PGD Škocjan poroča o svojih aktivnostih

Konec meseca oktobra so imeli gasilci PGD Škocjan ob mesecu požarne varnosti dve akciji:

Prikaz in delavnice na temo prve pomoči in gašenja začetnih požarov

Ob letošnjem oktobru, mesecu požarne varnosti, smo se v PGD Škocjan odločili, da poskusimo krajane malo bolj vključiti v preventivne dejavnosti na temo reševanja. Organizirali smo prikaz in delavnice na temo prve pomoči in gašenja začetnih požarov. Najprej smo za vsako gospodinjstvo pripravili in razposlali zgibanke na tematike požara, neurij in poplavter vabila na prikaz in delavnice.

Vse krajane smo povabili za v soboto, 25. 10. 2014, popoldan, da ob 15h pridejo do našega gasilskega doma. Najprej smo se lotili prve pomoči, uro in pol kasneje pa še gašenja začetnih požarov.

V prazni garaži smo pripravili prostor za lutke za vajo oživljanja (»Ančka«), razne torbice za prvo pomoč, nosila in drug sanitetni material. Glavni poudarek je bil na osnovnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorja. V ta namen smo imeli na razpolago 3 lutke (odrasla, otrok in dojenček) in za potrebe vaje tudi šolski defibrilator. Demonstratorji so najprej povedali malo teorije in pokazali osnovne postopke oživljanja. Sledile so praktične vaje. Po prvi zadregi je postalo vzdušje zelo sproščeno in na koncu so se prav vsi opogumili in se lotili »oživljanja lutk«. Zagnani so bili celo otroci!

Naslednji prikaz je bila uporaba avtomatskega defibrilatorja. S šolskim defibrilatorjem smo se lahko malo igrali in simulirali celoten postopek oživljanja. Pravi defibrilator pa smo si samo ogledali in videli, da ni razlike v uporabi.

Na tem mestu se moram zahvaliti g. Pezdirc Janezu, poveljniku GZ Grosuplje, in ga. Šavli Beti, medicinski sestri iz ZD Grosuplje, ki sta poleg gasilcev PGD Škocjan sodelovala kot predavatelja oziroma demonstratorja. Zahvala gre tudi Gasilski zvezi Grosuplje, ki nam je omogočila izposojo lutk in defibrilatorjev.

V drugem delu smo se posvetili gašenju začetnih požarov. Po kratkem teoretičnem uvodu, smo nadaljevali pred gasilskim domom, kjer smo pripravili več primerov požarov, ki se dogajajo v domačem okolju in praktične primere gašenja. Tako smo najprej gasili balo sena s prahom in CO2, na koncu pa tudi z gasilno peno v spreju. Naslednja točka je bilo gašenje kurilnega olja s protipožarno odejo. Nadaljevali smo z zapiranjem goreče jeklenke in zaključili z gorečim ognjem v ponvi, ki smo jo pokrili s pokrovko. Tudi tukaj je bil največji poudarek praktičnem delu in večina prisotnih je premagala strah in se preizkusila v gašenju, vključno z otroci.

Za konec smo sodelujoče presenetili še s priročnimi darili, ki jih je sponzorirala Zavarovalnica Triglav; kot se za tematiko spodobi smo podarili priročne spreje za gašenje s peno in varnostne telovnike. Gasilci smo bili veseli, da so bili sodelujoči res zavzeti in zelo aktivni, ter so vse stvari res zavzeto tudi sami preizkusili. Nekaj odzivov sodelujočih pa je tukaj:

Simona: »Vedno sem imela strah pred oživljanjem, zato sem vesela da sem imela priložnost to poskusiti. Tudi gašenje različnih požarov je bilo super, saj smo lahko dejansko tudi sami preizkusili tehnike gašenja.«

Tomaž: »Bilo je zelo poučno, všeč mi je bilo, da smo lahko udeleženci tudi sami sodelovali. Predlagam, da s takšnimi aktivnostmi osveščate krajane tudi v prihodnje.«

Svetozar: »Vsi smo z velikim zanimanjem spremljali vse, kar je bilo prikazano in imam občutek, da nam je bilo vsem skoraj žal, ko se je prikaz zaključil.«

Tajda: »Najbolj mi je bilo všeč, da smo otroci lahko sami z vodo pogasili ogenj.«

Silvo: »Vse točke so bile strokovno in praktično predstavljene in želim, da bi bila tovrstna znanja prostovoljnih gasilcev večkrat predstavljene tudi nam krajanom.«

Žana: »Bilo je zanimivo in poučno. Seveda si vsi želimo, da do nesreč, ko bi potrebovali prikazane postopke oživljanja in gašenja, ne bi prišlo, se pa nikoli ne ve… V upanju, da bo še kdaj kakšna ponovitev, pohvale organizatorjem in izvajalcem.«

Beti: »Všeč mi je bil prikaz gašenja začetnih požarov, ker je bil praktičen in poučen. Kljub temu, da vem, da se olja ne gasi z vodo, si bom zdaj bolje zapomnila, da se ogenj zaduši.«

Gasilska vaja PGD Škocjan ob mesecu požarne varnosti

Mesec oktober je mesec požarne varnosti. Že tradicionalno imamo gasilci v tem mesecu več gasilskih vaj. Letos smo v PGD Škocjan pripravili malo večjo skupno gasilsko vajo s PGD Št. Jurij in PGD Ponova vas, ki je potekala v soboto, 25. 10. 2014, dopoldan.

Vaja se je odvijala v »stari šoli« v Škocjanu in bližnji okolici.  Šlo je za namišljeni požar v stari šoli. Ob požaru je bilo v šoli kar 20 otrok, ki so bili ujeti v učilnici. Na kraj smo prvi prišli najbližji gasilci iz PGD Škocjan. Takoj smo se lotili dela. Hkrati smo se lotili evakuacije otrok skozi okno, zaprli glavni plinski ventil ter se lotili gašenja od zunaj. Še posebej smo pazili na ohlajanje zunanjega plinohrama ob šoli. Po evakuaciji otrok nam je učiteljica povedala, da sta dva otroka še ostala ujeta v šoli. Medtem so prihiteli na kraj tudi gasilci iz PGD Št. Jurij in PGD Ponova vas. Ti so opremljeni z izolirnimi dihalnimi aparati, tako da so lahko vstopili v objekt in se lotili gašenja in reševanja. Ker je bilo hidrantno omrežje preslabo smo izvedli verigo dveh motornih brizgaln, da smo lahko iz precej nižjega zajetja Zdravšček načrpali dovolj vode za gašenje.Potrebni so bili kar štirje notranji napadi, eden tudi čez teraso v prvem nadstropju. Notranji napadi so poleg dveh onemoglih otrok našli v poli še dve plinski jeklenki in eno osebo, ki sama ni mogla iz kleti.

Vaja je odlično uspela, tudi po besedah poveljstva GZ Grosuplje. Pokazali smo veliko znanja, hkrati pa smo našli tudi nekaj stvari, ki jih moramo še izboljšati. Kot se spodobi za tovariše, ki si pomagajo, smo se po vaji gasilci in ostali sodelujoči zbrali v našem gasilskem domu, kjer smo se okrepčali in še malo analizirali vajo.

Z gasilskim pozdravom »Na pomoč!«

Tajnik PGD Škocjan, Primož Svetek, foto: PGD Škocjan

Preberite tudi

One Response to "PGD Škocjan poroča o svojih aktivnostih"

  1. Anonimno says:

    Tale Beti pa ni ravno najbolj prijazna medicinska sestra, sem slišal ogromno pripomb čez njo…..

     
    Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.