Kaj so te vetrnice? l Dan Zemlje 2017

V počastitev mednarodnega dneva Zemlje smo posadili vetrnice in organizirali prvo garažno razprodajo, podstrešni bolšjak oziroma sejem rabljenih stvari  v Grosupljem

Dan Zemlje, eko srečanje in sejem rabljenih stvari je bil v soboto, 22. 4. 2017, dopoldan, na Adamičevi ploščadi v Grosupljem. Organizator: Zavod Drevored

V tednu pred dogodkom so pred kipi Angelov vzklile prve vetrnice, simboli vetra in čistega okolja, ki so jih na pobudo Zavoda Drevored izdelali in posadili otroci vrtca Kekec, vrtca Kobacaj in OŠ Brinje Grosuplje. Do konca tedna se je travnik  ”razcvetel” s skoraj 200 pisanimi vetrnicami.  Med drevesa smo razpeli še recikliran napis in instalacija, ki je opozarjala na prihajajoči dogodek, je požela veliko navdušenja med občani.

Dobre vetrnice, dobre fotke, dobra ideja!!! (Matej)

Na naša ušesa je z večih strani prišla pobuda za organizacijo garažne razprodaje. Žal je bilo prodajalcev manj, kot smo pričakovali, nekaj jih je še v zadnjem trenutku odpovedalo udeležbo. A brez skrbi! Ponudba prvega tovrstnega sejma je bila kar pestra. Od skoraj pravega modnega butika z oblačili iz druge roke do igrač, porcelanastih kužkov, družabnih iger, motoristične opreme … Vsakdo je lahko našel kaj zase, sveži in novi so bili le domači piškoti in muffini. In najbolj pomembno: obiskovalci in prodajalci si želijo, da dogodek čimprej ponovimo, saj je bilo vzdušje sejma res prijetno, kljub zelo hladnemu jutru.

_AND7719_1wpm

Sejemski vrvež pa ni bilo edino dogajanje. Ogledali smo si interaktivno predstavo o Supermami, ki kuha super zdravo hrano. Cvetličarna Zvonček je pripravila delavnico recikliranih reči. Najbolj popularne so bile dekliške zapestnice iz razrezanih plastenk, odpadnih trakov in blaga. Uspelo jim je posaditi tudi nekaj solatk. Učenci modelarskega krožka OŠ Brinje Grosuplje so nam predstavili svoja reciklirana vozila. Mulci in mulke so res pravi carji, da so izdelali tako inovativna vozila, in še večji, ker jih znajo celo voziti brez razbitih glav in opraskanih komolcev. Še med obiskovalci smo našli nekaj pugumnih, ki so se preizkusili v spretnostni vožnji. Dogajanje je popestrila tudi Lara iz Društva Preplet, ki nas je poučila o pomembnosti proste otroške igre. Svoje ugotovitve je v praksi lahko pokazala kar na dogodku, kjer so otroci spontano uživali v samosvoji igri; prekladali so avtomobilske gume, razporejali blazine in iz grmovja vlačili veje.

Obisk sejma je bil nekoliko manjši, kot smo za naše dogodke vajeni. V Grosupljem se je menda ta dan veliko dogajalo, kar nas izjemno veseli. Najtežje je prebiti led in prepričani smo, da se bo s širjenjem navdušenja in primernejšim terminom sejem rabljenih stvari “prijel” tudi v Grosupljem, saj se trend t.i. second hand tržnic širi povsod okoli nas. Ne gre le za kupovanje poceni rabljenih stvari temveč tudi za odgovorno potrošništvo, saj s tovrstnim nakupom zmanjšujemo nastajanje odpadkov in ustvarjanje novih izdelkov, ki obremenjujejo okolje. V bodoče želimo, da bi eko srečanje postalo tradicionalno ter bi se nam pridružili še ponudniki ekoloških storitev in izdelkov/pridelkov.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste sodelovali, soustvarjali in podprli dogodek:

 

Kavarna EUROPA

Cvetličarna ZVONČEK

Društvo PREPLET

OŠ Brinje Grosuplje

VVZ Kekec

Vrtec Kobacaj

 

 

 

Irena Gantar, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.