Na razstavo l legenda Franc Slana

Mestna knjižnica Grosuplje tokrat gosti dela legende slovenskega slikarstva. France Slana je umetnik velikega formata, ki ima za sabo eno najdaljših umetniških karier med slovenskimi umetniki. 

Lepo vas vabimo na odprtje razstave slik Franceta Slane v četrtek, 13. marca 2014 ob 18. uri v galerijo Mestne knjižnice Grosuplje. Goste bo pozdravil župan občine Grosuplje, dr. Peter Verlič, pogovor z umetnikom bom vodila Darija Kovačič, večer pa bo z jazzovskimi zvoki popestrila Combo zasedba Big Benda Grosuplje.

Slana-obraz Slana-kozolec Slana-1022 Slana-petelini

FRANCE SLANA, LEGENDA SLOVENSKEGA SLIKARSTVA

Franceta Slane ni potrebno posebej predstavljati. Kdo ne pozna njegovih petelinov? Za motivnim klišejem se skriva umetnik velikega formata, ki ima za sabo eno najdaljših umetniških karier med slovenskimi umetniki. Začetek njegove likovne poti se vije od prvih zarisanih linij v tečaju Hinka Smrekarja, ki je na mladega Franceta napravil močan vtis,  do partizanščine v grafični tehniki Gorenjskega in Koroškega odreda in se srečno konča z diplomo na Akademiji za likovno umetnost pri profesorjih Gabrijelu Stupici in Nikolaju Pirnatu.

Postanek v ustvarjanju stripov in ilustracij za različne knjige in časopise je prekinila slikarska žilica, ki ga je gnala v svet barv. Od leta 1953 je že ustvarjal kot samostojni umetnik. Nemirna kri pa ga je gnala po svetu, kjer je ustvarjal, razstavljal, širil obzorja in spoznaval ljudi. Obisk porušenega Skopja 1963 mu je za njegov cikel občuteno naslikanih akvarelov porušenega mesta prinesel Nagrado Prešernovega sklada. Razstavljal je v Egiptu, študijsko je bival in ustvarjal v Parizu, potoval je v Damask, sodeloval je na razstavi v Zimbabveju, leta 1981 se je prvič predstavil v ZDA, njegove slike so bile na ogled v Münchnu, Kairu, Stuttgartu, Gradcu, Parizu, Zagrebu, Rimu, Milanu, New Yorku, Bostonu, Kuvajtu…

Zadnja večja pregledna razstava del Franceta Slane v Sloveniji je bila leta 2013 na Ljubljanskem gradu, selila pa se je še v prostore gradu v Slovenski Bistrici.

V devetdesetih letih se je France Slana preselil na Krko na Dolenjskem, kjer v svoji hiši, polni lepih predmetov in umetnin, snuje, ustvarja in išče lepoto v vseh aspektih življenja, ki ga ima tako rad.

SAMO PETELINI?…

Ko omeniš njegove peteline, se France samo nasmehne in pove, da mu petelin pomeni močan simbol in da niti dve njegovi sliki petelinov nista enaki. Ustvarjalni opus Franceta Slane je skoraj nepregledno širok in s svojimi slikami se je trdno zasidral v slovensko zgodovino likovne umetnosti. Ostaja izjemno cenjen umetnik, ki ni nikoli slepo sledil modnim umetniškim tokovom, pač pa je ostajal zvest sebi in lastni ustvarjalni svobodi. Njegov motivni svet je pester in čeprav se raz vrača k ljubim motivom (barka, opustela obala, akti, šopki, ruševine, izginjajoče podobe kmečkih stavb, mestne vedute, živali…) izvedba nikoli ni enaka, je pa vedno likovno in vsebinsko dovršena, izpovedno živa in življenjsko topla.

Darija Kovačič, Mestna knjižnica Grosuplje

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.