KUH’JA l Lososove blazinice za napovedane obiske
Zelo enostavna predjed. Za napovedane obiske jo predlagamo zato, ker je najbolje lososove blazinice pripraviti en dan prej – ker so tako najlepše in se vsi okusi dobro prepojijo.
Za 6 blazinic
250g kisle smetane
18 rezin dimljenega lososa
žlička sveže naribane limonine lupinice
svež peteršilj in koromačevi listi
po želji malo sveže naribanega hrena
12 večjih škampovih repkov
2 žlici medu
2 žlici navadne gorčice
2 žlici dijonske gorčice z gorčičnimi semeni
oljčno olje
sveži koromač
pest semen granatnega jabolka
poper
rezine domačega belega kruha in žlica masla
Iz kisle smetane, fino narezanega petršilja, limonine lupinice in sveže naribanega hrena (po želji) zamešamo nadev za lososove blazinice. V kuhinji najdemo 6 manjših posodic, npr. za kosmiče ali podobne s kroglastim dnom. Na dno in po robovih ene posodice najprej razporedimo prozorno folijo za živila in previdno položimo 3 rezine dimljenega lososa, tako da del lososa gleda ven, notranjost posodic pa je prekrita z lososom. V to »lososovo« posodico položimo dobro žlico nadeva iz kisle smetane in tisti del lososovih rezin, ki gleda čez rob posodice, zapognemo nazaj na nadev, tako, da ga v celoti pokrijemo. Posodico prekrijemo s koščkom prozorne folije in hitro v hladilnik. To ponovimo z vsemi ostalimi petimi posodicami. Blazinice naj en dan počivajo v hladilniku, da bodo lepo oblikovane in se bodo okusi dobro prepojili.
Naslednji dan si pripravimo svežo rukolo, zrna granatnega jabolka, sveži koromač pa z lupilcem zelenjave nalistamo na prosojne lističe. Iz obeh gorčic, medu in oljčnega olja zmešamo fino sladko omakico. Repke škampov na hitro popečemo v ponvi na razbeljenem ognju, tako da malo karamelizirajo. Pest rukole položimo na krožnik, nato pa iz posodice nanjo zvrnemo dobro ohlajeno lososovo blazinico, naravnost iz hladilnika, seveda. Potresemo z zrni granatnega jabolka in nalistanim koromačem. Na vrh blazinice damo žličko sladke gorčične omakice in položimo slastno zapečen škampov repek. Po želji popramo s sveže zmletim poprom. Potem pa hitro na mizo…Blazinice ponudimo skupaj z rezinami kruha, ki smo jih popekli na maslu.
Piše Saša Drobnič Škrjanec. Saša je po poklicu organizatorka turizma, ki je svojo srednješolsko gostinsko izobrazbo dolga leta kalila tudi v praksi. Svoj občutek za lepo dokazuje kot stilistka za hrano – s fotografom Petrom Irmanom in njenim Mitjem sestavljajo trojec imenovan FoodSTYLIST. Saša je tudi barmanka in someljejka, skratka pravi naslov za kulinarični nasvet. Svojo odvečno domišljijo pa troši kot Jagababa.
Saša Drobnič Škrjanec, foto: Peter Irman
Oddajte svoje mnenje
Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!