Na razstavo l Ubrani akordi Matevža Škufce

Mestna knjižnica Grosuplje tokrat odpira vrata in svoje stene umetniku lokalnih korenin. Matevž Škufca je večkrat nagrajeni avtor, odličen kolorist, ki obvlada bogastvo barvnih odtenkov, ki jih komponira tako, da skupaj izzvenijo v ubran akord. 

Mestna knjižnica Grosuplje lepo vabi na odprtje razstave slik MATEVŽA ŠKUFCE v torek, 28. januarja 2014 ob 18. uri v galeriji knjižnice. Razstavo si lahko ogledate do 28. februarja 2014 v času odprtosti knjižnice.

Kdo je Matevž?

Matevž Škufca je po rodu Grosupeljčan, sedaj pa živi in ustvarja v Logatcu. Slikanje mu pomeni umik v likovno intimo barv in oblik. Ob službenih obveznostih in družini ni vedno lahko najti čas za umetnost, pa vendar ga žene veliko veselje do raziskovanja slikarskega medija in neskončno možnosti, ki jih ponuja. Svoj talent je izpilil v Sovretovi likovni šoli.  Ustvarjalni zagon ga je ponesel skozi več kot tridesetletno ustvarjalno dobo, v kateri je veliko razstavljal na samostojnih in skupnih razstavah. Za svoje likovno delo je prejel več nagrad in priznanj. Rad sodeluje na likovnih kolonijah in extemporih, kjer je več časa namenjenega ustvarjanju, dragocena pa je tudi izmenjava idej in izkušenj med umetniki.

Arboretum-matevz-skufca  Malo-tihožitje-matevz-skufca Na-barju-matevz-skufca Gorička-vas

Matevževa likovna zgodba

Razstava v Galeriji Mestne knjižnice Grosuplje prikazuje presek umetnikove ustvarjalne poti. Izbor motivov je pester, saj se v njegovem opusu prepletajo tihožitja, krajine, portreti in figuralika.

Izrazno sredstvo Matevža Škufce je barva. Je odličen kolorist, ki obvlada bogastvo barvnih odtenkov ter njihovo govorico. Svojo likovno podobo gradi s pastoznimi nanosi barve, ki jih komponira tako, da skupaj izzvenijo v ubran akord. Kot pri slikah impresionistov mora gledalec stopiti na določeno razdaljo, da se na videz razpršene barvne nianse sestavijo v enoten mozaik prizora. Pri tem sledi nareku svetlobnih stanj, ki ga pretanjeno vodijo v pravilna barvna sozvočja. Svetloba upodobljene oblike ovije v trepetavo vibriranje, zmehča njihove konture in jih spremeni v organske likovne simbole.

Kot se menjavajo letni časi, tako se izpojejo likovne vsebine. Matevž Škufca počasi zaključuje cikel krajin. Vabijo ga druga ustvarjalna obzorja. Obrača se nazaj k ekspresivnemu izrazu, oblike postajajo abstrahirane, barve se umirjajo in pojavljajo se novi toni. Zanima ga figura in njena simbolna vloga. Rojeva se novo slikarska zgodba.

Darija Kovačič, Mestna knjižnica Grosuplje

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.