Pisma bralcev l Javno pismo županu Grosuplja

V uredništvo smo prejeli pismo občana o problemu onesnaženega zraka, namenjeno županu Občine Grosuplje, v katerem ga prosi za konkretne odgovore:

Spoštovani g. župan,
človek lahko brez hrane zdrži nekaj tednov, brez vode nekaj dni, brez zraka pa nekaj minut.
In ravno zrak, ki je za naše zdravje tako pomemben, je v Grosupljem zadnja leta zelo, zelo slab, onesnažen, nekaj od prometa, predvsem pa od dimnih emisij iz dimnikov malih kurilnih naprav in še kakšnega kurjenja odpadkov … Po vonju in barvi dima sodeč se v nekaterih kuriščih ne kuri samo lesa, ampak poleg ne dovolj suhega lesa tudi razni odpadki, od mizarskih do komunalnih. Kuri se tudi poleti za toplo sanitarno vodo. In smrdi in nas zastruplja. Tako stanje zato ni več hec.
Eko sklad ima objavljen seznam degradiranih območij z Odloki o načrtu za kakovost zraka.
Prosim za odgovore na vprašanja:
 • Zakaj naša občina še ni na seznamu degradiranih območij, kamor vsekakor spada?
 • Kdaj ste nazadnje naredili meritve onesnaženosti zraka  (PM 10, …) in kakšni so bili rezultati?
 • Kaj ste do sedaj naredili za izboljšanje zraka?
 • Kaj nameravate v kratkem oz. dolgoročno narediti za izboljšanje zraka?
Tega, da se v strnjenih naseljih kuri lesno biomaso v starih, danes popolnoma neprimernih kotlih ter v neizoliranih hišah, tako da je izpustov nekajkrat več, kot bi bilo potrebno, Občina ne bi smela dopustiti.
Lepo je, da gradite nove ceste, pločnike (Mimogrede, tisti nov proti Šmarju je zaradi poteka črt prav hecen … Kateri inženir ga je lahko tako polomil?), vendar bi bilo treba kaj narediti tudi na področjih, ki morda na volitve nimajo tako močnega vpliva.
lp Tim
Pa še to: Pohvalil bi ureditev krožišča pred Občino, medtem ko krožišče Pod gozdom izgleda pa tako ceneno, da mi je kot občanu nerodno. Brez okusa, brez ustreznih razmerij podstavka in konjička. Dobiš občutek, da je moral nekdo dobro zaslužiti (polagalec kamna), za konja pa potem ni več skoraj nič ostalo. Predlagam, da vse podrete in zasadite travo, kot pri Logotu.

Odgovor Občine Grosuplje (25. 10. 2017):

Spoštovani!

Za spremljanje celovitega stanja zraka je po Zakonu o varstvu okolja (Ur. list RS, št. št. 39/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/06 – ZMetD, 66/06 – odl. US, 33/07 – ZPNačrt, 57/08 – ZFO-1A, 70/08, 108/09, 108/09 – ZPNačrt-A, 48/12, 57/12, 92/13, 56/15, 102/15 in 30/16) pristojno Ministrstvo za okolje in prostor. Le-to na območju občine Grosuplje izvaja meritve in spremlja stanje zraka, vendar do zdaj še ni podalo posebnih opozoril.

Kriterije za razvrstitev posameznega območja med degradirana območja določa Uredba o kakovosti zunanjega zraka  (Ur. list RS, št. 9/11 in 8/15). V skladu s 15. členom navedene uredbe Vlada sprejme načrt za kakovost zraka na določenih območjih, podobmočjih ali v aglomeracijah, če ravni onesnaževanja v zraku presežejo katerokoli mejno ali ciljno vrednost, ki je določena uredbi.

Podatke o stanju zraka si lahko ogledate na povezavi:  http://www.arso.gov.si/zrak/kakovost%20zraka/

Glede na navedeno vam predlagamo, da vaša vprašanja in predloge naslovite na pristojno Ministrstvo za okolje in prostor.

Uporabo kurilnih naprav  ureja vladna Uredba o emisiji snovi v zrak iz malih in srednjih kurilnih naprav (Ur. list RS, št. 24/13, 2/15 in  50/16), za nadzor nad upoštevanjem predpisanih določil, pa je v skladu s 24. členom istega predpisa pristojen Inšpektorat  za okolje in prostor, OE Ljubljana, Dunajska cesta 58, 1000 Ljubljana, tel.  01 420-44-88.

Občina Grosuplje je v letu 2017 podelila koncesijo za izvajanje izbirne gospodarske javne službe dejavnosti operaterja distribucijskega sistema za oskrbo z zemeljskim plinom. Z izgradnjo plinovoda, ki se pravkar začenja,  bo občanom na voljo čistejši in cenovno ugodnejši energent, kar pa bo postopoma zagotovo izboljšalo kakovost zraka.

 

Uroš Močnik, vodja urada za komunalno infrastrukturo na Občini Grosuplje

ilustracija: pixabay.com
Preberite tudi

24 Responses to "Pisma bralcev l Javno pismo županu Grosuplja"

 1. Staroselec Kastelic says:

  Tale srajca (avtor) pa sigurno ni staroselec. Prosim odidi in kompliciraj kjer drugje.

   
  Odgovori
  • Staroselka Tina says:

   @Staroselec Kastelic, a nisi ti un model, ki je financiral tistega nagravznega konja z Aliexpressa? Neokusen kic, ki res pritice samo staroselski mentaliteteti. Ni vse v denarju, treba je imeti malo stila…

    
   Odgovori
 2. Staroselka Tina says:

  Se oproscam. Nepomembnih ljudi si ne zapomnim.

   
  Odgovori
 3. Nina K. says:

  Na Partizanski ulici, kjer živim, je smrad iz nekaterih hiš obupen. Včasih ko grem po ulici, se skoraj dušim. S prstom lahko pokažem na dve konkretni hiši, ki očitno res kurita odpadke, saj to ni naravni vonj lesa. Verjetno pa je tudi problem v kvaliteti peči in neservisiranju, oz. čiščenju dimnikov. Sem tudi že sama razmišljala kako ukrepati, ker je poleg problematike onesnaženja zraka problem tudi vonj, ki onemogoča zračenja doma. Vprašanje kvalitete zdravja je tako zelo na mestu.

   
  Odgovori
 4. Gospod K. says:

  Mene bolj zanima zakaj samo zvečer, ob koncu tedna in praznikih, Omaplast kuri zadeve, ki zagotovo ne sodijo v naša pljuča. Sklepam, da takrat ni nobenega pristojnega inšpektorja naokrog.

   
  Odgovori
 5. STAROSELEC says:

  Omaplast d.o.o. pravijo da iz njihovih dimnikov pride le H20 in C02 kar glede na jedek vonj dvomim, da je res.

  Kastelec pa bi res lahko omejil vožnjo z svojimi tovornjaki ob 3eh zjutraj, saj je moteč. Pa tukaj se ne gre za en tovornjak, ampak za 100 vsak dan.

  Kurjava iz starih dimnikov je v Grosuplju porazna, saj imamo občinsko redarstvo in se naj sprehodijo med hišami. IN UKREPAJO.

  Omejeno redrstvo lahko spremeni svoje ukaze, če ti pridejo iz višje inštance. Kar je nedopustno.

   
  Odgovori
 6. Staroselec Kastelic says:

  Sami jambroviči. Vse imamo ampak vi bi še več. Poslal bi vas v občino Jesenice živet, tam bi se imeli za kaj pritoževati!

   
  Odgovori
  • Čez planke says:

   Ti se pa očitno še nikoli niso zapeljal v Domžale, Kamnik, Vrhniko, Kočevje (!), Dobrepolje, celo Ivančno.

   Naredi en giro po primerljivih občinah, namesto, da zabijaš čas v lokalni gostilni in če ne boš med vožnjo ravno mižal, boš videl, da je Grosuplje trenutno najbolj zahojena in nerazvita občina in pod trenutno občinsko upravo se stanje rapidno slabša.

   Pa razvitost ne ocenjuj samo s kubiki betona, metri asfalta in debelino procentkovega žepa.

    
   Odgovori
   • Staroselec Kastelic says:

    1. Se vozim vsak dan na delo ravno skozi kamnik in domžale. Pa tudi ivančna in okolica mi ni tuja.
    2. Izgleda pa , da ti samevaš nekje v gostilni in sploh nevidiš razvitosti občine. Če si rekel, da naj ne ocenjujemo po kubikih betona kako pa ti jo ocenjuješ? Predrag pir v gostilni?
    3. Tudi ti se pojdi pritoževat v kakšno drugo občino. Tukaj ti ni všeč zato pojdi kjer je lepše.
    Lp.

     
    Odgovori
    • Čez planke says:

     HAHA!!! CK KP “edine prave” stranke Grosuplje v svoji najboljši luči. Pred volitvami župana ste trgali plakate konkurentov, danes bi izselili Grosuplječane, ki ne tulijo v vaš rog.

     Imaš prav, res izjemno lepo napredujete in povsem v skladu s pričakovanji.

     Vsak dan dokazujete sami sebi, da z vami NIKJER in NIKOLI ne more biti uspešne zgodbe. Se še kdo čudi, da ste 2008 pripeljal SLO na rob bankrota?

     Kar se selitev tiče, pa je edina res potrebna tista, da NPU izseli koga iz občinske stavbe.

      
     Odgovori
 7. Kiks says:

  Tim bi moral poslati odprto pismo predsedniku vlade, ne pa županu. Od kaj pa katerakoli občina sprejema zakone?

  Po mojem je Tim=Andrej, se pravi obupana oseba, ki s svoj portal izrablja za pucanje lastnega gneva. Boljš, da delate kipce, kot pa da pametujete o stvareh, o katerih nimate pojma!

  Občina se od Verliča naprej razvija kot še nikoli. Končno!

   
  Odgovori
  • Andrej Brezec says:

   Tim je poslal pismo županu in na Občino, kjer se vidi tudi njegov priimek. Sicer pa ni nobene potrebe, da se kdorkoli skriva za lažno identiteto, saj imamo menda svobodo govora?!
   Drevored.si je portal Grosupeljčanov, kjer lahko kdorkoli objavi svoje mnenje, pismo ipd.,če le izpolnjuje standarde uredniške politike. Predvsem pa naj bo pisanje spoštljivo, brez sovražnega govora, nestrpnosti.
   Res je lahko človek nad vodenjem občine Grosuplje in nad dejstvom kam, kako in v kaj se razvija, pogosto precej obupan in kadar Andreja kaj žuli, zanima in kadar misli, da se mora oglasiti, napiše, se podpiše in nastavi hrbet.
   Prepričan sem, da bi nam bilo bolje, če bi bilo več takih.

    
   Odgovori
 8. Joža Novak says:

  Umazan zrak je v zadnih letih res velika težava v Grosupljem. Tudi če je res ta problematika formalno stvar države in njenih zakonov, dim izpuščamo in vdihavamo mi grosupeljčani. In če mi ne bomo naredili nič, verjetno tudi država ne bo.

  Vsak popoldan vidim otroke na nogometnem igrišču, kako letajo za žogo in vdihavajo dim, ki se vali iz sosednjih hiš. Dvomim, da je to zdrava rekreacija.

   
  Odgovori
 9. BIVŠI OBČAN says:

  En od glavnih razlogov zakaj smo se odselili iz Grosuplja je tudi umazan zrak v zimskih mesecih. To je problem v praktično celem Grosuplju, posebej pa na območju Tovarniška-Kersnikova kjer se temu pridruži še neznosen smrad iz Omaplasta…nihče mi ne bo govoril, da je to neškodljivo.
  P.S. plastičen konj v krožišču Pod gozdom je pa res “češki” in dela sramoto!

   
  Odgovori
 10. Tudi jaz says:

  Strašno mi je všeč tale drevored!! Res…še jaz kdaj kakšno pismo napišem.

   
  Odgovori
 11. DREVORED says:

  V članek smo dodali odgovor Občine Grosupllje

   
  Odgovori
 12. Občan says:

  Treba se bo zamisliti in prenehati s kurjenjem smeti, ker “tko smo vedno počel”. Me ne zanima!

  Zakaj je tako težko sprejeti dejstvo da samega sebe zastrupljaš?
  Je tako težko vreči tisto smet v koš?

   
  Odgovori
 13. Talent says:

  “Občina Grosuplje je v letu 2017 podelila koncesijo za izvajanje izbirne gospodarske javne službe dejavnosti operaterja distribucijskega sistema za oskrbo z zemeljskim plinom. Z izgradnjo plinovoda, ki se pravkar začenja, bo občanom na voljo čistejši in cenovno ugodnejši energent, kar pa bo postopoma zagotovo izboljšalo kakovost zraka.”

  Hm, tale občinski odgovor pa namiguje, kot da JKP na svojem visokem dimniku pri kotlarni ni imel nobenega filtra za nesnago, ki se sprošča pri kurjenju nafte.
  Pa cenovno ugodnejši energent naj bi sedaj dobili s plinom, a kaj, ko bo strošek predelave kotlarne na plin spet plačevala grosuplejska raja, ki je priklopljena na daljinsko ogrevanje.

   
  Odgovori
 14. ZA IZBOLJŠANJE says:

  Danes je na našem koncu že zjutraj ob 6h zrak fino prekajen.

  V Grosupljem so v teh dneh menda nekajkrat presežene dovoljene koncentracije trdih delcev. Potem so tu še strupeni plini, ki jih “na srečo” sploh ne merimo in se jih zato ne zavedamo.

  Obolenj povezanih z umazanim zrakom, tudi tistih najhujših, pa je tudi v Grosupljem vedno več.

   
  Odgovori
 15. Marko says:

  V odgovoru na slab zrak, ki ga je v imenu občine Grosuplje zapisal Uroš Močnik, navaja spletno stran ARSO-a o meritvah zraka. Večinoma se meri PM10 in PM2,5. Super za naslednja mesta: Celje, Ljubljana, Trbovlje, …., med njimi ni Grosuplja. Iz tega sledi, da Grosuplje nima ARSO merilnega mesta. Gospod Močnik ali res izgledamo tako zabiti, da nas lahko usmerite na katerikoli podatek in bomo s tem zadovoljni?
  V tem mestu je zrak slab. Prosim, če lahko objektivno dokažete(s stalno, nepristransko meritvijo, ki bo dostopna vsem občanom), da temu ni tako.
  Še en podatek. Eko sklad sofinancira zamenjavo obstoječe toplotne naprave(cca 1000EUR), če jo zamenjate s toplotno črpalko. ALi je občina Grosuplje kandidirala za sredstva, ki bi jih lahko koristili občani Grosuplja in okoliških vasi? Ali je bila mogoče vlloga zavrnjena zaradi “dobrega zraka”? Če ni merilnega mesta, ni dokaza o slabem zraku. Zakaj Grosuplje nima ARSO merilnega mesta?

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.