Ali Občina Grosuplje krši zakon?

Predvolilna kampanja za predsednika republike je na višku. Vsi kandidati in predlagatelji si prizadevajo pridobiti čimveč medijske pozornosti. Tudi na lokalnem nivoju.

V  zadnji izdaji lokalnega časopisa Grosupeljski odmevi, ki je kot medij registriran v razvidu medijev pod št. 367, nam odgovorni urednik Brane Petrovič razloži, da so morali malo pohiteti z izdajo te številke pred volitvami, ker imajo politične stranke oz. kandidati pravico do brezplačne objave oglasa.

Verjetno imajo to pravico. Vendar ali vedo zanjo? So bili vsi kandidati in stranke seznanjeni s tem? Kot se lahko prepričate, so to možnost izkoristile samo tri stranke: NSI, SDS in SLS, ki nas nagovarjajo z brezplačnimi celostranskimi oglasi.

Po naših informacijah stranke, ki niso v lokalni koaliciji, nič ne vedo o možnostih oglaševanja v okviru predvolilne kampanje … Pač niso bili obveščeni niti javno niti neposredno.

Prav zaradi zagotavljanja enakih pogojev imamo v Sloveniji Zakon o volilni in referendumski kampanji, ki v 6. členu pravi: Mediji morajo najkasneje 45 dni pred dnem glasovanja na volitvah oziroma 25 dni pred dnem glasovanja na referendumu določiti in objaviti pravila (obseg, pogoje in način) za izrabo programskega časa oziroma časopisnega prostora za predstavitev kandidatov, političnih strank in njihovih programov oziroma predstavitev mnenj o referendumskem vprašanju.  

Pozorno smo pregledali prejšnje številke lokalnega časopisa in nikjer nismo zasledili objavljenih pogojev, ki jih nalaga zakon.

Verjetno ste tudi opazili celostranski oglas SDS v septembrski številki Odmevov, ki je pozival za glasovanje proti na referendumu o drugem tiru. Tudi to oglaševanje ureja Zakon o volilni in referendumski kampanji in tudi v tem primeru nismo našli javno objavljenih pogojev oglaševanja.

sds_referendum_odmevi_mi

Ali gre za kršenje zakona, neznanje, namerno izločanje konkurence, zlorabo lokalnega časopisa, ki ga financiramo vsi občani, ali pa za našo zmoto? Da bomo lažje našli odgovore, smo za komentar in pojasnila zaprosili tudi Občino Grosuplje.

So pa na občinski spletni strani objavili Sklep o načinu oglaševanja, ki se nanaša predvsem na brezplačna oglasna mesta, kot so drogovi, začasni objekti ipd. Tu pa striktno piše, da lepljenje oglasov na drevesa ni dovoljeno. Prav o taki kršitvi nam je včeraj pisal občan, ki je fotografijo plakata posnel na Cesti na Krko.

plakat_drevo_m

 

 

Andrej Brezec, foto: Grosuplje.si, bralec

Preberite tudi

3 Responses to "Ali Občina Grosuplje krši zakon?"

 1. VOLITVE 2017 says:

  Volitve za predsednika države 2017

  Rezultati po 1. krogu, Grosuplje

  Borut Pahor: 40,55 %
  Marjan Šarec: 24,22 %
  Romana Tomc: 20,15 %
  Ljudmila Novak: 9,05 %
  dr. Maja Makovec Brenčič: 2,05 %
  Andrej Šiško: 1,25 %
  Angela (Angelca) Likovič: 1,19 %
  Suzana Lara Krause: 0,79 %
  Boris Popovič: 0,75 %

   
  Odgovori
 2. volilec says:

  Pride župan Kamnika z avtobusom v Grosuplje, se slika pred Tušem in pobere 24%. Borut se neko nedeljsko jutro sprehodi čez Grosuplje in dobi 40%. In potem evropska poslanka (SDS) navkljub zelo opazni oglasni kampanji zbere komaj 20%. Škoda le, da domačinkama, Angelci (1%) in Maji (2%), vsaj doma ni spelo zbrati kakšen glas več. Pa tako blizu smo bili, da bi imeli predsednico.

   
  Odgovori
 3. Talent says:

  Odgovorni urednik Odmevov (oz. fotografskega albuma …) Brane Petrovič ne ve (verjetno alzhajmer), da časopis financiramo vsi občani in ne vodstvo občine, ki meče ven vse prispevke, ki jim niso pogodu. Saj vsi vejo, da je urednik le formalno urednik, navodila pridejo od drugje….

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.