Izdelali smo zeliščno spiralno gredo

»Kje ste zbrali tako dobro ekipo?« »Nič, kar sami so se prijavili, pa še plačali so, da lahko delajo …«, smo v šali odgovorili eni izmed štirinajstih udeležencev na permakulturni delavnici izdelave spiralne grede.

Na lepo, sončno soboto, 11. oktobra 2014, smo se s skupnimi močmi, idejami in pozitivno energijo lotili  izdelave kamnite grede, posebne, naravne, spiralne oblike. Postavili smo jo v tako imenovano področje 1, kamor bodo lahko domači po sveža zelišča dostopali kar v copatih. Dobesedno, saj smo jo umestili tik ob hiši, po pravilih, na sončno lego. »Težko« orodje, kot so krampi, motike in lopate so bolj ali manj samevali, saj so izkop in ves potrebni material že predhodno pripravili marljivi gostitelji. Prav velika želja in zavzetost treh generacij na ekološki kmetiji Pr’ Osmuk je bila ključna, da je delavnica tako lepo uspela.

Permakulturna delavnica spiralna greda je potekala 11. 10. 2014 na ekološki kmetiji Pr’ Osmuk v Žalni pri Grosupljem

Malo se nam je zatikalo pri začetnem načrtovanju, ki je zelo pomembno za normalni potek nadaljnega dela, vendar smo s sodelovanjem ter združevanjem teorije in praktičnih spretnosti  zgradili trdno, estetsko in funkcionalno spiralno zeliščno gredo. Vmesne napake smo izkoristili  kot najboljšo metodo učenja in jih sproti odpravljali. Praktično delo smo zaključili točno ob planirani 13. uri in okoli našega ponosa sklenili krog hvaležnosti in povezanosti.

Po zasluženem domačem kosilu je sledil ogled ekološke kmetije, kjer nam je zgodovino in aktivnosti stare kmetije – res na kratko, saj je Jožica Fabjan že priganjala v »šolske« klopi k teoretičnemu delu delavnice – predstavila  gospa Ivanka Pucihar, ki podedovano kmetijo predano vodi naprej.

Hvala gostiteljem in vsem udeležencem permakulturne delavnice za še eno prijetno in poučno srečanje.

Se vidimo na naslednjem!

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.