovemo razumu in na dopustu namesto v pametnih knjigah uživamo v prebiranju horoskopa in podobnih izmišljotin.

Pot skozi vesolje,Tomaž Zwitter

O vesolju sem prebral že ogromno knjig. A ta je zahvaljujoč bistremu umu avtorja najboljša.

BARBARA Pance

Pošiljam svoj jagodni izbor.

Jane Austen – Prevzetnost in pristranost

Prefinjena ljubezenska zgodba, v kateri piko na i postavi privzdignjenost in bogastvo jezikovnih bravur.

Vladimir Bartol – Alamut

Nič ni resnično, vse je dovoljeno – uvodni izrek, ki na koncu razkrije, kako se manipulacija s šibkejšimi sprevrže v lastno škodo.

Drago Jančar – To noč sem jo videl

Nikoli izpeta bolečina slovenskega naroda, ki še naprej razdvaja in duši.

Emile Zola – Germinal

Surova stvarnost.

Tone Pavček – Juri Muri v Afriki

Za razvajanje svojega potomca pa tudi otroka v sebi.

BETKA Jamnik

Ne vem, če je moj izbor za ležalnik, kar ne pomeni, da ne berem tudi “plažnih” knjig, ampak slavisti imamo vedno slabo vest, če priznamo, da beremo tudi kaj lahkotnega, hihi …  Sem dolgo razmišljala, katere knjige naj priporočim, kaj izmed prebranega naj izberem, na koncu pa sem se odločila, da vam predlagam zadnje prebrane knjige.

Goran Vojnović: Jugoslavija, moja dežela

Zgodba me je posrkala, dokler nisem prišla do konca … kako tragična, nedoumljiva, nesmiselna je bila vojna na Balkanu in koliko človeških razvalin je pustila za seboj … pretresljivo in na trenutke humorno prikazovanje človeških usod ti enostavno ne dovoli, da bi ostal neprizadet.

Andrej Detela: SANJE v vzhodni sobi

Za vse, za katere so potovanja v daljne dežele (Japonska, Indija, Avstralija) le sanje … potopisni dnevnik, v katerem ne manjka dramatičnih zapletov, v ospredju pa je pisateljevo razmišljanje o razlikah med vzhodnim in zahodnim dojemanjem sveta.

Svetilnik v nevihti (Zdravilne zgodbe iz Indije)

Za vse, ki še ne verjamejo, kakšno pomirjujočo zmožnost imajo lahko besede in kako zdravilno moč imajo zgodbe – svetilniki, ki nudijo varno zavetje in luč.

Hišna mrha (več avtoric)

Obvezno branje za vsako žensko, poročeno, samsko, ločeno, z otroki ali brez …zabavno, divje, razposajeno, večplastno, drzno in odkrito …

Haruki Murakami: 1Q84

Enostavno noro dober, ravno prav fantazijski, ravno prav kriminalni roman s svojevrstno, hrepenečo in prav posebno ljubezensko zgodbo – nekaj najboljšega, kar sem brala v zadnjih letih.

PETJA

Težko je bilo narediti ožji izbor … cele ure bi lahko sestavljala seznam. Če boste črtali, dajte po svoje :)

Slavenka Drakulić: Okus po moškem

Večkrat načeto vprašanje Kje so meje fatalne ljubezni” v tej knjigi doživi popolnoma nepričakovan, grozljiv odgovor. Vrhunski roman z zapletom in razpletom, ki te pustita odprtih ust. Ne počnite tega doma! Priporočam tudi njen vojni roman Kot da me ni, o bosanskih ujetnicah v srbskem taborišču.

Goran Vojnović: Čefurji raus

Prvovrstna jugonostalgija, ob kateri se krohotaš prav vsaki strani knjige. Pravzaprav se krohotaš tako glasno, da se drugi smejijo tebi – vsaj meni se je to zgodilo lani na plaži.

Emma Bon: Milfa

Kdo pravi, da Slovenke ne znajo napisati sočne seksi knjige? Kot pravi avtorica, katere glavna junakinja se na prelomu srednjih let zaplete s komaj odraslim tipom: zakaj bi bil moški pri štiridesetih na konju, ženska pa na psu?

Khaled Hosseini: Tisoč veličastnih sonc

Med vsemi izjemnimi Hosseinijevimi knjigami je bilo težko izbrati eno, oklevala sem med romanoma Tisoč veličastnih sonc in Tek za zmajem. Tisoč veličastnih sonc ni lahko in ne lahkotno branje; je grozljivo in je solzavo. Ne bi hotela biti ženska na tistem koncu sveta.

Ray Kluun: Pride ženska k zdravniku

Prebrala sem tri Kluunove romane (poleg tega še Vdovca in Petelinčka, ki ju ravno tako priporočam) in prav pri vsakem sem se iskreno nasmejala. Pride ženska k zdravniku je resnična zgodba in čeprav je žalostna ter na koncu potrebuješ paket robčkov, je prežeta z zdravim, prvinskim, inteligentnim moškim humorjem. Zato jo priporočam predvsem čustveno neuravnovešenim osebam, ki se znajo smejati skozi solze.

Chris Cleave: Druga roka

Pretresljiva zgodba o neenakopravnosti, neenakomernosti, neprizanesljivosti, o trčenju dveh svetov, ki nikoli ne bosta popolnoma enaka, o belem in črnem, bogatem in revnem, o pravilih, ki odvzemajo svobodo, in o svobodi, ki se zoperstavlja pravilom.

Sahib: Impresije iz depresije

Še ena v seriji jugonostalgičnih zgodb, pri kateri potrebuješ robčke. Zaradi smeha, ki ga je težko zadrževati.

 Žarko Laušević: Leto mine, dan nikoli

Avtobiografski roman črnogorskega igralca, ki se mu zaradi dvojnega uboja v samoobrambi življenje obrne na glavo, saj pristane v zaporu. Ena najbolj branih in iskanih knjig v državah bivše Juge si zasluži pozornost tudi zaradi vrhunskega sloga pisanja.

 Frédéric Beigbeder: Ljubezen traja tri leta

Prvoosebna izpoved zbeganega tipa v tridesetih let, razpetega med propadel zakon, prešuštvo in novo ljubezensko zvezo. Lahkotno, iskreno in duhovito v okvirih zdravega moškega humorja. Ki je najboljši od vseh humorjev.

 Cesar Millan: Šepetalec psom in Vodja krdela

Dve knjigi, ena filozofija. To nista samo priročnika za boljše poznavanje in razumevanje psov, ampak predvsem priročnika za boljše poznavanje in razumevanje sebe. Ne le kot vodnika, ampak kot človeka nasploh. Nujno branje za vse lastnike psov.

KLEMEN

Arto Pasilinna – Dedu za petami

… pa čeprav “pravi knjigoljubci” redno vihajo nos nad srednješolskim branjem.

Tom Waits – Innocent When You Dream

Izbrani intervjuji, obvezno čtivo rašplje minulega popa in gledališke godbe, tudi za tiste, ki niso dovolj iznajdljivi, da bi podgani prodali poročni prstan.

Douglas Adams – Štoparski vodnik po galaksiji

… po možnosti v originalu, vsakih pet let.

Jim Murray – Jim Murray’s Whisky Bible

… obvezno čtivo oboževalcev enosladnikov, na častnem mestu poleg kataloga Ikee :)

LARISA

Za nežne slovanske duše: Nesmrtnost ali Neznosna lahkost bivanja (Milan Kundera).

Za politične nergače oz. aktivne državljane: Državljanski eseji (Alojz Ihan) ali Kako preseči krizo (Miro Cerar).

Za prave Grosupeljčane: Smeh v džungli (Louis Adamič).

MATIC Žmuc

Dan Brown: Inferno

Za privržence Dana Browna in tiste, ki imajo radi hitro, dramatično dogajanje.

Stephen King: Mačje pokopališče

Za misteriozneže, ki obožujejo prehod med tem in onim svetom.

Tess Gerritsen: Kirurg

Za neusmiljene bralce, ki se ne ustrašijo niti vonja po krvi.

Skriti dnevnik Jadrana Krta, Sue Townsend

Mislim, da opis ni potreben. (-:

Irena Gantar, foto: Zoran Kovačević

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.