KUH’JA l Panakota z omako iz jagodičevja

Panakoto je zelo enostavno pripraviti in še lažje pojesti. Omak’co za zraven lahko prilagajate letnim časom. Pomladi je aktualna rabarbara, zgodaj poleti jagode, kasneje maline, borovnice, ribez, marelice …, pozimi pa lahko uporabite kar zamrznjeno sadje.

KUH’JA – Tako kot reče legendarna 92-letna Drobničeva mama iz Žalne.

Panakota

0,5 l sladke smetane
1 strok vanilijevega stroka
1 vrečka vanili sladkorja
2 lističa želatine

Želatino namočimo v hladno vodo, da se zmehča. Vanilijev strok po dolgem prerežemo in z nožkom postrgamo semena.  Smetano, vanilijeva semena  in sladkor vlijemo v kozico in na srednjem ognju kuhamo. Ko smetana zavre, jo odstavimo z ognja. Želatino vzamemo iz vode, ožamemo in umešamo v smetano, da se raztopi. Lončke za panakoto (lahko tudi manjše skodelice za kavo) oplaknemo s hladno vodo in vanje natočimo smetano. Panakoto hladimo na sobni temperaturi vsaj 6 ur. Ohlajeno prekrijemo s plastično folijo in dodatno ohladimo v hladilniku.

Omaka iz jagodičevja

1 zvrhana žlica borovnic
1 žlica malin
1 žlica ribeza
1 žlica jagod ali robidnic
3 žlice rjavega sladkorja
vanilijev sladkor
0,5 dcl vode
ribezov liker

V kozico damo sadje in sladkor, narahlo pokuhamo in dodajamo vodo. Kuhamo na majhnem ognju, približno 5 minut oziroma le toliko, da se sladkor raztopi in sadje še vedno ostane čvrsto. Omakico lahko oplemenitimo tudi z ribezovim likerjem ali z začimbami kot so cimet, koriander…

Imate kulinarično vprašanje, zagato ali težavo? Zaupajte nam jo na info@drevored.si, naša strokovnjakinja Saša bo svoje znanje in izkušnje, kulinarične trike in skrivnosti z veseljem delila z vami.

Kako spraviti panakoto iz lončka?

V nizek in malo širši lonec natočite zelo vročo vodo, lonček s panakoto primite na vrhu in ga narahlo potopite v vodo, počakajte par sekund in nato lonček obrnite na krožnik, narahlo potresite in panakota bo sama padla iz posodice. Oblijte jo z omak’co in okrasite s svežo meto ali meliso.  V kolikor ste panakoto vlili v steklene kozarčke pa lahko omakico samo dolijete čez panakoto in tako dobite super sladico v kozarčku.

Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano – s fotografom Petrom Irmanom in svojim Mitjem sestavljajo trojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.
Preberite tudi

2 Responses to "KUH’JA l Panakota z omako iz jagodičevja"

 1. Alenka says:

  Za g. Sašo imam dve vprašanji v povezavi s panakoto.
  Kakšna želatina (2 lističa) je mišljena v receptu, obstajajo namreč različne velikosti želatine. Verjetno mi zato po tem receptu ni najbolje uspela.
  Pri panakoti se mi je struktura ločila v dva sloja, ki sta bila vidna po višini. V spodnjem delu (na dnu) je bilo bolj želatinasto. Ali mogoče veste v čem je problem. Hvala za odgovor!
  P.S.Rubrika je odlična in sproti preizkušena :-)

   
  Odgovori
 2. Saša says:

  Pozdravljeni,

  Najlepsa hvala za vase vprasanje. Juhu, ste prvi in si skoraj zasluzite nagrado:-)
  Torej katero zelatino uporabljam, kar tisto iz ,,stacune,, od dr. Oetker, dam dva listica lahko tudi tri, ce imate rajsi bolj trdo.
  Zakaj pa se vam je zelatina ,,usedla,, na dno pa menim, da je bila zelatina premalo namocena in na hitro spuscena v vroco smetano. Jaz zelatino namakam v hladni vodi kar 15-20 minut, nato jo ozamem ( kot perilo) in spustim v vroco smetano in s sibo zelo, zelo dobro premesam. Vlijem v loncke in ohladim. Na dno se ,,usedejo,, le semena vanilijevega stroka.

  Poizkusite se enkrat ali dvakrat in sigurno bo uspelo. Saj veste, vaja dela mojstra in to se posebej velja v kuhinji.

  Srecno!
  Lp

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.