Hiška na robu vasi

Lepa je , ker je majhna, enostavna in predvsem zato, ker se staplja z ruralnim okoljem v katerem stoji. Skupaj z obnovljenim stoletnim kozolcem toplarjem ohranja kvaliteten vaški rob majhne vasi v bližini Šmarja Sap. Njen vrt se steka v idilično zeleno dolino, ki ji leži pred nogami. 

Skupaj z obnovljenim stoletnim kozolcem hiša ohranja kvaliteten vaški rob.

Lastnica je do arhitekta Matjaža Špolarja prišla s fotografijo hiše z “erkerjem“, vendar jo je arhitekt odločno zavrnil: “Takšna ne bo!”  Obrazložil ji je, da hiše z erkerji izvirajo iz mestnega okolja  naših severnih sosedov, kjer so se tovrstni izzidki pojavljali kot deli mestnih vil in dvorcev in zato kot taki v naše vaško okolje ne sodijo. Čeprav je bila sprva razočarana, mu je danes za takšno reakcijo hvaležna. Njegov argument jo je prepričal.

Hiša je stara pet let, je montažna lesena in ima klasično fasado z lesenim čelnim zatrepom. Izdelalo  jo je slovensko podjetje Riko hiše. Sivenje fasadnega lesa lastnice ne moti. Še več, všeč ji je, saj gre za naravni proces staranja lesa, ki na takšen način podobno kot na sosednjem kozolcu lahko služi in preživi celo stoletje. Hiša ima tlorisno skromnih 70 m2, v njej trenutno živi le ena oseba, vendar bi z lahkoto gostila tudi celo družino.

 

 

 

 

V bivalnem delu je osrednji element prostora kamin, družbo pa mu dela uokvirjen pogled na sosednje travnike.  Ne čudi me, da gospa v hiši sploh nima televizije.  Živi sredi narave in kot sama pravi čas najraje preživlja ob branju knjig, kurjenju kamina  in na dolgih sprehodih po čudoviti okolici. Miza v jedilnici je iz masivnega lesa in so jo v podjetju Riko naredil  iz oreha posekanega v domačem gozdu lastnice. Okroglo okno v jedilnici je prijeten kotiček za lončnico in nudi sproščujoč pogled na sosedove kokoške.

 

Na vrtu zelenico dopolnjuje enostaven plot, ki so ga domači postavili sami. Prijetno senco v poletni vročini vrtu nudita star bezgov grm in oreh, ki ga je posadil že lastničin ded, zato da so bili pri hiši vedno debeli orehi. Pod njim je mesto našel nekdanji temeljni kamen sosednjega kozolca, ki so ga rešili pred tem, da bi ga med sanacijo zabetonirali, vendar mu nova glavna vloga v forma vivi prav pristoji.

 

Poglej še ostale prispevke v rubriki Pri sosedu

Irena Gantar, foto: Zoran Kovačević

Preberite tudi

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.