Pozor hud dogodek l Big Band Grosuplje na pohodu

Brez skrbi, za tale pohod ne boste potrebovali niti kondicije niti pohodniških čevljev. Najavljamo serijo koncertov domače zasedbe Big Band Grosuplje, ki je ne gre zamuditi. Še posebej, če obožujete Franka Sinatro ali Prifarske muzikante. Ja, prav ste prebrali. Bodite lokalpatrioti in pridite v Grosuplje 22. 12. Pelo se bo in igralo. V soboto, 21. 12. pa zamigajte ob njihovi “vaji” na odprtem odru v centru Grosuplja.

Prihajajoči koncerti …

četrtek, 21. 11.

“A Swingin’ Affair” - četrtek, 21. november 2013 ob 20. uri[Ljubljana, Studio 14 RA Slovenija]

Big Banda Grosuplje z vokalnim solistom Blažem Vrbičem, predstavlja projekt A Swinging Affair, ki ga posveča velikemu Franku Sinatri. Na koncertu bodo predstavljeni originalni aranžmaji napisani za Franka Sinatro, največje uspešnice, pa tudi nekatere manj znane skladbe iz njegove zakladnice. Vljudno vabljeni. Vstop je prost.

25. in 26. 11.

Prifarci praznujejo 25 ! - ponedeljek, 25. november in torek, 26. november 2013 ob 20. uri [Ljubljana, Cankarjev dom - Gallusova dvorana]

Mala zasedba Big Banda Grosuplje se bo pridružila Prifarskim muzikantom na koncertih, s katerimi obeležujejo 25. letnico svojega delovanja. Razprodano!

sreda, 4. 12.

“A Swingin’ Affair”  - sreda, 4. december 2013 ob 19:30. uri [Celje, Narodni dom]

Big Banda Grosuplje z vokalnima solistoma Blažem Vrbičem in Boštjanom Korošcem, predstavlja projekt A Swinging Affair, ki ga posveča velikemu Franku Sinatri. Na koncertu bodo predstavljeni originalni aranžmaji napisani za Franka Sinatro, največje uspešnice, pa tudi nekatere manj znane skladbe iz njegove zakladnice. Vljudno vabljeni.

nedelja, 22. 12.

“A Swingin’ Affair / Christmas Special” - nedelja, 22. december 2013 ob 19.00 [Grosuplje, Kulturni dom]

 Big Banda Grosuplje z vokalnim solistom Blažem Vrbičem, predstavlja projekt A Swinging Affair, ki ga posveča velikemu Franku Sinatri. Na koncertu bodo predstavljeni originalni aranžmaji napisani za Franka Sinatro, največje uspešnice, pa tudi nekatere manj znane skladbe iz njegove zakladnice. Dogodek, podnaslovljen ”Christmas Special” bo izpostavil tudi nekaj najbolj znanih božičnih napevov v big bandovski preobleki. Vljudno vabljeni.

sreda, 25. 12.

“A Swingin’ Affair / Christmas Special” - sreda, 25. december 2013 ob 18.00 [Ljubljana - Novi trg]

 Big Banda Grosuplje z vokalnim solistom Blažem Vrbičem, predstavlja projekt A Swinging Affair, ki ga posveča velikemu Franku Sinatri. Na koncertu bodo predstavljeni originalni aranžmaji napisani za Franka Sinatro, največje uspešnice, pa tudi nekatere manj znane skladbe iz njegove zakladnice. Dogodek, podnaslovljen “Christmas Special” bo izpostavil tudi nekaj najbolj znanih božičnih napevov v big bandovski preobleki. Na prostem, vstop prost!

Če imate čas samo za en koncert, bodite lokalpatrioti in pridite v Grosuplje 22. 12. Pelo se bo in igralo, pred in po koncertu pa verjetno tudi pilo, kaj pa vem, tak čas bo (smeh). Klemen Kotar

Projekt A Swinging Affair

Frank Sinatra

Big Band Grosuplje v sodelovanju z obetavnim mladim vokalistom Blažem Vrbičem predstavlja edinstven glasbeni projekt, poklon legendarnemu Franku Sinatri z naslovom ”A Swingin’ Affair”. Ravno letos namreč mineva ne le 15 let od rojstva Big Banda Grosuplje, pač pa tudi 15 let od smrti glasbenega velikana Franka Sinatre. Celovečerni koncert ponuja vpogled v ključne mejnike glasbene kariere prvega pop idola v zgodovini, ikone »šovbiznisa«, predvsem pa fanta iz New Jersey-a, ki je postal in za vedno ostal legenda.

“A Swingin’ Affair” nam bo s pomočjo originalnih priredb največjih aranžerskih mojstrov predstavil oba. Dvajsetčlanski orkester bo z izključno akustičnimi izvedbami dodal skladbam poseben čar, ki ga je mogoče občutiti le na koncertu v živo. V repertoarju bodo tudi redko izvajane priredbe. “A Swingin’ Affair” je obvezen za vse, ki jim je Frank Sinatra pri srcu, in tudi za tiste, ki ga bodo tokrat šele vzljubili.

Klepet z umetniškim vodjo Big Banda Grosuplje

O prihajajočih nastopih smo si na kratko dopisovali z vodjo BBG mag. Klemnom Kotarjem.

Je BBG vedno boljši? 

Delamo resnično zelo projektno, se pravi, nič mešanja rib in svinjine na žaru.

Predvsem nas je čedalje več videti (smeh). Big Band Grosuplje je imel z umetniškima vodjema  vedno srečo, o meni pa naj raje drugi (smeh). V začetku z Bracom Doblekarjem, ki je vzpostavil dobro ekipo, sijajne temelje in dober groove v bendu, ter kasneje z Igorjem Lundrom, ki je prinesel v igro malce novejše (večkrat svoje) skladbe. Jaz sem tretji v tej vrsti, upam, da dostojen naslednik (smeh). Če bi izpostavil razlike, zadnje leto (od mojega prihoda septembra 2012) delamo resnično zelo projektno, se pravi, nič mešanja rib in svinjine na žaru. Če je Sinatra, je cel koncert Sinatra, če je program z Nula Kelvina, je to pač to. Veseli smo gostov, vendar se (ali vsaj jaz ne) kolobarjenja gostujočih že tisočkrat videnih pevcev in pevk v že tisočkrat slišanih skladbah ne gremo. Vsaj ne letos. In naslednje leto tudi ne, če nam bo Občina Grosuplje še stala ob strani.

Začenjate z nastopom v studiu Radija Slovenije, verjetno vas bodo tudi posneli. Prvič? 

Studio 14 je prostor kjer sicer vadi in nastopa Big Band RTVS.  V velike čevlje stopamo…

Kratko turnejo začenjamo res v Studiu 14 Radia Slovenije, ni pa to prvi koncert s programom Franka Sinatre, s tem smo začeli že konec marca v KD Spodnja Slivnica, kjer smo do zadnjega kotička napolnili dvorano (no, ne mi, obiskovalci pač), nadaljevali aprila na Nebotičniku, kjer si nas je ogledal sedanji ameriški veleposlanik g. Mussomeli v družbi z g. Youngom, ki je bil veleposlanik v RS konec devetdesetih let, julija smo imeli resnično čast nastopati na proslavi dneva neodvisnosti ZDA, avgusta pa na Dvornem trgu v Ljubljani (slika pove več kot tisoč besed). Studio 14 je naslednji korak in že sedaj imamo tremo.  To je prostor kjer sicer vadi in nastopa Big Band RTVS. V velike čevlje stopamo… V Studiu 14 je Big Band v preteklosti gostoval že trikrat in vse tri koncerte smo tudi posneli. In tudi tega bodo.

   

Zakaj ravno Frank?

Big Band Grosuplje je pod taktirko Braca Doblekarja zelo dobro osvojil stil igranja kot ga igra Count Basie Big Band, Frank pa je, poleg tega, da je posnel album in precejkrat nastopil s prav tem big bandom, svoje koncerte pogosto začenjal s kako instrumentalno skladbo iz repertoarja Counta Basiea. Za Big Band Grosuplje je to pomenilo nekaj novega, še ne preigranega, a vseeno dovolj domačega, da nismo potrebovali celega leta, da zadeva zazveni. Poleg tega pa smo s pevcem Blažem Vrbičem, dobili odličnega interpreta (ne imitatorja) glasbe Franka Sinatre.

Lahko v enem stavku opišete Blaža Vrbiča?

In s fani Beatlov je tako, da nas ne religija ne politika ne more ločit he, he.

Blaža sem spoznal, ko je obiskoval oddelek za jazz na Srednjoi glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer poučujem. Ko se je naveličal, je pobegnil glasbene kilometre nabirat na čezoceanko, po vrnitvi pa je nekako padla ideja o sodelovanju v projektu “A Swingin’ Affair”. Vedel sem, da je velik fan glasbe Tonyja Bennetta, za Franka mi je priznal kasneje in morda naredimo čez kako leto, dve, še celoten koncert glasbe Tonyja Bennetta. Sva pa oba največja ljubitelja glasbe Beatlov (obsedenca, slišim iz ozadja) in sva se okoli leta 2009 (spomin peša) odpravila skupaj v Koeln na koncert Paula McCartneya. In s fani beatlov je tako, da nas ne religija ne politika ne more ločit he, he.

To, da ste se povezali z vokalistom Blažem Vrbičem, je nekako jasno, logično, ampak Prifarski muzikanti? Kako ste se pa vi našli?

Člani big banda se ne ustrašijo izzivov in čeprav se je zdel konglomerat jazzovskih glasbenikov s Prifarskimi muzikanti sprva nor, smo se dobro ujeli…

Člani big banda se ne ustrašijo izzivov in čeprav se je zdel konglomerat jazzovskih glasbenikov s Prifarskimi muzikanti sprva nor, smo se dobro ujeli in že lani izpeljali dva uspešna koncerta v Mariboru in Ljubljani. To sodelovanje letos nadgrajujemo z skupnim muziciranjem na dveh razprodanih večerih v Cankarjevem domu 25. in 26. novembra. Glasbeni okusi so lahko različni, a že lani smo uspeli naredit par super aranžmajev italijanskih pesmi od petdesetih let dalje, prepustili so mi proste roke za Guantanamero in še nekaj drugih skladb. Letos igramo v malce manjši zasedbi (samo nekaj pihalcev), večinoma njihove skladbe s popevke, slovenske in narečne, pa z gosti, ki naj ostanejo presenečenje (Ne vem, če lahko stegnem jezik).

Na katerem od teh petih dogodkov človek res ne sme manjkati?

Če imate čas samo za en koncert, bodite lokalpatrioti in pridite v Grosuplje 22. 12. Pelo se bo in igralo, pred in po koncertu pa verjetno tudi pilo, kaj pa vem, tak čas bo (smeh). Pa tudi glasbeno bomo res nabrušeni, poleg Sinatre bomo zaigrali še par skladb drugih avtorjev, malce v božičnem duhu. Pa še Katja Koren bo z nami (ne smučarka, z njo si ne moremo kaj dosti pomagati).

Manjka vprašanje, komu se zahvaljujemo, ker se res. Že leta nas podpira Občina Grosuplje, upam, da ji s koncerti vsaj malce vračamo. Projekt A Swingin’ Affair pa je podprla tudi ameriška ambasada (US Embassy). Izpostavil bi še podporo Krajevne skupnosti Spodnja Slivnica, Zveze kulturnih društev Grosuplje in Glasbene šole Grosuplje. Težko bi si želeli več.

In še BBG Youtube kanal za pokušino…

 In BBG Facebook stran

 

Irena Gantar, foto: Peter Zakrajšek, Andraž Glavač, arhiv BBG

 

Preberite tudi

One Response to "Pozor hud dogodek l Big Band Grosuplje na pohodu"

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.