9. mednarodni folklorni festival SloFolk Slovenija

V soboto, 27. aprila, se je v neposredni bližini Grosuplja, v kulturnem domu v Veliki Račni, v sklopu 9. mednarodnega folklornega festivala SloFolk odvijal večerni koncert, na katerem so se predstavile štiri gostujoče folklorne skupine iz Romunije, Italije, Slovaške in Srbije ter domača Mladinska FS Račna.

9. mednarodni folklorni festival SloFolk Slovenija je potekal od 25. do 30. aprila 2013. Svoje bogato ljudsko izročilo so tuje folklorne skupine predstavile tudi v Novem mestu (FD Kres) Artičah (FS KUD Oton Župančič) in v Šentvidu pri Stični (FS Vidovo). Vse te skupine so skupaj z nami vodile 9. mednarodni folklorni festival SloFolk Slovenija.

Večer je bil čudovit, saj se je predstavilo kar pet folklornih skupin. Pokazale so svoj značaj in del svoje kulture, ki so jo gledalci, v polni dvorani, z veseljem sprejeli in nastopajoče nagradili z mogočnimi aplavzi.

Kot prva je nastopila mlajša folklorna skupina Agilla e Trasimeno iz Italije, ki je bila ustanovljena leta 1957. Prikazali so poskočne plese iz italijanskih pokrajin, med njimi tudi najznačilnejši Saltarello.

Za njimi se je predstavila romunska skupina Olympos,  ustanovljena leta 1993 v pokrajini Galazia.  Zaigrali so nekaj pesmi na njihov značilni instrumental ter zaplesali in tako popestrili vzdušje v dvorani.

Naslednja skupina Rovina iz Slovaške se je predstavila kot najmlajša na letošnjem SloFolku. Povprečna starost mladih plesalcev je bila samo 16 let. Skupina pa je bila ustanovljena leta 2002. Njihovi plesi so sestavljeni iz različnih poskokov in obratov deklet, fantje pa jih spremljajo z značilnimi kraguljčki, ki so pripeti na njihovih škornjih.

Kot zadnja gostujoča skupina se nam je predstavila folklorna skupina KUD Branko Cvetković iz prestolnice Srbije, ki je štela kar 31 plesalcev in godcev. Popeljali so nas v svet hitrih in poskočnih korakov, glasnih potrkov (ritmično udarjanje z nogami ob lesen pod) in nas z neverjetnim temperamentom in stilsko zelo dodelanimi oblačili enostavno navdušili. Njihov temperament je še dodatno stopnjeval vzdušje v dvorani.

Na prireditvi pa se je seveda predstavila tudi domača Mladinska folklorna skupina Račna, ki deluje pod budnim očesom Urške Hlupič. Tudi naši mladi a izkušeni plesalci so prikazali zanimiv splet iz Dolenjske, z naslovom Zmišljaj, s katerim so se tudi uvrstili na regijsko srečanje folklornih skupin, ki bo potekalo 25. 5. 2013 v Zagorju ob Savi.

Na prireditvi smo se lahko naužili dobre glasbe, pesmi in plesov iz različnih evropskih pokrajin. Na ta način smo spoznali delček njihove kulture in z njo povezane plese, pesmi, šege in navade. Prepustili smo se drugačnim ritmom in v njih uživali. Prireditve se je udeležil tudi župan dr. Peter Verlič, ki je vse prisotne pozdravil  z mislijo:

»Glasba in ples sta mednarodna in prevajanja ne potrebujeta. To je jezik, ki je univerzalen. Glasba se dotakne src, srce pa poskoči tudi pri lepem plesu in ob toplem ritmu. Prepričan sem, da se bomo danes naužili obojega. Uživajmo skupaj.«

Po končani prireditvi je sledila pogostitev in družabni večer, kjer smo se še bolje spoznali in spoprijateljili med seboj. Plesalci iz Beograda so prisotne naučili nekaj plesnih korakov, med njimi ”uzicko kolo”, ”cacak i rumenku”, ”sa sa”

Ker je bila Mladinska folklorna skupina Račna gostiteljica Srbske skupine, so jih nekateri plesalci spremljali vseh 5 dni, ostali pa so se potrudili z izvrstnim večernim koncertom in pogostitvijo. Avgusta 2014 pa že komaj čakamo, da jim vrnemo obisk na festivalu v Beogradu, saj se je v le nekaj dneh stkalo veliko prijateljstev.

9. mednarodni festival SloFolk je v celoti uspel po pričakovanjih ali celo še bolj, saj smo si kljub napornemu tednu vzeli čas za druženje, spoznavanje novih prijateljev in uživanje v plesu, ki nas je le še bolj napolnil z energijo. Vsekakor pa je to tudi velika priložnost, da skozi ples in glasbo spoznamo različne kotičke Evrope, saj vsaka skupina vrne obisk tuji skupini, ki je gostovala pri njej.

Zahvaljujem se tudi vsem, ki so si ogledali celovečerni koncert ter krajanom,  gasilcem, sponzorjem, starejši FS Račna, saj so vsi pomagali pri pripravi, izpeljavi samega koncerta in festivala.

V imenu mladinske folklorne skupine Račna zapisala Erika Krampelj, foto: Brane Petrovič

 

 

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.