Kurenti prihajajo!

Teden pred pustom bodo tudi v naše mesto – kar se redko zgodi, mogoče bo celo prvič – prišli zimo preganjat in vabit pomlad pravi kurenti.

Srečanje s kurenti bo v sredo, 3. februarja 2016, med 14. in 15. uro na Adamičevi ploščadi v centru Grosuplja. Organizator srečanja s kurenti v Grosupljem je Zavod DREVORED. Srečanje bo tudi v primeru dežja!

Kurenti ali koranti, kot jim pravijo nekateri, bodo v svoji značilni opravi, opasani z glasnimi zvonci divje zaplesali v centru Grosuplja. Na Ptuju kurenti dobijo vladavino vsako leto na svečnico, torej 2. februarja, traja pa do pustnega torka.

Celotna kurentova opravaje lahko težka tudi več kot 40 kilogramov? Zato morajo biti fantje v kar dobri telesni kondiciji, da lahko za pustne dni v njej skačejo naokrog in preganjajo zimo.

ptujski_kurenti

Blizu Ptuja je naselje Mezgovci, ki leži na desnem bregu reke Pesnice v občini Dornava. Tu se ohranja bogata etnografska dediščina in od tod bo ekipa iz Društva kurentov Mezgovci ta stari običaj na povabilo Društva Ravnovesje iz Pijave Gorice pripeljala v naše konce.

Pravijo, da srečanje s kurenti prinaša srečo.

Obisk je omogočilo Društvo kurentov Mezgovci, Društvo Ravnovesje, Pijava Gorica in Gostilna Čot, Pijava Gorica.

 

Andrej Brezec, foto: arhiv Društva Ravnovesje

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.