“Zanimiv” predlog občinskega svetnika

Na 13. redni seji Občinskega sveta Občine Grosuplje 3.10.2012 je svetnik Janez Pintar predstavil predlog, ki je vzbudil pozornost in si zasluži kritično presojo …

Gospod Pintar je, kot si lahko ogledate na posnetku seje od 23:50 minut dalje, v okviru razprave o zaključnem računu proračuna Občine Grosuplje za leto 2011 predlagal, da Občina v bodoče ukine subvencioniranje (okoli 7.000 EUR letno) – v celoti ali delno – za zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču. Predlaga, da bi denar namenili za subvencioniranje rednih aktivnosti socialno šibkih otrok v okviru šole (izleti, ekskurzije, športni dnevi). Po njegovem mnenju na zdravstvena letovanja tako ali tako ne gredo tisti, ki so najbolj socialno ogroženi, temveč tisti, ki so nekoliko nad tem …

video posnetek

Na Območnem združenju Rdečega križa smo se pozanimali, kakšen je koncept financiranja letovanja otrok. Treba je ločiti dve vrsti letovanj, po zdravstvenem in po socialnem kriteriju. Praviloma ti otroci ne letujejo skupaj in imajo ločene programe, kar verjetno tudi ustreza specifiki in njihovim potrebam. Konkretni finančni razrez za letošnje zdravstveno letovanje izgleda tako:

10-dnevno letovanje za enega otroka je stalo 369 EUR:

  • 106 EUR –  prispevek staršev
  •   90 EUR – Občina Grosuplje
  • 173 EUR – ZZZS

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije prispeva svoj delež le na podlagi predloga osebnega zdravnika in zagotovljenega financiranja preostalega deleža. Torej, teoretično je možno, da je otrok z zdravstvenim potrdilom, kljub temu, da so, recimo, starši premožni, upravičen do tovrstnega letovanja. To pa se po zagotovilu Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje praviloma ne dogaja. Zdravniki pa  pogosto v predlog vpišejo socialne indikacije.

Zdravniki so si že desetletja enotni: zdravljenje v Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega Križa Slovenije Debeli rtič združuje pozitivne vplive zdravilnih učinkov morske vode, prijetnega in blažilnega sredozemskega podnebja in strokovne oskrbe. Vir: Zdravilišče Debeli rtič

Torej v določeni meri pomisleki držijo, vendar, ali ne bi bilo bolje, da bi ta sredstva namenili bolj ciljno in bi tako dejansko omogočili letovanje tistim, ki si ga res ne morejo privoščiti? Kot g. Pintar nadalje omenja, imamo odlični ravnateljici in odlične svetovalne delavke, ki zelo dobro poznajo vsakega otroka. Tudi na Centru za socialno delo Grosuplje in na OZ RK Grosuplje zelo dobro poznajo socialno ogrožene družine in posamezne primere. Torej, če se povežejo vse te strokovne službe, ne bo problema določiti in izbrati tistih, ki so pomoči najbolj potrebni. Ali pa je potrebno spremeniti sistem sofinanciranja, kjer se bo upoštevalo tudi premoženjsko stanje. Nekatere občine imajo tako urejeno in imajo vključen tudi ta kriterij. Ali se vam res zdi primerno, da bi kar pavšalno ukinili sredstva za ta namen in jih prelili drugam? Seveda bi tudi šolam zelo prav prišel denar za šolski sklad, ki je namenjen za pomoč tistim, ki ne zmorejo stroškov, bodisi prehrane, plačila izletov itd., vendar imajo po zagotovilu šolnikov solidarnost precej dobro urejeno in še nikoli ni bil nihče od otrok prikrajšan za pomoč, če so zanjo le zaprosili. V šolah imajo v ta namen tudi razne aktivnosti, kjer vzpodbujajo solidarnost otrok, pomagajo tudi donatorji in Občina. Menimo, da bi ponujeni predlog naredil veliko več škode na področju zdravstvenega letovanja in prikrajšal mnogo otrok, kot bi prinesel koristi, recimo v šolah, ki so očitno dobro organizirane.

Na koncu imamo še predlog, ki pa nikakor ni mišljen cinično, da se svetniki odpovejo kakšni sejnini, honorarju in priboljšku ter prispevajo za nove pižame, da otroci ne bodo osramočeni, ko bodo šli na morje – nekateri prvič v življenju. Včasih je potrebno le malo dobre volje, sočutja, malenkost odrekanja in skupaj lahko dosežemo veliko.

 

Andrej Brezec, foto: os_kosana.si, grosuplje.si

Preberite tudi

One Response to "“Zanimiv” predlog občinskega svetnika"

  1. Mirjana says:

    Časi, skozi katere polzimo kakor vemo in znamo, eni bolj, drugi manj posrečeno, so taki, da narekujejo več in ne manj solidarnosti, zato ne morem pritrditi predlogom za ukinjanje obstoječe solidarnosti z najbolj ranljivimi. Prav nasprotno. Ker je vedno več pomoči potrebnih, mislim, da bi se morali naši izvoljenci potruditi in (iz)najti sredstva zanje. Tudi tako, kot je predlagano v besedilu, da se v dobrodelne namene odpoved(m)o sejninam.

     
    Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.