V Kompoljah tri tedne po poplavah še vedno potrebujejo pomoč

“Narasla reka Rašica je čez noč poplavila naselje Kompolje v dobrepoljski občini, kjer je najmanj 50 stanovanjskih objektov povsem zalitih… V hišah je več kot meter vode …(Delo, 8. 11. 2014)”

“Kompolje so še vedno dostopne le s čolni, je pojasnil Pavlin. Poveljnik PGD Kompolje Jože Pinosa je za 24 ur.com dejal, da so domačine opozarjali, da jim grozi vodni val, zaradi katerega bi lahko ostali ujeti v hišah. Na vprašanje, ali delijo hrano tistim, ki ne morejo s svojih domov, je dejal, da ne … “(24ur.com, 8.11.2014)

poplave_kompolje_2014_24_ur

Foto: 24ur.com

“Ugotavljamo, da je preko 60 družin v Kompoljah in na Vidmu, ki so utrpele škodo zaradi poplav. V hišah, ki smo jih že obiskali, smo lahko videli, da je bila višina vode v stanovanjih od 20 cm do 100 cm visoko, v kleteh in v gospodarskih poslopjih pa še višje, tudi do 2 m. Ljudje so v štirih letih komaj uspeli nekako obnoviti stanovanja in popraviti škodo, sedaj pa je voda zopet vdrla v iste objekte. Zaradi pravočasnih opozoril vremenoslovcev so ljudje tokrat uspeli umakniti, dvigniti in rešiti, kar se je rešiti dalo. Veliko so si med seboj pomagali sosedje, sorodniki. Vso pohvalo si gotovo zaslužijo lokalni gasilci, ki so neutrudno dežurali, pomagali reševati stvari in črpati vodo. Še vedno so na terenu in pomagajo, kjer morejo. Brez njih bi bila škoda še mnogo večja.
Kljub temu je voda marsikje uničila pohištvo, vrata, podboje, tlake, mnogim je zalilo in poškodovalo peči za centralno kurjavo, gospodinjske aparate, kmetom je zalilo gospodarska poslopja in uničilo krmo za živino, zalilo je kmetijske stroje …” (dobrepolje.info, 14. 11. 2014)

poplave_kompolje_2014_foto_tamino_petelinsek

Foto: Tamino Petelinšek

Tako so mediji bolj ali manj dramatično opisovali  razmere v dobrepoljski dolini tri tedne nazaj. Voda se je umaknila, s seboj odnesla marsikaj, kar so pridni ljudje z odrekanjem ustvarili, v domove prizadetih pa prinesla razdejanje, blato in obup.

Kakšne so trenutne razmere?

Na pobudo Območnega združenja Rdečega križa Grosuplje, ki pokriva tudi to območje, smo se predstavniki Fundacije DREVORED odpravili na ogled nekaterih prizadetih domov v Kompoljah. Domačina, prostovoljca Franci in Peter, sta pripravila seznam desetih lokacij; pri nekaterih smo z olajšanjem ugotovili, da so se ljudje dovolj dobro znašli sami, delovali preventivno in živijo v spodobnih razmerah. Nekaj primerov pa je res težkih. Recimo, primer 49-letne priseljenke,  njeno staro hišo je, prav tako kot leta 2010, dobesedno zajela podivjana reka, kar lahko vidite tudi na videoposnetku. Pohištvo je uničeno, hiša popolnoma razmočena, večji del drv ob hiši je odneslo ali pa so ostala premočena in neuporabna to zimo … Trenutno spi na zasilnem ležišču na stari krušni peči. V prostoru je kaos … Električni razvlažilci bodo povzročili visoke stroške elektrike.

Vse tiste, ki lahko finančno pomagate, prosimo, da denar nakažete na račun Fundacije: SI56 6000 0000 0254 017, s pripisom: za Kompolje, sklic: 00-180. Denar bomo namenili za nabavo opreme in materiala ali plačilo položnic. Finančnih sredstev upravičencem ne nakazujemo.

Starejši, bolehen par živi v majhni pritlični sobi, postelja je bila do jogijev v vodi, laminat razpada, omare prav tako … K sreči imata v sobi toplo krušno peč, ki nekako suši vso to vlago.

V naslednji hiši ima tudi starejši par z že tako skromnim življenjem in dotrajano opremo le majhno, pobožno željo po boljši omari, saj bo stara vsak čas razpadla. Če je možno, tako z nekaj predali. Potrebno bi bilo tudi zamenjati topli pod, jogije, posteljnino …

Da ne bi zbujali  prevelikega upanja, ljudem razložimo, da lahko obljubimo le to, da se bomo, kar se da, potrudili, da zberemo potrebno pomoč, saj smo le prostovoljci, naša uspešnost pa je odvisna od sodelovanja in donacij občanov, tako v opremi kot finančno.

Ob prizorih in občutjih, ki jih zaznaš v teh z vlago prepojenih domovih, ob vse prevečkrat v usodo vdanih ljudeh, se vsa tista naša nejevolja ob odlepljeni letvici v naši novi kuhinji, rahlo poškodovanem dragem stopnišču, mahu med tlakovci na sterilnem dvorišču ali med angleško travico zazdi prav banalna.

Ko se vrnemo v naše udobno mestno življenje, težko preklopim. Pred oči se mi ves čas vračajo prizori nekaterih ljudi, ki si že tako ali tako v življenu niso znali ali zmogli izboriti boljših razmer, pa jih vsakih nekaj let prizadenejo še katastrofalne poplave. In upanje v njihovih očeh, da jim pomagamo.

Fundacija DREVORED ima skromno, začasno skladišče, ki nam ga brezplačno nudi podjetje MOTVOZ d.d., za kar smo jim neizmerno hvaležni, kjer skladiščimo nekaj rabljenega pohištva in opreme, ki jo bomo nemudoma namenili prizadetim. Ob takih primerih se pokaže smiselnost ideje o primerno organiziranem skladišču ter sistemu prevzema in oddaje rabljene opreme, ki počiva v našem predalu in čaka na primerne pogoje za realizacijo. Upamo na večji posluh lokalne oblasti pri uresničevanju te ideje, kot ga kažejo v začetni fazi, vendar je to tema za naslednjič.

Kako lahko pomagate?

Tokrat vas prosimo, da sodelujete z donacijami primerne opreme in tudi s finančno pomočjo. Trenutno najbolj potrebujemo:

 • večje in manjše garderobne omare
 • hladilnik
 • omaro za dnevno sobo s policami, predali ipd.
 • PVC talne obloge ali keramične ploščice, cca 60 m2
 • laminat parket , cca 20 m2
 • material za beljenje
 • drva
 • obrtniško pomoč pri sanaciji
Vse tiste, ki lahko finančno pomagate, prosimo, da denar nakažete na račun Fundacije: SI56 6000 0000 0254 017, s pripisom: za Kompolje, sklic: 00-180. Denar bomo namenili za nabavo opreme in materiala ali plačilo položnic. Finančnih sredstev upravičencem ne nakazujemo.

Za dodatne informacije, predloge in ponudbe nas kontaktirajte na e-mail: fundacija@drevored.si ali gsm 041 323 356

Hvala!

Andrej Brezec, foto: Drevored

 

 

Preberite tudi

One Response to "V Kompoljah tri tedne po poplavah še vedno potrebujejo pomoč"

 1. Laure says:

  Pozdravljeni,
  Pišem vam, da vas obveščam, da nudimo osebna posojila z 2-odstotno stopnjo. Lahko vam damo posojila za nakup traktorjev ali zemljišč, tako da lahko storite kmetovanje ali druge stvari, ki jih želite storiti. Pišite nam neposredno po elektronski pošti: sduplens@gmail.com
  Najlepša hvala

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.