Literarni večer z Ivom Frbežarjem

Na domačem odru bomo gostili Iva Frbežarja, pesnika, pisatelja, slikarja, grafičnega oblikovalca, publicista, urednika in založnika. Tako zanimivega gosta nikakor ne smete zamuditi.

Ivo se je rodil  30.9.1949 v Ljubljani. Mladost je preživel v zaselku “London” pri Šmarju-Sapu, kjer je obiskoval in končal osnovno šolo, nato se je družina preselila v Grosuplje. Po letu 1995 vse več živi na Mali Ilovi Gori. V Ljubljani je najprej končal srednjo tehnično šolo, nato obiskoval t.i. “večerno šolo” na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.  Želel je postati slikar, vendar ni bil sprejet na Akademijo. Bil je član Društva likovnih samorastnikov Ljubljana. Ustanovil (skupaj s slikarjem Štefanom Horvatom) likovno skupino “Krog” in se več let posvečal le slikarstvu. Ukvarjal se je tudi s fotografijo (koledarji, naslovnice knjig…). V času zaposlitve v podjetju Saturnus (1967 do 1985) v Ljubljani, v oddelku ekonomske propagande, je bil urednik časopisa Saturnus reporter.

Kasneje je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študiral primerjalno književnost in literarno teorijo kot samostojno smer. Je tudi diplomant Londonske šole za odnose z javnostmi. Za grafično oblikovanje je prejel nekaj (zveznih jugoslovanskih) nagrad.

Dogodek gosti Larisa Daugul in Zveza kulturnih društev Grosuplje, Kulturni dom Grosuplje, torek, 9. 10. 2012 ob 19.00, vstop prost

Od leta 1973 je delal na področju ekonomske propagande, kot grafični oblikovalec, vodja službe za ekonomsko propagando in kasneje vodja sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi v različnih podjetjih.

Danes ima status samostojnega književnika in je član Društva slovenskih pisateljev in PEN (podpredsednik 2004/2006, trenutno član nadz. odbora), član DEP (Društva ekonomskih propagandistov Ljubljana) in IABC (Mednarodno združenje za odnose z javnostmi in znotraj tega PRSS -Slovenskega združenja za PR); je glavni urednik založbe Mondena.

Pisati je začel že v mladih letih. Piše predvsem poezijo, lirično prozo, pesmi in prozo za otroke, radijske igre ter literarno kritiko. Kot publicist piše občasno za časopise, revije in radio; literarne kritike in eseje pa za Radio Slovenija, Razglede, Večer, Mentor in druge ter ocene in spremne besede. Bil je soustanovitelj, sourednik in izdajatelj lokalnega-regijskega časopisa Reporter, ki je izhajal v Grosupljem. Piše tudi spremne besede k izdajam in študije.

Leta 1984 je ustanovil Literarni klub Grosuplje, literarno revijo RES, ki je izhajala več let in postal njen prvi, glavni in odgovorni urednik. V tem okviru organiziral (več let) t.i. poletno literarno šolo na Polževem pri Grosupljem.

Iva Frbežarja smo pred časom gostili tudi v naši rubriki 7 lokalnih.

Dosedaj je izdal 14 lastnih knjig, od tega 2 v prevodu v tujini z izborom (zborniki, antologije), pa sodeloval v šestih. Prevodi njegovih del v angleškem, češkem, makedonskem in srbskem jeziku.

Knjige za otroke:

 • 1994 KresničkeDZS, Ljubljana,
 • 2006 Mi tamali,Založba Morfem, Ljubljana

Pesniške zbirke:

 •  1984 Presežnosti, samozaložba
 • 1989 Kamnaj kameno kamen besedo, Emonica
 • 1991 Kdo me je videl (poetične črtice), Mondena
 • 1993 Orosilo orosilo, Lipa
 • 1999 Jezikanja, Mondena
 • 2000 Brinove jagode, Mondena
 • 2001 Stoji gorilna zidana ali Za/nos (pesmi, dramatika, aforizmi), Mondena
 • 2003 Vaginalni manevri, Mondena
 • 2005 Razsežnosti, Mondena

Študije:

 • 2006 Čemu poezija; pogledi in zapisi, Mondena
 Prevodi:
 •  1997 Kamenuj kamenne … Volvox Globator,  Praga
 • 2001 Molitva za rodot, Makedonski pisatel, Skopje

 

Andrej Brezec, vir: Portal slovenskih pisateljev, foto: osebni arhiv Iva Frbežarja

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.