Grosupeljski učenci spoznali lokalna društva in zavode

V Grosuplju so akcijo »NVO gre v šolo« v tednu otroka, na soboto, 8. oktobra, pripravili na OŠ Brinje, namenjena pa je bila tudi učencem OŠ Louisa Adamiča. Predstavitve je za 1.400 učencev obeh šol pripravilo 12 nevladnih organizacij. Cilj akcije »NVO gre v šolo« je spodbuditi povezovanje nevladnih organizacij z osnovnimi šolami v lokalnem okolju.

Tako učenci kot učitelji so bili nad predstavitvami, ki so jih na šolah pripravili društva in zavodi navdušeni, dobrega sodelovanja si želijo tudi v bodoče. Učenci so se med drugim preizkusili v različnih spretnostih, se učili oživljanja, spoznali delo gasilcev, tabornikov, čebelarjev in še marsikaj.

Ravnateljica OŠ Luisa Adamiča Janja Zupančič je pred akcijo predlagala, da njihove učence na dogodku spremljajo tudi starši. »Zelo pomembno je mnenje staršev in njihovo poznavanje situacije v lokalnem okolju. V Grosuplju je namreč veliko priseljenih mladih družin, ki se ne vključujejo v lokalno okolje,« pravi Zupančičeva.

foto: Stičišče NVO

Šolarjem, ki so se udeležili akcije, ni bilo žal. »Najbolj všeč mi je bilo pri tabornikih in društvu podeželskih žena Grosuplje, kjer smo lahko pripravljali drobno pecivo, flancate, piškote, rogljiče. Večkrat bi bilo lahko tako v šoli. Super je,« je zatrdila učenka.

Tudi v Društvu podeželskih žena Grosuplje so bili zadovoljni z akcijo: »Čudovito, namen je bil dosežen, udeležene članice smo v sobotni akcije porabile vse pripravljene sestavine. Takšnih dogodkov si želimo tudi v prihodnosti.«

foto: Drevored

“Z interaktivno in doživljajsko predstavitvijo so nevladne organizacije poskušale navdušiti mlade, da se aktivno vključijo v delo lokalnih društev, zavodov in ustanov ter tako v praksi, s prostovoljnim delom in iz lastnih izkušenj ugotovijo, kaj je tisto, kar jih v življenju resnično zanima. Z večjim vključevanjem mladih se bo krepilo tudi sodelovanje med generacijami in prenos znanja starejše generacije na mlajšo in obratno,” je povedala Tjaša Bajc iz Stičišča NVO osrednje Slovenije, koordinatorjem akcije v osrednjeslovenski regiji.

Predstavili so se Rokometni klub Grosuplje, Plesni studio Tina, Plesni klub SPOT, Karate klub Grosuplje, Glasbena šola Lipičnik – Zavod za glasbeno izobraževanje in kulturo, PE Grosuplje, Društvo Preplet, PGD Grosuplje, NK Brinje Grosuplje, Rdeči križ Slovenije-Območno združenje Grosuplje, Društvo podeželskih žena Sončnica, Čebelarsko društvo Grosuplje in Društvo tabornikov Rod Louis Adamič.

V okviru akcije »NVO gre v šolo« se je učencem 7 osnovnih šol po Sloveniji v tednu otroka, med 4. in 8. oktobrom, predstavilo kar 84 nevladnih organizacij. Lokalna društva in zavodi so se predstavili 4.600 učencem v Domžalah, Kamniku, Litiji, Šmartnem pri Litiji, Trbovljah in Grosuplju.

 

Stičišče NVO Osrednje Slovenije,  foto: Stičišče NVO in Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.