Permakulturna delavnica, izdelava visoke grede

Zaradi velikega zanimanja ponovno organiziramo permakulturno delavnico, kjer bomo spoznali osnove permakulture in izdelali visoko gredo. Gojenje zelenjave na visokih gredah je le eden izmed principov permakulturnega vrtnarjenja ali kmetovanja, je pa res, da je zelo popularen. Smisel visoke grede in celoten postopek izdelave vam bo v osemurni praktični delavnici predstavila Jožica Fabjan, pionirka permakulture pri nas.

Kaj je permakultura?

Permakulturo lahko opišemo kot etični sistem načrtovanja, primeren za pridelavo hrane, izrabe prostora ter gradnjo prebivališč. V njej se prepletajo ekologija, krajinarstvo, ekološko kmetijstvo, arhitektura in agrogozdarstvo. Poudarek ni na posameznih elementih, temveč na povezavah med njimi, pri čemer se doseže sinergijski učinek. Permakultura sloni na pozornem in preudarnem opazovanju narave in naravnih sistemov ter prepoznavanju univerzalnih vzorcev in principov z vključevanjem le-teh v naše okoliščine.

Mogoče se sliši malo komplicirano, vendar je permakultura v svojem bistvu preprosta, saj črpa znanje iz narave in bogatega izročila z upoštevanjem sodobnih spoznanj. Njene principe lahko uporabimo takorekoč na vsakem koraku in s tem ustvarjamo harmonijo med človekom in naravo.

Več o bistvu permakulture nam bo na predavanju razložila ena prvih učiteljic permakulture v Sloveniji, Jožica Fabjan.

Kdo je Jožica Fabjan?

 • 26 let je delala v osnovni šoli, kjer je med drugim ohranjala tradicijo šolskih vrtov,
 • 1994 je opravila tečaj Uvod v permakulturo,
 • bila je na strokovnem obisku v Avstraliji – zibelki permakulture,
 • je soustanoviteljica Društva za permakulturo Slovenije,
 • od leta 1997 je bila dva mandata predsednica društva,
 • do danes se je udeležila velikega števila permakulturnih usposabljanj, tako v Sloveniji kot v tujini,
 • vodila je in še vodi številna predavanja, delavnice, tečaje -  usposabljanja s področja permakulture,
 • v času njenega mandata predsednice je društvo organiziralo evropsko permakulturno konferenco v Sloveniji,
 • od leta 2011 je zunanja strokovna sodelavka Inštituta za trajnostni razvoj v švicarsko-slovenskem projektu Šolski ekovrtovi,
 • leta 2012 je dobila naziv mednarodne permakulturne učiteljice, načrtovalke in organizatorke.
Napovedujemo že novo delavnico, ki bo 20. oktobra: Permakultura- sadovnjak, sadne vrste – načrtovanje in zasaditev sadnih dreves.

Udeleženci  delavnice boste lahko kupili knjigo, ki ji nekateri pravijo biblija permakulture, UVOD V PERMAKULTURO z 20 % popustom, torej po ceni 20 € namesto 25 €. KLIK za ogled prvih nekaj strani knjige.

I  N  F  O :

TERMIN: sobota, 28. septembra 2013, od 9.00 do 17.00

LOKACIJA: Gorenja vas pri Polici 8, Grosuplje – glej zemljevid, opis poti: avtocesto zapustite pri izvozu pri Hotelu Kongo, Grosuplje in v krožišču zapeljete v smer proti Polici, prečkate avtocesto in se držite smeri desno po prednostni cesti skozi Malo in Veliko Staro vas do odcepa levo za Dolenjo vas ter v križiščih sledite označevalnim tablam z napisom Permakultura. Predlagamo, da se vsi skupaj srečamo na parkirišču Hotela Kongo ob 8.30, kjer se bomo razporedili v manj avtomobilov in se skupaj odpeljali na lokacijo.

ORGANIZATOR: DREVORED, Zavod za aktivno mesto, Brezje pri Grosupljem 90, 1290 Grosuplje

PROGRAM: Kratek uvod z zajtrkom, praktična izdelava visoke grede, kosilo, teoretični del predavanja in diskusija.

PREHRANA: Na kmetiji vam bomo postregli z domačim zajtrkom, kruhom iz krušne peči, odličnim kosilom, domačimi napitki in sladkostmi. Vsa prehrana in pijača bo izključno ekološkega, vegeterijanskega porekla in je vključena v ceno.

PRIJAVA IN CENA: Prijave sprejemamo na info@drevored.si, cena delavnice je ugodnih 30 €, ob prijavi plačate akontacijo v višini 15 €, še bolj enostavno pa celoten znesek na trr: 6000 0000 0252659 (Hranilnica LON) za Zavod Drevored, Brezje pri Grosupljem 90, pripis: permakulturna delavnica.  Če z delavnico ne boste zadovoljni, vam bomo v celoti povrnili plačilo. Delavnica bo izvedena, če bo prijavljenih najmanj 10 oseb, sprejmemo maksimalno 20 udeležencev.

POTRDILO: Po zaključku boste prejeli tudi potrdilo o opravljeni delavnici.

OPREMA: Priporočamo primerno obutev in oblačila za zemeljska dela, nikakor pa ne pozabite lopate, tudi kakšne grablje bodo prišle zelo prav. Obvezna pa je dobra volja!

NEZAŽELJENO: Glede na pretekle izkušnje prosimo, da štirinožne ljubljenčke (pse) pustite doma, ker je na kmetiji domači pes.

KONTAKT: info@drevored.si, GSM: 041 323 356 (Andrej)

Kje bo delavnica?

Tudi tokrat nas bo gostila več kot sto let stara kmetija Pri Prosenu, ki sta jo pred nekaj leti prevzela Tatjana in Peter, ki šele vstopata v svet permakulture. Posestvo, ki meri preko 20 hektarov, na krasni lokaciji, oddaljeni od avtoceste cca 7 km, združuje takorekoč vse od gozda, pašnikov, starega sadovnjaka, čebelnjaka do stare arhitekture.

Kaj bomo delali?

Po kratkem uvodu in domačem zajtrku bomo kar zavihali rokave in se lotili izdelave visoke grede. Visoke grede so uspešen način sonaravnega pridelovanja zelenjave, saj na manjšem prostoru dosežemo z manj dela večje učinke. Proces izdelave si lahko ogledate na fotografijah s prve delavnice, ki smo jo izvedli spomladi:

Po dveh mesecih je visoka greda izgledala takole:

Skica visoke grede, ki smo jo izdelali:

Kaj so zapisali nekateri udeleženci prve delavnice:

 • “Super način učenja v naravi. Odlična organizacija in odlična hrana. Upam, da bo sledilo tudi kakšno nadaljevanje – urbani vrt na balkonu.” Saša
 • “Dobro organizirano, zanimivo in v bodoče uporabno, pa še kakšno idejo za razvit sem dobila! Veselim se še kakšnega projekta.” Loredana
 • “Projekt se mi zdi odličen. Gre za področje na katerega je skomercializirano življenje nekako pozabilo – naravo. Zavedanje o naravi in človekovi odvisnosti od nje in o njegovem vplivu nanjo je na psu! So področja v življenju, ki jim bo za znosno prihodnost človeškega življa, treba posvetiti mnogo več skrbi – narava, ponos na pripadnost narodu , domovini … Ali ni žalostno, da se na takšnih delavnicah srečujejo ljudje, ki v stvar že itak verjamejo!?” Peter Krapež iz Celja
 • “Delavnica je bila zelo zanimiva in mi je nudila veliko novega uporabnega, teoretičnega in praktičnega znanja. Gospa Jožica je vodila delavnico zelo slikovito in strokovno, všeč mi je bilo slikovno gradivo z njenega vrta.” Bernarda Švara
 • “Odlično! Samo tako lahko pridelamo zdravo hrano. Nazaj k naravi!” Peter Gril

 

 

Andrej Brezec, Jožica Fabjan, viri: knjiga Uvod v permakulturo, Bill Mollison, foto: Drevored

 

 

 

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.