Dotik mojih vrat – razstava umetniških izdelkov otrok iz Grosupljega v Slovenskem etnografskem muzeju

V organizaciji Preplet, društvu za ustvarjalno skupnost smo se lotili zanimivega projekta v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem ter Mestno knjižnico Grosuplje. V aprilu in maju so lahko otroci iz Grosupljega obiskovali ustvarjalne dejavnosti, ki so potekale v Mestni knjižnici Grosuplje ter v romskem naselju Smrekec 1. Na delavnicah so otroci ustvarjali pod mentorstvom  dveh kiparjev, Ljubomirja Zidarja ter Viktorije Šamine Zidar, krajinskega arhitekta Mitje Škrjanca ter »prepletk« Lare Kastelic in Tine Koščak. Tema delavnic so bila – vrata. Prebirali smo zgodbe so  prebirali zgodbe, ki se skrivajo za različnimi vrati, spoznavali simbole, ki krasijo vrata ter izdelali različne motive, s katerimi bi okrasili vrata. Otroci so ustvarili najrazličnejše izdelke, ki so bili v začetku junija razstavljeni v Slovenskem etnografskem muzeju.

V Slovenskem etnografskem muzeju namreč prav zdaj poteka razstava »Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja«, muzej pa ravno tako odpira prostor tudi za svoje obiskovalce, za njihova razmišljanja, refleksije in ustvarjanja. Tudi grosupeljski otroci so tako dobili priložnost, da prispevajo svoj delež v muzeju, z umestitvijo njihovih izdelkov v otroško razstavo, ki smo jo poimenovali Dotik mojih vrat.

Sedaj so otroci že prevzeli svoje izdelke, še vedno pa lahko na razstavi »Vrata. Prostorski in simbolni prehodi življenja« v Slovenskem etnografskem muzeju raziskujemo praktične in simbolne pomene različnih vrat, pomene simbolov na vratih ter hkrati ugotavljamo, kdo neki bi živel za določenimi vrati, velika ali majhna družina, revni ali bogati, čevljar ali lekarnar, mlinar ali  župan, zapornik ali svoboden človek.

Aktivnosti Dotik mojih vrat so potekale v okviru projekta Dostopnost kulturne dediščine ranljivim skupinam Slovenskega etnografskega muzeja in se financira iz Evropskega socialnega sklada.

 

Gašper Šinkovec, foto: Preplet

 

 

 

 

 

 

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.