Lokalna tribuna l Kje je demokratična zapuščina Zdenke Cerar?

V preteklem letu smo bili priča kar nekaj vročim zadevam na lokalnem področju. Predvsem je nam, občinskim opozicijskim svetnikom, ostal grenak priokus zaradi zelo nedemokratičnih prijemov vladajoče koalicije.

Lahko rečem, da smo deležni izključevanja in s tem nezmožnosti kakršnegakoli odločanja ali pa vsaj sodelovanja pri pomembnih projektih in temah v naši občini. Tako smo odrezani od odločanja pri razvoju našega lastnega okolja. Da smo vsaj v enem primeru ustavili brezglavo netransparentno trošenje občinskih sredstev, smo se  morali poslužiti celo inštrumenta ljudske iniciative. To se je zgodilo prvič v zgodovini naše občine in to dokazuje, kako kritična je situacija.

Kot neodvisni medij bomo v  duhu objektivnega in korektnega informiranja v bodoče več pozornosti posvečali tudi lokalni politiki, saj ugotavljamo, da je na tem področju premalo različnih in uravnoteženih informacij.

V takem slogu sta minili tudi zadnji seji občinskega sveta (20. in 21. redna seja, op. a.) občine Grosuplje, v popolni disharmoniji izrečenega in storjenega. Aktualni župan, dr. Peter Verlič, je že neštetokrat izjavil eno, v praksi pa se izvaja nekaj povsem drugega. Od njega smo navajeni leporečja in obljub, v praksi pa je njegovo izvajanje ena sama diskreditacija drugače mislečih. Vsi tisti, ki si želimo v občini izmenjave mnenj, podrobnejših pojasnil in jasne finančne konstrukcije občinskih projektov, smo nemudoma označeni kot največji negativci in nasprotniki razvoja. Na spletni strani občine si lahko tudi ogledate posnetke občinskih sej z omenjenimi situacijami.

Nadzorni odbor je po novem popolnoma v rokah prijateljske koalicije …

Zadeve se na žalost še zaostrujejo, zadnji vrhunec obračunavanj in diskreditacij je bil dosežen na decembrskih sejah tako občinskega sveta kot nekaterih delovnih teles, predvsem na seji Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ob imenovanju nadomestnega člana Nadzornega odbora Občine Grosuplje. Tu je prišlo do menjave zaradi izpraznjenega mesta v občinskem svetu, saj je bil ob prerani izgubi kolegice svetnice Zdenke Cerar na to mesto predlagan nadomestni član, a ga koalicijski svetniki niso želeli podpreti. Mesto so si raje »prijateljsko« razdelili pod krinko strokovnosti, kar je tudi najbolj vneto zagovarjal svetnik NSi g. Trontelj, katerega dosedanja praksa je vedno bila pripadnost nad strokovnostjo. To se je navsezadnje pokazalo tudi pri odločanju o igralniški dejavnosti v občini. S tem imenovanjem je nadzorni odbor dokončno razorožen njegove primarne funkcije, to je nadziranje delovanja občinske uprave in smotrne porabe proračunskega denarja. Nadzorni odbor je po novem popolnoma v rokah prijateljske koalicije in ima tako po zadnjem glasovanju celo dva »strokovna« predstavnika Desusa, da o sorodstvenih povezavah raje ne razglabljam.

Podobno situacijo lahko opažamo tudi v drugih odborih in delovnih telesih, ki so v tem mandatu postali le še medel odsev samih sebe, župan pa mimo njih odloča v svojem ožjem krogu županovih komisij. Seveda s takim načinom dela pušča nemalo odprtih vprašanj in dvomov. Rezultat tega je tudi samovoljno prerazporejanje in podeljevanje sredstev. Odločitve, sprejete v ožjem krogu, potem romajo v občinski svet po potrditev. Pet minut, namenjenih opozicijskim svetnikom za razpravo na občinskem svetu, pa je zagotovo premalo za diskusije o številnih za občino pomembnih temah. Povrhu vsega smo namesto odgovorov na zastavljena vprašanja deležni diskreditacij, nadaljnja podvprašanja ali replike pa so po tolmačenju župana nesprejemljiva in do njih opozicijski svetniki nismo upravičeni.

Navedbe in zapisi v članku ne izražajo stališč in mnenj uredništva.

Res si srčno želimo, da bi bilo v bodoče takšnih netolerantnih praks čim manj, saj smo prepričani, da se da tovrstne zadeve izpeljati tudi drugače, na račun sodelovanja pa bi bil gotovo realiziran tudi kakšen projekt, pomemben za našo občino, več. Z več strpnosti in razumevanja pa bi tudi največ naredili za nadaljevanje demokratične zapuščine naše  bivše sokrajanke in svetnice Zdenke Cerar.

 

Sašo Jalšovec, vodja svetniške skupine LDS

Preberite tudi

12 Responses to "Lokalna tribuna l Kje je demokratična zapuščina Zdenke Cerar?"

 1. Ferdo says:

  Zapuščina Zdenke je v njenem legendarnem stavku, da velika svinjarija še ni kaznivo dejanje, kar se izraža v katastrofalnem stanju naše družbe. V njenem času na tožilstvu je bilo veliko svinjarij in malo kaznivih dejanj. Jaz se ne bi hvalil, da je bila naša občanka. Pravzaprav me je tega sram.

   
  Odgovori
  • Ivan says:

   Mislim da si konkretno zgrešil poanto članka.

   Demokracija v Grosupljem je pa pač na nivoju dominantne stranke, ki ima sama 1/3 vseh svetnikov v občinskem svetu, z nekaj lojalnimi podaniki pa večino. Učili so se od najboljšega, tako da me pravzaprav zgoraj opisano omejevanje nič ne preseneča. Škoda le, da mahinacije vidi tako malo občanov. Lokalni časopis je pa tudi postal očitno prorežimsko trobilo.

    
   Odgovori
 2. Suzana says:

  Ah, pa kakšni standardi. Aktualna klika se nima časa ukvarjati s tem. Je valda prioriteta zaposlovati (svoj) kader: http://www.grosuplje.si/objava-prostega-delovnega-mesta.html

  Pa pohitite, rok za prijavo je le 5 dni :)

   
  Odgovori
 3. Mirč says:

  Če bo nadomestitev koga iz prejšnje nesposobne klike, nič hudega. Na žalost se iz razpisa vidi samo nadomeščanje.

   
  Odgovori
 4. opa says:

  Kakšna pa je demokratična zapuščina ge. Cerar? Mi lahko kdo to pove? Bila je pravosodna ministrica, generalna državna tožilka. Ali pa kakšna je demokratična zapuščina LDS na državnem nivoju? Katastrofalna. Malo samokritike ne bi škodilo. Da ne govorimo, da vas demokratični in medijski deficit na državnem nivoju, ki je glede nošenja odgovornosti krepko na strani levice in tudi LDS (vendarle ste bili na oblasti 16 let in ste še sedaj, razbežani po drugih levih strankah) ne moti.
  Btw, neko lokalno glasilo vas moti, na državnem nivoju so pa praktično vsi mediji levičarsko oziroma prorežimsko usmerjeni.

   
  Odgovori
  • Smiljan says:

   Kako lahko sploh primerjaš časnike (levičarske), ki so v privat lasti in lokalno glasilo, ki se napaja iz občinskega denarja, torej denarja vseh občanov? Meni časniki seveda motijo, usmeritev je taka kot je in če mi ne ustreza takšnega časopisa pač ne kupim. In se tudi ne piše/tiska iz mojega žepa. Nekaj povsem drugega je pa lokalni cajteng, ki je padel na nivo tistega v času g. Joežka in spet favorizira eno in edino opcijo. Plačan iz občinskega proračun, torej iz mojega in tvojega žepa.

    
   Odgovori
 5. opa says:

  Razumem, da ste že začeli neformalno s kampanjo za lokalne volitve, pa vendar verjetno omenjeni Sašo ni imel nobene zadržke in kritike nad prejšnjim dolgoletnim županom (ki ni bil nek cvet strpnosti in vzor demokracije), ker je bil “naš” (iz LDS) kenede.

   
  Odgovori
 6. Smiljan says:

  Neverjetno je kako uspejo nekateri v debato zvleči vse od udejstvovanja pokojne gospe Cerar na državnem nivoju, dnevnega časopisja, sedaj že Lesjaka. Blazno pronicljivo. Jaz g. Saša ne poznam, neformalna kampanja sicer že poteka pred Upravno enoto (zbiranje podpisov), ampak teli prispevki avtorja “OPA” so pa vredni najvišje nagrade za posebne dosežke v naši občini. Predlagam ime Zlati Božo oziroma Zlati Dušan.

   
  Odgovori
 7. marko says:

  No lepo bi bilo, da si farizeji za začetek ogledajo županstvo iz LJUBLJANE, predno delijo nauke naokoli in okoli! Že sama višina proračuna pove več kot katerakoli beseda! Ko je bil župan Lesjak, se stvari v občini niso premaknile nikamor! Sedaj pa z veliko brzino! VAS TO MOTI?

   
  Odgovori
 8. Za Grosuplje says:

  Bodi konkreten Marko. S kakšno brzino in kam? Prosim obrazloži

  lp

   
  Odgovori
 9. Smiljan says:

  V leru v prepad :D

   
  Odgovori
 10. Zdravc says:

  Ja tako je LDS tudi niso bili neke cvetke. Rop in njemu podobni. Ampak teli so pa frajerji. Vse dela en človek v grosuplju ali je povezano s tem človekom to vsi vedo. Kje je davčna .kje so organi. Verjetno je tako prepleteno da je teko rešljivo. Transparentnosti ni. Javni razpisi so po vsej verjetnosti določeni. Službe prav tako.

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.