Pisma bralcev l Problematika petard

Verjameva, da je vsako leto več kot preveč pritožb glede pirotehničnih sredstev v Grosuplju, kjer se prepovedi uporabe le-teh pred 26. 12. večinoma mladoletni uporabniki ne držijo. Vseeno pa sva bila včeraj (petek, 20. 12.) priča neverjetnemu vandalizmu.

Bila sva ravno v okolici OŠ Louisa Adamiča na Tovarniški cesti, ko se je zaslišalo pokanje petard. Slišalo se ga je daleč, vodstvo šole pa je, čeprav prisotno v zgradbi, ostalo tam in bilo tiho. Petarde so letele naokoli, prižgana je bila tudi dimna bombica. Nato pa se je neki brihtnež spomnil, da bi dal zares močno petardo v luknjo v steni telovadnice.
Prizor ki je sledil, je bil kot iz vojnega filma – izjemno glasna eksplozija in omet, ki je letel na vse strani. Glede na kupček ometa pod luknjo, so to že počeli.

Kako lahko vodstvo šole to dopušča nama ni jasno – gospodična iz stanovanja poleg telovadnice jih je opazovala, vendar ni nič rekla; delovala je prestrašeno. Kot nekdanjima učencema, nama je še predobro znano, da otroci skrijejo petarde, ko pridejo učitelji in se, milo rečeno, naredijo neumne. Noben starš ne more biti 100% prepričan, da njihov otrok, ki uporablja petarde, ne meče le-teh pred šolo in s tem ogroža sebe in vse prisotne.
Najbolj neverjetno pa je vodstvo šole, ki kljub glasnim eksplozijam NIČ ne ukrene. Menda je bilo neki učenki rečeno, da naj se pretvarja, kot da ni nič in da naj gre stran. Če je to res, je nezaslišano. Najpreprostejša rešitev bi bila montaža kamere, s čimer bi bil vandalizem preprečen – kajti to ni več otroško zabavanje, ampak vandalizem.

Zanima naju, kako je lahko Šola tako ignorantska glede tega početja in kdaj se bo to spremenilo?
Upava, da se bo to čim prej uredilo, preden pride do resnih poškodb.

V prilogi dodajava fotografije kot dokaz.

Lep pozdrav, zaskrbljena krajana

Vodstvu OŠ Louisa Adamiča smo poslali prošnjo za komentar. Vprašanje o tem kako se spopadajo s to problematiko, smo naslovili na obe grosupeljski šoli.

Odgovor ravnateljice OŠLA, Janje Zupančič: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Odgovor ravnateljice OŠ Brinje, Irene Kogovšek:

Spoštovani,

v preteklih tednih v šoli nismo imeli nobenih problemov glede petard, tudi pred šolo oz. na parkirišču in na avtobusnih postajališčih ni bilo zaznati pokanja, mogoče kakšna posamezna mala petarda.

V šoli vsako leto posvečamo tej problematiki kar veliko pozornosti. V okviru ur oddelčnih skupnosti se učitelji pogovarjajo z učenci o škodljivosti tega dejanja in možnih negativnih posledicah, reagiramo na vsak najmanjši pok in skladno z našim vzgojnim načrtom ter pravili šolskega reda vedno raziščemo dogodke ter ukrepamo oz. učenci nosijo posledice – vzgojne ukrepe. Učenci to vedo in se zato večinoma tudi držijo pravil. Več let je prihajal v šolo v začetku decembra in učencem v posameznih oddelkih predstavljal negativne posledice uporabe petard tudi policist PP Grosuplje, apelirali pa smo tudi na starše z obvestilom na spletni strani in tudi na lističih.

V popoldanskem oz. večernem času pa tisti, ki živijo v bližini šole oz. ŠD povedo, da tudi tukaj že poka, a v tem času na to nimamo več možnosti vplivanja oz. ukrepanja.

Želim vam lepo praznovanje, v čim večjem miru, v prihodnjem letu pa obilo sreče, zdravja in uspehov.

Irena Kogovšek

 

 

Preberite tudi

4 Responses to "Pisma bralcev l Problematika petard"

 1. Tani says:

  Petarde so resen problem. Učitelji nimajo več nikakršnje avtoritete( razen nekaj izjem ). Otroci baje celo med poukom mečejo ” pasje bombice ” . Kam to vodi? Je pa res, de se veliko staršev spreneveda češ, moj otrok pa ne,…… škoda da smo prišli do te stopnje, samo še malo pa bomo kot vv šolah ZDA – otroci z orožjem.

   
  Odgovori
 2. m.o. says:

  Se strinjam. Petarde so resen problem. Zdi se mi da otroci niso spoštljivi oz. so vedno manj. A s tem ko ste navedli, da vodstvo šole ni storilo nič se motite. Otroci so že dobili opomine in grozi jim tudi že policija. Več kot več pa tudi nemorejo narediti. Otroci jih enostavno ne spoštujejo več. Pred njimi se delajo mili ko pa le teh ni v bližini zopet kaj ušpičijo. Meni osebno se nekateri učitelji smilijo. Ker, ponavlajm, niso deležni nobenega spoštovanja s strani otrok. Tudi mene skrbi situacija, a kolikor sem videla je zadj luknja obnovljena, torej je ni več. A nikoli nevemo kaj se bodo spet zmislili naši otroci.

   
  Odgovori
 3. DREVORED says:

  Pismu smo dodali komentar in odgovora iz obeh osnovnih šol v Grosupljem.

   
  Odgovori
 4. J.L. says:

  Vzgojni ukrepi so med današnjimi mladimi bolj merilo kdo je bolj “kul”, tako da ne vem kaj bo to pomagalo. Pogovor staršev z bivšimi učenci se mi pa tudi ne zdi smiseln- če so do sedaj hodili na šolo prodajat, zakaj bi nehali?
  Če se je sedaj v Brinju situacija umirila ker so zgleda imeli pravi pristop, ga Tovarniška še vedno nima: vzgojni ukrepi mlade le podžigajo in razredne ure zgleda tudi niso ravno učinkovite ne?
  Prestrašit bi jih bilo treba: ko kdo vrže petardo, se ga zapiše in vpričo njega pokliče policijo, potem pa da vidimo junake.

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.