Iz malega raste veliko

Semena so eno največjih narodnih bogastev, semena so čudež narave …

Mnogo takih in podobnih presežnih misli smo strnili ob štiriurni permakulturni delavnici o semenih. Kot je dejala učiteljica permakulture, Jožica Fabjan, se vse začne pri semenih, ki so osnova za kvalitetno samopreskrbo naroda in takorekoč usodno pomembna za preživetje in njegov obstoj, česar pa se vse premalo zavedamo.

DAN SEMEN: permakulturna delavnica o semenih in izmenjava semen, Grosuplje , 22. februar 2014

Skozi permakulturno filozofijo smo pogledali v stanje duha družbe in vrednot, ki so temelj našega odnosa ali, žal, predvsem neodnosa do izročila, ki nam ga skozi stoletja pridobljenega, zapuščajo naši predniki v narodovi kašči. Kakšne bodo zaloge v kašči, je odvisno samo od nas, kajti vse je v naših rokah.

Na tokratni delavnici smo spoznali osnovne pojme in pravila pri poznavanju ter rokovanju s temi malimi zametki rastlinskega življenja. Seveda govorimo o kvalitetnih, naravnih, če je le možno, avtohtonih semenih. To je precej široko področje, ki nudi in zahteva tudi veliko lastnega eksperimentiranja, opazovanja in učenja tudi ali predvsem iz lastnih napak. Da pridemo do kvalitetnih semen, je potrebnih kar nekaj pravilnih korakov v enem ciklu rastlinskega življenja, ki poteka od semena do semena. Spoznali smo osnove razvrščanja, prepoznavanja, sušenja, hranjenja, kaljenja …

Drugi del dogodka Dan semen je minil predvsem v prosti izmenjavi domačih semen. Kot iz malega semena zrastejo velika bitja, upamo, da bodo rasla naša naslednja srečanja, kjer bomo menjali semena, izkušnje, nasvete in znanja ter s tem krepili zavest in odnos do narave, ki ga moramo spremeniti, če želimo preživeti. Majhno zrno k temu je, upamo, dodalo tudi naše druženje na to lepo deževno soboto.

Hvala vsem za udeležbo, hvala Glasbeni šoli Grosuplje za brezplačno gostoljubje.

 

Andrej Brezec, foto: Drevored

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.