Kurenti v Grosupljem

Čisto pravi ptujski pernati kurenti so obiskali Grosuplje in v svoji značilni opravi, opasani z glasnimi zvonci divje zaplesali, malo smo se z njimi tudi pomenili, se fotografirali in na koncu še potežkali njihove maske.

Kurenti so obiskali center Grosuplja v sredo, 3. 2. 2016, med 14. in 15. uro. Organizator: Zavod DREVORED.

Na Ptuju kurenti vsako leto na svečnico dobijo vladavino, ki traja vse do pustnega torka. Na njihovi poti po obronkih Dolenjske smo jih ujeli in povabili na obisk tudi v Grosuplje. Od 2800 kurentov, ki v tem času obujajo ljudske običaje, jih je k nam prišlo kar sedem, s seboj pa so v skladu s tradicijo pripeljali tudi hudička.

Zbrani otroci so vedeli povedati, da kurenti s hrupom in plesom odganjajo zimo in vabijo pomlad, zagotovo pa so o kurentih izvedeli tudi precej novega. Podrobno so nam razkazali in opisali svojo opravo, od pisanih mask in več ovčjih kožuhov vse do rdečih nogavičk in čevljev z belimi vezalkami. Ali ste vedeli, da ima vsak kurent po 5 zvoncev, ki so različno veliki, da različno donijo? Pernati kurenti, ki so nas obiskali, imajo na maskah okras iz perja, njihovi “prijatelji”, rogati kurenti pa imajo rogove in namesto rdečih zelene nogavičke. Oprave, ki tehtajo med 50 in 60 kilogrami (odvisno od velikosti kurenta), jim skrbno izdelajo lokalni mojstri in mojstrice, znanje o tem se prenaša iz roda v rod že stoletja. Ko smo kurente vprašali, kako lahko postaneš kurent, so nas odločno zavrnili, da Ljubljančan že ne more biti kurent. Pravi kurenti so namreč samo tisti s Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz.

Obisk v Grosupljem so zaključili v Domu starejših občanov, kjer jih je pričakala polna jedilnica predvsem starejših, ki so bili izredno veseli teh glasnih in pisanih obiskovalcev. Kurenti so izkazali posebno čast gospej Anni, ki se je s svojimi 106 leti prav živahno postavila mednje. Kot se po stari šegi spodobi, je eno od deklet kurentu dalo robček , ki ga je privezal na svojo leseno palico – ježevko. Kurenti so po polurnem srečanju zadovoljni in okrepčani odvihrali naprej na Pijavo Gorico. Res morajo biti v dobri kondiciji ti prijazni in hudomušni demoni, da zmorejo tak tempo.

Prihod kurentov k hiši pomeni srečo v prihajajočem letu, zato smo veseli, da so letos obiskali tudi našo občino. Potrudili se bomo, da nas prihodnje leto morda obiščejo prav na pustni torek.

Obisk je omogočilo Društvo kurentov Mezgovci, Društvo Ravnovesje, Pijava Gorica in Gostilna Čot, Pijava Gorica

Irena Gantar, Andrej Brezec, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.