Drevored – peš cona?

V Evropskem tednu mobilnosti, kateremu se že vrsto let pridružujejo posamezna mesta v Sloveniji, se sprašujemo, kje ima naše mesto peš cono. Nikjer. Zaenkrat.

 

Evropski teden mobilnosti, ki poteka med 16. 9. in 22. 9. 2012, in se zaključuje z Dnevom brez avtomobila, z letošnjim sloganom Prava smer je gibanje izpostavlja predvsem željo, da bi živeli v mestih s čistim zrakom in z manj hrupa.

Kako je v Grosuplju? V vseh teh letih različnih vodstev, vizij in obljub nismo zmogli niti toliko konsenza, politične volje in upoštevanja določenih standardov pri urejanju mestnih središč, da bi ustvarili peš cono v centru Grosuplja. Nasprotno, drevored kot nesporno os v središču mesta smo popolnoma degradirali! Pred leti nameščenih nekaj klopi smo kaj kmalu odstranili in dodatno, še na peščevih površinah, naredili prostor za »pleh«. Tako smo pridobili slalomsko pešpot po neprijaznih pločnikih, med avtomobili…

V zadnjem mandatu prejšnjega župana Janeza Lesjaka, če se prav spomnimo, je bila dana pobuda o zaprtju Kolodvorske ulice (drevoreda), vsaj delno, a je bila s preglasovanjem v občinskem svetu zavrnjena. No, lansko leto je župan,dr. Peter Verlič, ob 10. tednu Evropske mobilnosti obljubil – navajamo (www.grosuplje.si): »Kot je še povedal župan, se v občini Grosuplje načrtujejo tudi ureditve novih kolesarskih poti, Kolodvorsko cesto v centru Grosuplja pa nameravajo preurediti v peš cono. Prostor bo namenjen srečevanju, druženju in zadrževanju na prostem, uredile pa se bodo tudi zelene parkovne površine.«

     

In kaj je bilo storjenega v tem času? Nič kaj dosti, vsaj videti ni. Imamo novo redarsko službo, ki bi z lahkoto vsaj odvadila voznike, da parkirajo na peš coni, vzporedno s Kolodvorsko ulico. Konkretne študije, načrti? Mogoče, pa ne vemo. Bomo povprašali na Občino, kako kaže v tej smeri.

Najmanj, kar bi lahko naredili, je, da bi občasno poskusno zaprli promet po drevoredu (ne samo ob maloštevilnih prireditvah) in tako »testirali okus« in svobodo bodoče grosupeljske osrednje peš cone ter meščanom omogočili, da se razvajamo in uživamo v sproščeni hoji v senci mestnih lip. Vedno se bodo našli posamezniki in skupine, ki bodo nasprotovali takim ukrepom in vedno lahko najdemo take in drugačne ovire ter izgovore.Vendar v interesu in s ciljem kvalitetnejšega bivanja v mestu jim pač ne smemo dopustiti, da ovirajo napredek.

Idealna priložnost za to je Evropski teden mobilnosti. Za razmislek, odločitve in ukrepanje.

Grosuplje je tudi vključeno v projekt Evropskega tedna mobilnosti, smo izvedeli na www.grosuplje.si. Jutri bo v okviru tega potekala simpatična akcija pri bencinskem servisu Petrol.

Svoje mnenje izrazi v odgovoru na anketno vprašanje v desnem stolpcu portala.

Andrej Brezec, foto: Drevored

Preberite tudi

7 Responses to "Drevored – peš cona?"

 1. gasilec J€žek says:

  Ker je Kolodvorska sestavni del UPRAVNEGA TRIKOTNIKA (beri Bermundskega trikotnika) in ker se že na fotkah vidi, da na tem delu ni nobenega pešca (prireditev in ostalih mestnih dogajanj pa tudi samo za vzorec), bi bilo najbolje, da vse objekte na tem delu Veleupelčani podrejo, zalijejo z vodo iz Velikega potoka in naredijo konkurenco Radenskemu polju.
  Potem bomo lahko poročali v turističnih rubrikah v matematičnem slugu, da je 0+0 še vedno 0.

   
  Odgovori
 2. ODGOVOR OBČINE says:

  Prejeli smo kratek in jedrnat odgovor z Občine Grosuplje:

  Peš cono bo občina vzpostavila, ko bo zgrajena parkirna hiša v objektu Center Grosuplje (na območju peščenega parkirišča za Občino) in s tem zagotovljena dodatna parkirna mesta za mesto Grosuplje.

  Lp

  Dušan Hočevar, spec. javne uprave

  Direktor občinske uprave

   
  Odgovori
 3. pikica says:

  Razveseljivo, da se na občini vsaj odzivajo…

   
  Odgovori
 4. gasilec J€žek says:

  BLACKSOUL – ime za aktualni čas.
  black = črno
  solul = Glasba, v kateri sta poudarjena počasni ritem in blues. Če slednje nekoliko “prevedemo”, pomeni, da “kar nekaj bluzijo”.

  V prakis pa to pomeni:

  Da se črni časi
  sprehajajo zelo počasi
  po naši
  in vaši vasi.

  Zato lahko vsak luzer
  misli, da je super,
  ko bluzi kar čez in čez
  tud’ prek političnih navez.

  Zdaj grem pa zares kavico kuhat, sicer bom od tako dolgočasnih odgovorov še zaspal. Garažna hiša Veleupljem? Ha, ha, ha! O tem govorimo že 30 let.
  Pa smo spet pri (romski) glasbi Ota Pestnerja!
  “Že dneve in tedne in leta, stojim ….”

   
  Odgovori
  • BLACKSOUL says:

   Odličen blues, Jože! A bi šla skupaj na en črnobluzovski glasbeni večer s tršimi ritmi. Mislim, da ti malce slemanja ne bi škodilo! Si za?

    
   Odgovori
 5. gasilec J€žek says:

  Za slemanje rabim/š gasilski ŠLEM (beri – čelado)..

   
  Odgovori

Oddajte svoje mnenje

Se želite vključiti v debato? Prispevajte svoj komentar!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2012 - Spletno mesto Grosuplje - Drevored.si - ureja: Zavod Drevored - izvedba: Mrož d.o.o. - tehnična podpora: Joore d.o.o.